Kρίσιμη παράμετρος η μεθοδολογία προσδιορισμού των υπερεσόδων
Στις φράσεις αυτές συνοψίζεται η ένταση που επικρατεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας γύρω από τις υποθέσεις έκτακτης επιβολής εισφορών, κατ΄ αρχήν στην ηλεκτροπαραγωγή για τα υπερέσοδα της περιόδου Οκτωβρίου 2021- Ιουνίου 2022, στη συνέχεια με την επιβολή τέλους 10 ευρώ/MWh στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο και τώρα με την προαναγγελθείσα φορολόγηση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για υπερέσοδα που προέκυψαν την τελευταία περίοδο ως αποτέλεσμα του νέου μηχανισμού τιμολόγησης που επέβαλε η κυβέρνηση.
Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που περιμένουν να δημοσιοποιηθεί η τροπολογία που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για να τοποθετηθούν επισήμως και ενδεχομένως να προσφύγουν στα δικαστήρια, μιλούν για «σκηνικό παραλογισμού».
Όπως τονίζουν χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στη μεθοδολογία προσδιορισμού των υπερεσόδων, λόγω των πολύ υψηλών επισφαλειών, του υψηλού κόστους χρήματος και του μεγάλου ρίσκου, που αναλαμβάνουν οι εταιρίες μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες αβεβαιότητας και αστάθειας στην αγορά ηλεκτρισμού.
Κέρδη και ζημιές
Οι εταιρίες προμήθειας επισημαίνουν ότι μπορεί να υπάρχουν κέρδη αλλά υπάρχουν και τεράστιες ζημιές, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες που ο προμηθευτής έκανε hedging (αντιστάθμιση κινδύνου) για υψηλότερες τιμές από αυτές που τελικά διαμορφώθηκαν στην αγορά και βέβαια πρέπει να πληρώσει τις υψηλές τιμές.
Κατά την άποψη τους η τροπολογία θα πρέπει να προβλέψει το κόστος που καταβάλουν οι εταιρίες για το hedging σημειώνοντας μάλιστα ότι το ίδιο το υπουργείο παρότρυνε τις εταιρίες να χρησιμοποιήσουν αυτό το χρηματοοικονομικό εργαλείο. Άλλωστε όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά η αγορά των PPAs με φυσική παράδοση είναι στην πραγματικότητα «κλειστή» και οι πράξεις αντιστάθμισης κινδύνου σε υψηλότερες τιμές μπορεί να οδηγήσουν στην καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων.
Η μεγάλη αστάθεια και μεταβλητότητα που παρατηρείται στην αγορές ενέργειας έχει δημιουργήσει ένα δύσκολο σκηνικό για τις εταιρίες, που πέραν του ρίσκου που παίρνουν για να τιμολογήσουν το προϊόν τους, στηριζόμενες όχι σε απολογιστικά στοιχεία αλλά σε προβλέψεις έχουν να αντιμετωπίσουν και τις επισφάλειες από τους λογαριασμούς που δεν πληρώνουν ή καθυστερούν να εξοφλήσουν οι καταναλωτές.
Βιωσιμότητα και margin
Κατά την άποψη των παρόχων θα πρέπει να συνεξετεσταστεί το margin που χρειάζεται μια εταιρία προμήθειας για να είναι βιώσιμη, τονίζοντας ότι η πρόθεση του ΥΠΕΝ να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση θέτει σε αμφισβήτηση τους ίδιους τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς και ότι για να μην αναγκαστούν τελικά οι εταιρίες του κλάδου να προσφύγουν στη δικαιοσύνη θα πρέπει να μελετηθούν πολύ καλά όλες οι παράμετροι, να εξεταστούν σε βάθος χρόνου τουλάχιστον 12 μηνών και να προσμετρηθούν οι συνέπειες για τις εταιρίες.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πάντως δεν φαίνεται διατεθειμένο να ακυρώσει το μέτρο. Στόχος του υπουργού Κώστα Σκρέκα είναι η νέα νομοθετική διάταξη να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και να έχει ψηφιστεί ως το τέλος του χρόνου
Εν τω μεταξύ αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι προμηθευτές ενέργειας. Χθες ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) με επιστολή του προς το ΥΠΕΝ ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει την προκαταβολή μέρους της επιδότησης που αντιστοιχεί στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών, καθώς οι καθυστερήσεις και η ετεροχρονισμένη καταβολή της στους προμηθευτές, -μετά την πάροδο ενός μηνός και πλέον-, οξύνει το ήδη έντονο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες του κλάδου.
www.worldenergynews.gr