Πέντε διαφορετικούς φόρους επιβάλει η κυβέρνηση σε όλο το εύρος της αγοράς ενέργειας προκειμένου να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια που θα διατεθούν για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου των τελικών καταναλωτών.
Στόχος είναι να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις τους επόμενους μήνες και για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση και παράλληλα να περιοριστεί στο ελάχιστον η συνεισφορά του προϋπολογισμού.
Έτσι το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει στην αναθεώρηση του υφιστάμενου μηχανισμού παρακράτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών και θα επιβάλει τέλος 10 ευρώ/MWh στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, θα δημιουργήσει νέο μηχανισμό παρακράτησης των υπερεσόδων των προμηθευτών ηλεκτρισμού, θα φορολογήσει τα υπερέσοδα των διυλιστηρίων κατ΄ελάχιστον με 33%, και της ΔΕΠΑ, ενώ ενός του Νοεμβρίου θα καταλογίσει τον επιπλέον φόρο 90% στα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2021 – Ιουνίου 2022.
Στα 7 δισ οι επιδοτήσεις - Αλλάζει η φορολογία για τις μονάδες αερίου
Μέχρι σήμερα οι επιδοτήσεις των λογαριασμών των τελικών καταναλωτών έχουν ανέλθει σε περίπου 7 δις ευρώ εκ των οποίων το 70% έχει προέλθει από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης στο οποίο κατευθύνονται τα έσοδα από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων, τα υπερέσοδα των παραγωγών ΑΠΕ, αλλά και τα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρισμού μετά τον Ιούλιο. Το υπόλοιπο 30% έχει προέλθει από τον προυπολογισμό και στόχος είναι να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα η αναλογία.
Έτσι ο μηχανισμός παρακράτησης των υπερεσόδων των παραγωγών που τους δυο πρώτους μήνες απέδωσε 2 δις ευρώ, θα αναπροσαρμοστεί καθώς τον Σεπτέμβριο τα έσοδα ειδικά από τις μονάδες φυσικού αερίου ήταν μόλις 1 εκατ. ευρώ. Όπως όλα δείχνουν η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο θα μείνει εκτός πλαφόν, κάτι το οποίο προβλέπει άλλωστε και ο κανονισμός που υιοθέτησε πρόσφατα το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας και θα επιβληθεί τέλος 10 ευρώ/MWh στους ηλεκτροπαραγωγούς από φυσικό αέριο. Υπολογίζεται ότι το τέλος αυτό θα αποφέρει έσοδα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ ετησίως.
Τα υπερκέρδη των κρατικών επιδοτήσεων
Πέραν αυτού ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προανήγγειλε χθες τη δημιουργία ενός ακόμη μηχανισμού για την ανάκτηση των υπερεσόδων των προμηθευτών ηλεκτρισμού. Ο νέος μηχανισμός θα εφαρμοστεί από τον Νοέμβριο και κάθε 11ο μήνα και θα αφορά τα υπερέσοδα του προηγούμενου δεκαμήνου. Τα υπερέσοδα αυτά προκύπτουν σε περιπτώσεις που οι κρατικές επιδοτήσεις οδηγούν σε μηδενισμό των τιμολογίων ρεύματος, εάν η τιμή που έχουν προϋπολογίσει οι προμηθευτές είναι τελικώς πολύ υψηλότερη από την τιμή που διαμορφώνεται στη χονδρεμπορική αγορά. Αυτό συνέβη για παράδειγμα το Σεπτέμβριο που η τιμή στη χονδρική αγορά ήταν κατά πολύ χαμηλότερη από ότι είχε προβλεφθεί. Όπως είπε ο κ. Σκρέκας θα υπολογίζονται τα τυχόν επιπλέον έσοδα και η ενδεχόμενη χασούρα των εταιριών και ένα μέρος της θετικής διαφοράς θα επιστρέφεται. Εφόσον η διαφορά είναι αρνητική τότε δεν θα υπάρχει αποζημίωση των εταιριών.
Αντιδράσεις της αγοράς
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η προαναγγελία του μέτρου έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους προμηθευτές ηλεκτρισμού. Μάλιστα κάποιοι μιλούν για πανικό εκ μέρους του ΥΠΕΝ που βλέπει ότι δεν του βγαίνει ο λογαριασμός και καταφεύγει στην υπερφορολόγηση. Σημειώνουν δε ότι τα μέτρα αυτά αλλοιώνεται η εμπορική πολιτική των εταιριών στις οποίες απαγορεύεται να επιστρέψουν στους πελάτες τους τα επιπλέον έσοδα με τη μορφή εκπτώσεων. Επίσης καταστρέφεται η εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε εμπορικές εταιρίες, που έχουν ως κύριο περιουσιακό στοιχείο την επωνυμία τους και εκπαιδεύεται ο πολίτης στη λογική των μόνιμων επιδοτήσεων, ένα πρόβλημα που αναμένουν να ξεσπάσει με σφοδρότητα στο μέλλον.
Τέλος, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει κανονικά η φορολόγηση των κερδών των εταιριών του κλάδου των πετρελαιοειδών σε ποσοστό κατ΄ελάχιστον 33%, όπως προβλέπει η σχετική κοινοτική κατεύθυνση. Στις εταιρίες ορυκτών καυσίμων που θα φορολογηθούν επιπλέον θα συμπεριληφθεί και η ΔΕΠΑ.
www.worldenergynews.gr