Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Καμπανάκι "επάρκειας" αερίου - Προς αναθεώρηση των οριζοντίων επιδομάτων - Εξοικονόμηση με στόχο το 15%

Καμπανάκι

Η στροφή σε μείωση της κατανάλωσης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ευθυγραμμιζόμενη με τις αναμενόμενες αποφάσεις της Κομισιόν

 

Το σενάριο της διακοπής τροφοδοσίας από τη Ρωσία που έχει χαρακτηριστεί από τη ΡΑΕ ως εξαιρετικά επικίνδυνο έως καταστροφικό ειδικά για την ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα, πλέον εξετάζεται ως βασικό από την ελληνική κυβέρνηση. Και σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ θα έχει ως αποτέλεσμα έλλειμμα φυσικού αερίου της τάξης των 50 TWh εκ των οποίων οι 24 TWh αφορούν την αγορά της Βουλγαρίας.

Για να μειωθεί το έλλειμμα χρειάζεται αύξηση της εισαγωγής αζέρικου φυσικού αερίου από τον TAP, αύξηση των προμηθειών LNG, λειτουργία με ντίζελ των πέντε μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού που έχουν την τεχνική δυνατότητα, μείωση των ποσοτήτων που φυσικού αερίου που στέλνονται από την Ελλάδα στη Βουλγαρία και αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ.
Στην πραγματικότητα τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πιο απλά για την Ελλάδα και να σηνέμαιναν μόνον την επιβάρυνση των δαπανών για το αέριο.

Όμως όλα δείχνουν ότι ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Γερμανία θα επιβάλει τελικά με τον τρόπο της την μείωση της κατανάλωσης στην περιφέρεια, για να εξοικονομήσει αέριο για τις δικές της ανάγκες, κλείνοντας ουσιαστικά τον ανεφοδιασμό από την Ρωσία. Όπως πάντως αναφέρουν κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες η μεγάλη ανησυχία έχει να κάνει με την πορεία της γερμανικής οικονομίας, που αν καταρρεύσει θα συμπαρασύρει το σύνολο της Ευρώπης.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση η οποία εξετάστηκε κατά την χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του ενεργειακού και οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης καθώς πέραν των μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος στην προμήθεια φυσικού αερίου είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθούν και μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που μπορεί να φθάσουν ακόμη και στο υποχρεωτικό «ψαλίδι» στην κατανάλωση τόσο ηλεκτρισμού όσο και φυσικού αερίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως έγινε γνωστό κατά τη σύσκεψη στο Μαξίμου εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις με βάση τη διακύμανση των τιμών, αλλά και η επικαιροποίηση όλων των πρωτοβουλιών και των δράσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς και τα βασικά σενάρια ενίσχυσης για τους υπόλοιπους μήνες του φθινοπώρου και τον χειμώνα.


Η εξοικονόμηση σε πρώτο πλάνο

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα εφαρμοστεί, όπως και σε όλη την Ευρώπη η πολιτική της εξοικονόμησης με μείωση της κατανάλωσης κατά 15% με στόχο να προστατευθούν τα νοικοκυριά από διακοπές ρεύματος και αυτό να είναι ύστατο μέτρο, μόνον εφόσον επιδεινωθεί σημαντικά το διεθνές περιβάλλον. Ακόμα πάντως δεν φαίνεται να έχει προσδιορισθεί σειρά κινήτρων για να ακολουθείται από τους καταναλωτές το πρότυπο της εξοικονόμησης.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι ήδη από την περασμένη Πέμπτη η ΡΑΕ με επιστολές της προς τη ΔΕΗ τον ΔΕΣΦΑ και τον ΑΔΜΗΕ έχει ζητήσει συγκεκριμένη πληροφόρηση για τις προετοιμασίες τους εν όψει του κινδύνου διακοπής της τροφοδοσίας της χώρας με ρωσικό αέριο, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σρέκας κάλεσε τους κ.κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο (ΤΙΤΑΝ), Ευάγγελο Μυτιλιναίο (Αλουμίνιον της Ελλάδος) και Ιωάννη Στασινόπουλο (ΒΙΟΧΑΛΚΟ) να στηρίξουν την προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας εφόσον απαιτηθεί από τις συνθήκες. Σε μια τέτοια περίπτωση το μέτρο θα επεκταθεί στο σύνολο του παραγωγικού ιστού.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, παρουσίασε τις κινήσεις της επιχείρησης η οποία με εντατικούς ρυθμούς προχωρεί στην επαναλειτουργία των ορυχείων της, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία τη νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 με προοπτική τον Ιανουάριο του 2023 να αρχίσει η εμπορική λειτουργία της.
Στη σύσκεψη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εν όψει και των ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ, παρουσίασε τις σκέψεις για αναθεώρηση της πολιτικής των επιδομάτων που ακολουθεί η κυβέρνηση με στόχο τη σύνδεση τους με τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Δηλαδή στην κατεύθυνση και της πολιτικής που θα προωθήσει η Κομισιόν παύση της οριζόντιας επιδότησής της ζήτησης και στροφή σε επιδοτήσεις συνδεδεμένες με μείωση της κατανάλωσης. Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι η τεράστια άνοδος των τιμών του ηλεκτρισμού έχει οδηγήσει ήδη σε μείωση της κατανάλωσης. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η συνολική ζήτηση τον Ιούλιο μειώθηκε κατά 11,45% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 4.995 TWh, ενώ η μείωση στην υψηλή τάση δηλαδή στη βιομηχανία ανήλθε σε 5,42% και στο δίκτυο δηλαδή στους οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές έφθασε στο 12,22%.


Το διεθνές περιβάλλον επιδεινώνεται


Το καμπανάκι του κινδύνου σε ότι αφορά την επάρκεια φυσικού αερίου και στο ελληνικό σύστημα ήχησε καθώς ο ενεργειακός πόλεμος Ευρώπης - Ρωσίας κορυφώνεται.

Η λήψη μέτρων περικοπής της ζήτησης τόσο ηλεκτρισμού όσο και φυσικού αερίου θεωρείται δεδομένη και δεν αποκλείεται πέραν της κινητροδότησης για μείωση της ζήτησης, να υπάρξουν και υποχρεωτικές περικοπές στην παροχή ενέργειας. Άλλωστε τα αναμενόμενα μέτρα που θα αποφασισθούν την ερχόμενη Πέμπτη 9/9 στο Συμβούλιο Υπουργών θα έχουν σαν βασική προϋπόθεση την μείωση της κατανάλωσης.
Η πλήρης και επ’ αόριστο διακοπή της τροφοδοσίας του Nord Stream 1 από τη Ρωσία ανεβάζει σε επόμενο επίπεδο την αντιπαράθεση με την Ευρώπη και ειδικότερα με τη Γερμανία η οποία δεν έχει πιά κανένα λόγο να μην υπερθεματίσει στην επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου.

Πρόκειται για μια εξέλιξη εξαιρετικά επικίνδυνη για την Ελλάδα καθώς παύει να ισχύει η σχετική ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας λόγω της διαφορετικής όδευσης από την οποία λαμβάνει ρωσικό αέριο σε σχέση με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.
Έτσι πέραν της μεγάλης ανόδου των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου (χθες η τιμή των συμβολαίων Οκτωβρίου στο ολλανδικό hub TTF έκλεισε με άνοδο 11,8% στα 240 ευρώ/MWh, έχοντας αγγίξει και τα 283 ευρώ/MWh στη διάρκεια της συνεδρίασης) επιτείνεται πλέον ο κίνδυνος γενίκευσης του προβλήματος και για τη χώρα μας που λαμβάνει ρωσικό αέριο μέσω της Turk Stream.
Πάντως η σημερινή νέα πτώση των TTF (-10,7%) προεξοφλεί αναμενόμενες παρεμβάσεις στις ενεργειακές αγορές παραγώγων, που σύμφωνα με πληροφορίες θα λάβουν χώρα την Παρασκευή 9/9 στην Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης