Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι επιδοτήσεις θα χρειασθεί να ξεπεράσουν το 1,1 δισ - Η άνοδος των ενεργειακών τιμών απογειώνει το κοστος

Οι επιδοτήσεις θα χρειασθεί να ξεπεράσουν το 1,1 δισ - Η άνοδος των ενεργειακών τιμών απογειώνει το κοστος

Στο …κόκκινο και πάλι η Ευρώπη – «Φωτιά» σε φυσικό αέριο και ρεύμα

 

«Φωτιά» έχουν πάρει και πάλι οι τιμές, με το φυσικό αέριο στο hub της Ολλανδίας (Title Transfer Facility - TTF) να φτάνει χθες στα 216,5 ευρώ/MWh _ η χθεσινή ημέρα ξεκίνησε στα 206 και έκλεισε λίγο πάνω από τα 208 ευρώ/MWh. Μάλιστα, στα προθεσμιακά συμβόλαια Νοεμβρίου, η τιμή ξεπέρασε τα 215 ευρώ/MWh. Όπως ήταν αναμενόμενο, τις τιμές του φυσικού αερίου _ οι οποίες είχαν αρχίσει ήδη από την Τετάρτη να ξεπερνούν και πάλι το ψυχολογικό όριο των 200   ευρώ/MWh _ οδήγησαν στο …κόκκινο και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας, όπως και στο ελληνικό, γεγονός που πιθανώς θα «μεταφραστεί» και σε αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.


Κι αυτό συνεπάγεται ανάγκη για σημαντικές αυξήσεις και στις επιδοτήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας του Σεπτεμβρίου, δηλαδή πάνω από τα 1,1 δις. ευρώ που θα διατεθούν για τον   Αύγουστο. Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα θα ξεκαθαρίσει στις 20 του μηνός οπότε οι πάροχοι ρεύματος θα ανακοινώσουν τις τιμές χρέωσης της κιλοβατώρας τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, την Τετάρτη οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ξεπέρασαν τα 500 ευρώ/MWh _ όπως στη Λετονία και στη Λιθουανία (507,53 ευρώ/MWh) _ ή τα προσέγγισαν όπως στην Ιταλία και στη Μάλτα (486,41 ευρώ/MWh). Στη Γερμανία έχει καταγράψει νέο ρεκορ 455 ευρώ/MWh, ενώ στη Γαλλία σημειώθηκε νέο ιστορικό ρεκόρ με 620 ευρώ/MWh στοιχεία που καταδεικνύουν την έκταση των διαγραφόμενων κινδύνων.
 Μάλιστα, για σήμερα Παρασκευή, ο υψηλότερες τιμές πέρα από την Ιταλία που βρίσκεται διαρκώς στο κόκκινο, τιμές πάνω από 450 ευρώ/MWh καταγράφονται σε Ουγγαρία, Σλοβενία, Κορατία, Σλοβακία, Ρουμανία και Τσεχία ενώ κατάτι χαμηλότερες, μεταξύ 430 ευρώ/MWh και 450 ευρώ/MWh, είναι στη Γαλλία, στην Αυστρία, στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στη Σερβία και στην Ολλανδία. Στην Ελλάδα   την Τετάρτη η μεγαβατώρα ήταν στα 375,10 ευρώ και σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της προημερήσιας αγοράς, στα 394,86 ευρώ.  

Εν τω μεταξύ οι τιμές ανέβηκαν και στις ΗΠΑ για το φυσικό αέριο 9% στα 8,9 δολ/mmbtu

Εύθραυστες ισορροπίες

Η ενεργειακή αγορά είναι τόσο ευμετάβλητη, λόγω της κρίσης, ώστε οι τιμές επηρεάζονται από οποιαδήποτε κίνηση ταράξει στο παραμικρό την εύθραυστη ισορροπία. Η αποθήκευση φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι σχεδόν 73% πλήρης από τις 10 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe (GIE), παρά τις μειωμένες ροές από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Ωστόσο, αν και το   επίπεδο αποθήκευσης είναι ενθαρρυντικό, η Ευρώπη δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο, ειδικά εάν ο ερχόμενος χειμώνας αποδειχθεί ψυχρότερος από τον μέσο όρο.

Η πτώση της στάθμης των υδάτων στον ποταμό Ρήνο αποτελεί την τελευταία απειλή που εμφανίστηκε στο προσκήνιο και απειλεί τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης. Ο Ρήνος αποτελεί μια από τις κύριες πλωτές οδούς για τη Γερμανία, που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αγαθών και εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα.

Η μείωση των φορτίων άνθρακα, θα αναγκάσει τη Γερμανία να κάψει περισσότερο φυσικό αέριο για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της. Αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει την πρόοδο στη δημιουργία χειμερινών αποθεμάτων. Σύμφωνα με δηλώσεις την Τετάρτη στο Bloomberg Γερμανών αξιωματούχων, η στάθμη των υδάτων του ποταμού μπορεί να πέσει, σύντομα, σε κρίσιμο σημείο. Σύμφωνα με   αναλυτές, εάν δεν βρέξει σύντομα, την επόμενη εβδομάδα, οι τιμές του φυσικού αερίου ενδέχεται να αυξηθούν.

Παράλληλα, η ξηρασία περιορίζει και την υδροηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη, όπως και τα πυρηνικά εργοστάσια, στα οποία βασίζεται η Γαλλία, καθώς χρειάζονται πολύ νερό για την ασφαλή λειτουργία τους. Επιπλέον, η Γαλλία, η οποία ήταν κυρίως εξαγωγική δύναμη στον ενεργειακό τομέα, είναι πλέον εισαγωγική, καθώς βρίσκεται σε ιδιαίτερα δεινή κατάσταση με πάνω από το ήμισυ του πυρηνικού της στόλου εκτός σύνδεσης για συντήρηση. Αυτό οδηγεί τις γειτονικές χώρες στην καύση περισσότερου αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης