Τελευταία Νέα
Ενέργεια

To ελληνικό σχέδιο για ενιαίο ταμείο 100 δισ από δικαιώματα ρύπων στις Βρυξέλλες

To ελληνικό σχέδιο για ενιαίο ταμείο 100 δισ από δικαιώματα ρύπων στις Βρυξέλλες
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναφέρει σήμερα με μεγαλύτερη ένταση στο Συμβούλιο Κορυφής, την ελληνική πρόταση για τη σύστασης ειδικού ευρωπαϊκού ταμείου
Σχετικά Άρθρα

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που προκάλεσε νέα εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου, του πετρελαίου, του ηλεκτρισμού και μίας σειράς προϊόντων, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Σήμερα το πρωί συνεδριάζει η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, που συγκάλεσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος παράλληλα ζήτησε να συγκληθεί και έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, αποστέλλοντας σχετική επιστολή προς την ομόλογό του υπουργό της Γαλλίας, που το τρέχον εξάμηνο ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι επιπτώσεις της Ρωσο - Ουκρανικής αντιπαράθεσης, οικονομικές αλλά και γεωπολιτικές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κεντρικά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναφέρει σήμερα με μεγαλύτερη ένταση στο Συμβούλιο Κορυφής, την ελληνική πρόταση για τη σύστασης ειδικού ευρωπαϊκού ταμείου που θα καλύπτει μέρος της αύξησης του ενεργειακού κόστους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ευάλωτους καταναλωτές.

Στην πρόθεση αυτή του πρωθυπουργού αναφέρθηκε ο κ. Σκρέκας χθες σε διαδικτυακή εκδήλωση για την ενέργεια, που διοργάνωσαν η Ελληνική Παραγωγή και η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου. Όπως είπε το Ταμείο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από αδιάθετα δικαιώματα ρύπων που διατηρεί «παγωμένα» ο ευρωπαϊκός μηχανισμός MSR ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, από δημοπρασίες μελλοντικών δικαιωμάτων. Τόνισε ότι στο ταμείο αυτό θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν 100 δις ευρώ εκ των οποίων τα 2,5 δις ευρώ αναλογούν στην Ελλάδα η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τη στήριξη που παρέχει ήδη στις επιχειρήσεις. Σημείωσε ακόμη ότι ένα ενιαίο ευρωπαϊκό ταμείο ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους δεν θα επιβαρύνει το έλλειμμα και το χρέος των κρατών μελών, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να συνεχίσει να αξιοποιεί τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων και τα υπερπλεονάσματα του ΕΛΑΠΕ χωρίς να διακινδυνεύεται η ισορροπία της αγοράς.
Εν τω μεταξύ, η τιμή του φυσικού αερίου, όπως αποτυπώνεται στο συμβόλαιο TTF Μαρτίου του ολλανδικού hub, έκλεισε στην ενδοημερήσια αγορά στα 119,665 ευρώ/MWh, καταγράφοντας άνοδο 34,609%, έχοντας κατά τη διάρκεια της ημέρας ξεπεράσει τα 134 ευρώ/MWh.

Ανοδικά οι τιμές, αναζητούνται εναλλακτικές

Στην εγχώρια Αγορά Επόμενης Ημέρας η μέση τιμή του ηλεκτρισμού αυξήθηκε κατά 34%, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται για σήμερα στα 235,40 ευρώ/MWh από 175,61 ευρώ/MWh, χθες. Η τεράστια αυτή αύξηση, πέρα από τις διεθνείς εξελίξεις, ενσωματώνει και τη σημαντική άνοδο της χρήσης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, στο 44,5% του ενεργειακού μείγματος, καθώς οι ΑΠΕ υποχωρούν στο 25% και η χρήση λιγνίτη περιορίζεται στο 5,9%. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις η ΔΕΗ επιδιώκει να διατηρήσει αποθέματα λιγνίτη, σε περίπτωση που χρειαστεί να επιστρατεύσει όλες τις ικανές προς λειτουργία λιγνιτικές μονάδες.
Προβλήματα στη ροή του φυσικού αερίου ως αργά χθες το βράδυ δεν διαπιστώθηκαν, ενώ από το πρωί η Ρωσία διαβεβαίωνε ότι θα συνεχίσει κανονικά τις παραδόσεις.

Ας σημειωθεί ότι το ελληνικό σύστημα δεν τροφοδοτείται με ρωσικό αέριο μέσω Ουκρανίας αλλά μέσω του αγωγού TurkStream, o οποίος συνδέει απ’ ευθείας τη Ρωσία με τα ευρωπαϊκά παράλια της Τουρκίας. Το αέριο διοχετεύεται στη Βουλγαρία και περνά στην Ελλάδα από το Σιδηρόκαστρο.
Τα καταιγιστικά γεγονότα στην Ουκρανία όμως σε συνδυασμό με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που σχεδιάζουν ΕΕ και Ουάσιγκτον μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανατρέψουν το όποιο σκηνικό.
Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων στη συνεδριάζει σήμερα, κατόπιν αιτήματος του κ. Σκρέκα, εξετάζει ακριβώς την επικαιροποίηση όλων των σεναρίων για την ικανότητα ανταπόκρισης του ελληνικού ενεργειακού συστήματος σε όλες τις εκδοχές. Πάντως πέραν των αυξημένων φορτίων LNG, της αύξησης της χρήσης λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή και της χρήσης ντίζελ από τις μονάδες φυσικού αερίου που έχουν τη δυνατότητα αλλαγής καυσίμου, οι εναλλακτικές είναι πολύ περιορισμένες και φθάνουν μέχρι τις περικοπές παροχής αερίου ή/και ηλεκτρισμού προς τις βιομηχανίες, ή και άλλους καταναλωτές, αν βέβαια παραστεί ανάγκη.

Το ρωσικό αέριο καλύπτει περίπου το 1/3 του αερίου που καταναλώνει η χώρα μας
Στην Ευρώπη πάντως φαίνεται να ωριμάζει η ιδέα κεντρικών πρωτοβουλιών για την προμήθεια και την αποθήκευση αερίου από τρίτους παρόχους, ενώ σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης οι ΗΠΑ χθες ανακοίνωσαν την επιλογή απελευθέρωσης ποσοτήτων αερίου/πετρελαίου από τα αποθέματά τους για διάθεση σε τρίτους.
Ας σημειωθεί ότι η Ρωσία προμηθεύει το 10% του παγκόσμιου πετρελαίου, το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Ευρώπης και, μαζί με την Ουκρανία, αντιπροσωπεύει το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 80% των εξαγωγών ηλιελαίου και το 19% των παγκόσμιων εξαγωγών καλαμποκιού. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής παλλαδίου στον κόσμο με μερίδιο αγοράς 40%, ενώ καλύπτει το 10% της παγκόσμιας προσφοράς νικελίου και το 6% των προμηθειών αλουμινίου, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Reuters.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης