Ενέργεια

Το σύνολο των καταναλωτών χαμηλής τάσης αφορά η επιδότηση μέχρι 600kw/μήνα - Επιχορήγηση 30 ευρώ/MWh

Το σύνολο των καταναλωτών χαμηλής τάσης αφορά η επιδότηση μέχρι 600kw/μήνα - Επιχορήγηση 30 ευρώ/MWh
Από τους λογαριασμούς του Οκτωβρίου θα φανούν οι παρεμβάσεις - Στα 30 ευρώ/MWh η επιδότηση για τις πρώτες 300kwh/μήνα - Και το 2022 θα παραταθεί το μέτρο αν χρειασθεί
Σχετικά Άρθρα

(upd)Το σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούνται στη Χαμηλή Τάση, ανεξαρτήτως προμηθευτή αφορά η επιδότηση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης από την ΔΕΘ και μέχρι 600 kw μηνιαίως.
Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα δημιουργηθεί ένα Ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης στο οποίο θα διατεθούν 150 εκατ. ευρώ που σύμφωνα με πληροφορίες θα προέλθουν από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων. Έχει προϋπολογιστεί ότι το ποσό των 150 εκατ. ευρώ επαρκεί για να καλύψει την επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός το θέμα θα επανεξεταστεί προκειμένου να αποφασιστεί εάν η επιδότηση θα συνεχίσει να ισχύει το 2022 και για πόσο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΝ κ.Κ.Σκρέκα, "σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, θα επεκταθεί η εκπτωτική πολιτική που ήδη ισχύει, καλύπτοντας πλήρως τις ανατιμήσεις που θα είχε ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση έως 600 kWh ανά μήνα. Με αυτά τα μέτρα θα αντισταθμιστεί σχεδόν το σύνολο των εκτιμώμενων ανατιμήσεων έως το τέλος του έτους για ένα μέσο νοικοκυριό.
Το μέτρο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, ενώ από τον επόμενο μήνα το ύψος της στήριξης θα εμφανίζεται σε διακριτή γραμμή στους λογαριασμούς ρεύματος προκειμένου να γίνεται εύκολα αντιληπτό από όλους τους πολίτες.
Στους λογαριασμούς Οκτωβρίου οι πολίτες θα δουν τα αποτελέσματα στα τιμολόγιά τους''.

Χρηματοδότηση από τα έσοδα δικαιωμάτων ρύπων

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα έσοδα από τη διάθεση δικαιωμάτων ρύπων για το 2021 θα ανέλθουν σε περίπου 1 δις ευρώ, καθώς η τιμή τους φθάνει στα 62 ευρώ ανά τόνο και θα είναι σχεδόν διπλάσια από τα αντίστοιχα έσοδα του 2020 που ανήλθαν σε 500 εκατ. ευρώ. Με βάση αυτό το δεδομένο εκτιμάται ότι το μέτρο στήριξης των καταναλωτών δεν θα επηρεάσει τη βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) στον οποίο θα συνεχίσει να διατίθεται το 60% των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων CO2.
Μέσω του μηχανισμού που θα δημιουργηθεί, οι καταναλωτές δεν θα καταβάλουν την όποια αύξηση προκύψει για τις πρώτες 300 KWh κατανάλωσης κάθε μήνα. Με δεδομένο ότι η μηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για ένα μέσο νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων είναι της τάξης των 300-400 KWh υπολογίζεται ότι η επιδότηση θα φθάνει στο 80% των αυξήσεων.
Το μέτρο θα αφορά τόσο τους οικιακούς όσο και τους επαγγελματικούς καταναλωτές που τροφοδοτούνται στη Χαμηλή Τάση γεγονός που σημαίνει ότι εκτός από τα νοικοκυριά θα στηριχθούν και οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως προμηθευτή. Δηλαδή η επιδότηση θα αφορά τόσο τους καταναλωτές της ΔΕΗ όσο και των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα 30 ευρώ ανά MW η επιδότηση για τις πρώτες 300kwh

Σε ότι αφορά ειδικά τη ΔΕΗ έχει ήδη ανακοινώσει ότι στο πλαίσιο της εμπορικής της πολιτικής και μετά την υποχρέωση που της επιβλήθηκε από τη ΡΑΕ να εφαρμόσει ρήτρα χονδρικής τιμής στα τιμολόγια της, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι καταναλωτές θα παρέχει έκπτωση 30% στο σκέλος ενέργειας του τιμολογίου της.
Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δήλωσε, ότι η απόφαση αυτή της ΔΕΗ θα πυροδοτήσει τον ανταγωνισμό και οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν γιατί διαφορετικά θα χάσουν πελάτες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η επιδότηση που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό είναι της τάξης των 30 ευρώ ανά MWh
Θα αφορά τις πρώτες 300kwh ανά μήνα, όπως διευκρίνισε ο ΥΠΕΝ.

Για τη δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα πρέπει ο κ. Σκρέκας να εκδώσει υπουργική απόφαση που θα προβλέπει την νέα κατανομή των εσόδων από τον εκπλειστηριασμό δικαιωμάτων CO2.

Υπενθυμίζεται ότι με νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που ψηφίστηκε στις αρχές Ιουλίου από τη Βουλή, προβλέπεται η διάθεση κονδυλίων από τα έσοδα των ρύπων για την υποστήριξη χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων καθώς και ευελιξία στον τρόπο κατανομής των εσόδων από τους πλειστηριασμούς για την περίοδο 2021 – 2030. Βασικός στόχος της ρύθμισης, η οποία τώρα θα αξιοποιηθεί ως βάση για τη δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, ήταν να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ εν όψει της αύξησης της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας και με δεδομένο ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων τα επόμενα χρόνια.


Η κατανομή των εσόδων από τους ρύπους


Θέτοντας ως κατώτατο όριο του ποσοστού των εσόδων από τους πλειστηριασμούς ρύπων που θα κατευθύνονται στον ΕΛΑΠΕ το 60%, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αυξομειώνει τα ποσά ενίσχυσης του ΕΛΑΠΕ ανάλογα με τις ανάγκες.
Ο νόμος προβλέπει επίσης ότι η κατανομή των πόρων από τους πλειστηριασμούς ρύπων θα ορίζεται σε ετήσια βάση με υπουργική απόφαση και συγκεκριμένα:
(α) Ποσοστό τουλάχιστον 60% των εσόδων αποτελεί πόρο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.
(β) Ποσοστό των εσόδων, το οποίο καθορίζεται κατ’ ανώτατο όριο με την απόφαση θα κατευθύνεται προς τις βιομηχανίες που έχουν δικαίωμα αντιστάθμισης και όποιο ποσό δεν χρησιμοποιείται γι΄αυτό το σκοπό, θα κατευθύνεται στον ΕΛΑΠΕ.
(γ) Ποσοστό των εσόδων, το οποίο καθορίζεται με υπουργική απόφαση, διατίθεται για την πραγματοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας, για την υποστήριξη χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, και δράσεις για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, σε αντιπυρικά έργα καθαρισμού και διαχείρισης με σκοπό τη διατήρηση και αύξηση του αποθέματος των δημόσιων και ιδιωτικών δασών, σε έργα σε αναπτυσσόμενες ή τρίτες χώρες με σκοπό τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, για την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως προς την εξυπηρέτηση των στόχων και δράσεων του ΕΣΕΚ καθώς και σε έργα για την προστασία, διατήρηση και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος.
(δ) Ποσοστό των εσόδων, το οποίο καθορίζεται με την ανωτέρω απόφαση, διατίθεται σε φορέα ή φορείς εποπτευόμενους από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με στόχο την ενίσχυση και τη σταδιακή διαφοροποίηση των τοπικών οικονομιών, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας και στον Δήμο Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας.
(ε) Ποσοστό έως 1% των εσόδων διατίθεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να καλύψει συνδρομές και υποχρεώσεις για θέματα κλιματικής αλλαγής και προστασίας της στοιβάδας του όζοντος που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από την Ελλάδα, καθώς και από συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς.

www.worldenergynews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης