Σε μείωση του κόστους ενέργειας για τις μεγάλες επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται στην Υψηλή και τη Μέση Τάση, οδηγεί η πρόταση του ΑΔΜΗΕ προς τη ΡΑΕ για την υιοθέτηση νέας μεθοδολογίας προσδιορισμού των τελών χρήσης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η πρόταση του ΑΔΜΗΕ που δόθηκε από τη ΡΑΕ σε δημόσια διαβούλευση έως την Παρασκευή 30 Ιουλίου, προβλέπει κλιμακούμενες εκπτώσεις από 30-54% για τους ενεργοβόρους καταναλωτές που τροφοδοτούνται στη Μέση και την Υψηλή Τάση, με βάση την ετήσια κατανάλωση ενέργειας και τον συντελεστή φορτίου.
Ενιαία αντιμετώπιση και κατάργηση διαφορετικού υπολογισμού
Με τη νέα μεθοδολογία υιοθετείται ενιαία αντιμετώπιση όλων των τηλεμετρούμενων καταναλωτών, ενώ καταργείται ο διαφορετικός τρόπος υπολογισμού των χρεώσεων για τους καταναλωτές της Μέσης και της Υψηλής Τάσης.
Επίσης προτείνεται η χρήση καμπυλών διακύμανσης φορτίου ανά κατηγορία και για τους καταναλωτές της Χαμηλής Τάσης, κάτι πάντως που επί του παρόντος δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς εξαρτάται από τη δυνατότητα του ΔΕΔΔΗΕ να υπολογίσει τις σχετικές καμπύλες.
Όπως επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ στη σχετική εισήγηση προς τη ΡΑΕ, στόχος είναι η παροχή κινήτρων για τον περιορισμό των αιχμών της ζήτησης, ενώ τονίζει ότι η παροχή εκπτώσεων σε ενεργοβόρους καταναλωτές αποτελεί κοινή πρακτική μεταξύ των Ευρωπαίων Διαχειριστών, αφού ο μεγάλος όγκος κατανάλωσης που βρίσκεται χωρικά συγκεντρωμένος, αποτελεί παράγοντα εξοικονόμησης σε ότι αφορά τα κόστη συντήρησης του δικτύου και τις απαραίτητες επενδύσεις του συστήματος.
Επίσης οι ενεργοβόροι καταναλωτές σταθερού προφίλ εκτός των ωρών αιχμής, ενισχύουν την ασφάλεια του συστήματος.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, σε περίπτωση απουσίας φορτίων βάσης κατά τη διάρκεια της νύχτας θα απαιτούνταν το σβήσιμο πολλών μονάδων παραγωγής και η επανεκκίνηση τους τις πρωινές ώρες, αυξάνοντας τις απαιτήσεις για ευελιξία και δημιουργώντας προβλήματα στη διαθεσιμότητα των μονάδων λόγω των θερμικών καταπονήσεων.
Τα κριτήρια για τις κλιμακούμενες
Με βάση αυτά τα δεδομένα ο ΑΔΜΗΕ προτείνει την εισαγωγή κλιμακούμενων εκπτώσεων για ενεργοβόρους καταναλωτές η ζήτηση των οποίων επιδρά θετικά στη λειτουργία του συστήματος.
Ως κριτήρια για τις εκπτώσεις τίθενται η ετήσια κατανάλωση που πρέπει να ξεπερνά τις 13GWh και ο συντελεστής φορτίου.
Έτσι το ποσοστό των εκπτώσεων ξεκινάει από 30% για βιομηχανίες με ετήσια κατανάλωση άνω των 13 GWh και με κάτω όριο συντελεστή φορτίου το 0,1. Οι εκπτώσεις φθάνουν το 54% για πολύ μεγάλες βιομηχανίες με ετήσια πάνω από 1.000 GWh και κάτω όριο συντελεστή φορτίου το 0,8.
Βεβαίως οι εκπτώσεις δεν αφορούν το σύνολο των καταναλωτών της Μέσης Τάσης ενώ προφανώς δεν αφορούν τους καταναλωτές της Χαμηλής Τάσης με βάση τη σύγκριση των χρεώσεων για κάθε κατηγορία κατανάλωσης με την υφιστάμενη και την νέα μεθοδολογία, για την κατανάλωση του 2020, προκύπτει μείωση των χρεώσεων για το σύνολο της Υψηλής Τάσης 43%, αλλά αύξηση κατά 3,5% για το σύνολο της Μέσης Τάσης και 5,3% για την Χαμηλή Τάση.
Σημειώνεται τέλος ότι ο ΑΔΜΗΕ για τους υπολογισμούς του προσδιορίζει ότι τον χειμώνα η μέγιστη ζήτηση παρατηρείται κατά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Δεκέμβριο και τις ώρες 17:00-22:00, ενώ για το καλοκαίρι η μέγιστη ζήτηση παρατηρείται κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο τις ώρες 19:00- 23:00.
www.worldenergynews.gr