Ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση τη «πράσινης» μετάβασης της ΔΕΗ γίνεται μέσω της απόφασης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες να κατακυρώσει το διαγωνισμό για την κατασκευή του mega φωτοβολταικού της Μεγαλόπολης ισχύος 50 MW το οποίο προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2022.
Σύμφωνα με πληροφορίες το έργο κατακυρώθηκε στην εταιρία ΤΕΡΝΑ έναντι τιμήματος στα 23,5 εκατ ευρώ μετά από διαγωνισμό στον οποίο είχαν συμμετάσχει συνολικά οκτώ μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες και συγκεκριμένα οι εξής: Τέρνα, ΑΚΤΩΡ,ΑVAX, METKA, Intrakat, Voltalia Greece, Dongfang Electric International Corporation και η Sunel & Shanghai Electric.
Στη μητρική μέσω PPA θα πωλείται η ενέργεια
Η ενέργεια που θα παράγεται από το φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης θα πωλείται στη μητρική ΔΕΗ μέσω του πρώτου μεγάλου διμερούς συμβολαίου (PPA) μεταξύ της μητρικής και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής που έχει ανακοινωθεί από τη διοίκηση του ομίλου και η οποία στόχο έχει να διασφαλίσει χαμηλό κόστος ρεύματος για τη ΔΕΗ ως προμηθευτή, αλλά και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση της επένδυσης.
Μάλιστα εκτιμά ότι οι τράπεζες είναι πλέον σε θέση να στηρίξουν τέτοιου τύπου συμβόλαια και απαιτείται όλοι οι φορείς να τα προωθήσουν με βάση το διεθνές παράδειγμα.
Το έργο θα κατασκευαστεί σε απαλλοτριωμένη έκταση της ΔΕΗ, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για αποθέσεις λιγνίτη κατά τη λειτουργία των ορυχείων παλαιότερα.
Τα πάνελ που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι μονού άξονα και bifacial πλαίσια. Επίσης θα κατασκευαστεί ένας νέος υποσταθμός μέσης προς υψηλής τάσης για τη σύνδεσή του φωτοβολταικού στο σύστημα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην ουσία πρόκειται για δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, το πρώτο ισχύος 39MW και το δεύτερο ισχύος 11MW.
Ανεβάζει ρυθμούς για ΑΠΕ 1,5 GW μέχρι το 2024
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ προχωρά με εντατικούς ρυθμούς στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,5 GW μέχρι το 2024. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναθέσει ήδη την κατασκευή του mega φωτοβολταϊκού σε Κοζάνη ισχύος 230 MW.
Μάλιστα όπως έχει δεσμευθεί ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος το 2021 η ισχύς της εταιρείας θα έχει ξεπεράσει τα 250 MW με στόχο να έχει διπλασιαστεί το Φθινόπωρο του 2022.
Στόχος που θεωρείται απόλυτα ρεαλιστικός παρά τις αναταράξεις που προκαλεί στην αγορά η υγειονομική κρίση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η ΔΕΗ μπαίνει πιο δυναμικά στις ΑΠΕ για να μεταβάλλει το παραγωγικό της δυναμικό, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για ταχύτερη απολιγνιτοποίηση.
www.worldenergynews.gr