Σε 829 εκατ ευρώ προϋπολογίζει ο ΔΕΔΔΗΕ το κόστος του έργου εγκατάστασης 7,5 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών για την κάλυψη των αναγκών του συνόλου των πελατών Χαμηλής Τάσης αλλά και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου.
Το έργο σύμφωνα με το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030 και κόστος ανά μετρητή που υπολογίζεται σε 150 ευρώ. Έχει προταθεί δε, για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αναλυτικά το έργο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση 7,5 εκατομμυρίων «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες Χαμηλής Τάσης σε όλη την επικράτεια (5.400.000 μονοφασικοί και 2.100.000 τριφασικοί), καθώς και την ένταξή τους σε κέντρο τηλεμέτρησης δυναμικότητας 8 εκατομμυρίων μετρητικών σημείων.
Ταυτόχρονα, θα αποξηλωθούν ισάριθμοι υφιστάμενοι μετρητές στους πελάτες Χαμηλής Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σχεδιάζεται από τον ΔΕΔΔΗΕ εδώ και μια δεκαετία και η όλη υπόθεση έχει περάσει από πολλά κύματα.
Οι μέχρι σήμερα προσπάθειας εγκατάστασης πιλοτικού συστήματος τηλεμέτρησης μέσω διαγωνισμών ναυάγησαν λόγω της ακύρωσης των διαγωνισμών από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγές των συμμετεχόντων.
Τι περιλαμβάνει το έργο
Προμήθεια και εγκατάσταση Συστήματος Τηλεμέτρησης AMI (Automated Meter Infrastracture) για την πανελλαδική συλλογή μετρήσεων κατανάλωσης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από 8 εκ. έξυπνους ηλεκτρονικούς μετρητές χαμηλής τάσης, που θα υποστηρίζει τις παρακάτω τεχνολογίες επικοινωνίας μετρητών:
- Ασύρματη τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας GSM/GPRS/3G/4G/5G, Nb-IoT κ.α.
- Διαδικτυακό Πρωτόκολλο TCP/IP
- Ράδιο συχνότητα (RF Mesh)
- Φερέσυχνα (Power Line Carrier – PLC) πάνω σε γραμμές Διανομής
-Προμήθεια 7,5 εκ. έξυπνων μετρητών Χαμηλής Τάσης και συγκεκριμένα 5,4 εκ. μονοφασικών έξυπνων μετρητών Χαμηλής Τάσης και 2,1 εκ. τριφασικών έξυπνων μετρητών Χαμηλής Τάσης
-Προμήθεια 7,5 εκ. κιβωτίων τοποθέτησης έξυπνων μετρητών Χαμηλής Τάσης 5,4 εκ. κιβωτίων τοποθέτησης μονοφασικών έξυπνων μετρητών και 2,1 εκ. κιβωτίων τοποθέτησης τριφασικών έξυπνων μετρητών
Εργασίες Πεδίου στις 5 Περιφέρειες της Διανομής που περιλαμβάνουν:
- αντικατάσταση υφιστάμενων κιβωτίων
- αντικατάσταση υφιστάμενων μετρητών με έξυπνους μετρητές
- ένταξη έξυπνων μετρητών σε Κέντρο Τηλεμέτρησης.
Τα οφέλη
Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν από την εγκατάσταση των τηλεμετρητών, είναι :
- Δυνατότητα συμμετοχής στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΦΟΣΕΚ (Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης) για αυτούς που έχουν στις εγκαταστάσεις τους, είτε μονάδες παραγωγής ΑΠΕ με net metering κλπ, είτε μονάδες αποθήκευσης, ή ηλεκτρικά αυτοκίνητα
- Δυνατότητα παρακολούθησης της κατανάλωσής, μέσω οικιακής συσκευής (home device), ή εφαρμογής στο κινητό/υπολογιστή (web application) και μετατόπιση της κατανάλωσης σε ώρες χαμηλού κόστους, σύμφωνα με το σήμα που θα δίδεται από τον προμηθευτή
Για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας η τηλεμέτρηση δίνει τη δυνατότητα για:
- Κατάρτιση τιμολογίων με σκοπό την μετατόπιση της ζήτησης από τις ώρες υψηλού κόστους στις ώρες χαμηλού κόστους και συνεπώς μείωση του κόστους προμήθειας στο ανταγωνιστικό σκέλους της ενέργειας.
- Κατάρτιση τιμολογίων ανάλογα με προφίλ κατανάλωσης των πελατών.
- Επιτάχυνση της διαδικασίας αλλαγής προμηθευτή
Οι έξυπνοι μετρητές δίνουν επίσης τη δυνατότητα σε Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών να δομήσουν καλύτερες προτάσεις προς τους πελάτες τους.
Τέλος για τον ίδιο τον ΔΕΔΔΗΕ η τηλεμέτρηση δίνει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα βελτίωσης του ελέγχου και της εποπτείας του Δικτύου, της μείωσης του κόστους λόγω αυτοματοποίησης των διαδικασιών καταμέτρησης, τον ευκολότερο εντοπισμό σφαλμάτων δικτύου/ρευματοκλοπών, καθώς και την πιστοποίηση στοιχείων για την ποιότητα της παρεχόμενης ενέργειας.
Ας σημειωθεί τέλος ότι στο δίκτυο Διανομής, ο ΔΕΔΔΗΕ λειτουργεί́ σήμερα Κεντρικά́ Συστήματα Τηλεμέτρησης στη Χαμηλή και Μέση Τάση στα οποία έχουν ενταχθεί́ 71.000 Μεγάλοι Πελάτες ΧΤ ισχύος 85 kVA, 135 kVA και 250 kVA (παροχές Νο 5, 6 και 7 αντίστοιχα), εκ των οποίων οι 10.000 είναι παραγωγοί́.
Επίσης έχουν ενταχθεί 13.500 πελάτες ΜΤ, από τους οποίους οι 2.800 είναι παραγωγοί. Τα δύο αυτά Κεντρικά́ Συστήματα Τηλεμέτρησης Χαμηλής και Μέσης Τάσης λειτουργούν από́ το 2016 και 2009 αντίστοιχα.
www.worldenergynews.gr