Καταρρέουν (-40%) οι πωλήσεις μπαταριών οικιακής χρήσης στη Γερμανία

Καταρρέουν (-40%) οι πωλήσεις μπαταριών οικιακής χρήσης στη Γερμανία

Αντίθετα αυξάνονται τα μεγαλύτερα συστήματα (pv magazine)

Οι γερμανικές πωλήσεις αποθήκευσης ενέργειας συρρικνώνονται, ειδικά τα οικιακά συστήματα, αλλά οι εμπορικοί και βιομηχανικοί (C&I), καθώς και οι αριθμοί κλίμακας κοινής ωφέλειας αυξάνονται, σύμφωνα με το pv magazine.

Επιπλέον η Ομοσπονδιακή Ένωση Συστημάτων Αποθήκευσης Ενέργειας (BVES) θέλει ταχύτερη αδειοδότηση και καλύτερη ρύθμιση.

 

Τι λένε οι αριθμοί

Η BVES σημείωσε σημαντική πτώση στις πωλήσεις μπαταριών το 2024, με το σύνολο των 12,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (13,5 δισεκατομμύρια δολάρια) να έχει μειωθεί κατά 23% το 2023.

Οι πωλήσεις οικιακών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) μειώθηκαν κατά 40%.

Συγκεκριμένα από 11,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, έπεσαν σε 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ.


Ο Urban Windelen (Διευθύνων Σύμβουλος της BVES) αναφέρει μείωση στην εγκατάσταση αντλιών θερμότητας και επιτοίχια κουτιά.

Η πτώση των τιμών της ενέργειας, η αβεβαιότητα για ρυθμίσεις (όπως ο νόμος για την ενέργεια κτιρίων) και η αποδυνάμωση της κατασκευαστικής βιομηχανίας είναι επίσης παράγοντες, σύμφωνα με τον εμπορικό οργανισμό.

Ακόμη οι πωλήσεις αποθήκευσης θερμότητας μειώνονται από 7,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι πωλήσεις συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν από 3,8 δισ. ευρώ σε 2,8 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση.

Η BVES λέει ότι η Γερμανία διαθέτει τώρα 1,7 εκατομμύρια συστήματα αποθήκευσης ενέργειας στο σπίτι, με συνολική χωρητικότητα 9,5 GW/15 GWh.

«Βγήκαμε επίσης από μια χρονιά ρεκόρ το 2023 και μια χρονιά ρεκόρ σημαίνει επίσης ελαφρώς χαμηλότερες πωλήσεις την επόμενη χρονιά», είπε ο Windelen, προτείνοντας τα στοιχεία του 2024 να σημαδεύουν την ενοποίηση της αγοράς και όχι μια κρίση.

 

Ανάπτυξη C&I

Οι πωλήσεις συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας C&I αυξήθηκαν 23% από έτος σε έτος (από 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ), καθώς οι εταιρείες κυνηγούσαν την εξοικονόμηση κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και όχι την προηγούμενη επιθυμία να καλύψουν τα περιβαλλοντικά τους διαπιστευτήρια.

Η χρήση αποθήκευσης ενέργειας σε εγκαταστάσεις φόρτισης αυτοκινήτων και φορτηγών σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο, χάρη στη βελτιωμένη δυνατότητα ενεργειακής απόδοσης και κόστους, καθώς και στα νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

«Ο βιομηχανικός μετασχηματισμός κερδίζει επιτέλους δυναμική», είπε ο Windelen.


Κλίμακα χρησιμότητας

Τα έσοδα από τη γερμανική αποθήκευση ενέργειας μεγάλης κλίμακας αυξήθηκαν κατά 14% σε ετήσια βάση (από 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ), προσφέροντας αυτό που η BVES περιέγραψε ως «το πιο σημαντικό σήμα» ότι η αγορά αρχίζει να απογειώνεται.

Με τη μετατόπιση της εστίασης από την ισχύ BESS στη χωρητικότητα αποθήκευσης, τα συστήματα 4 και 8 ωρών αποκτούν σχήμα και η ροή οξειδοαναγωγής και οι μπαταρίες βρωμιούχου ψευδαργύρου αποκτούν επίσης έδαφος.

Ωστόσο, η χωρητικότητα του δικτύου και η ρύθμιση παραμένουν περιορισμοί, σύμφωνα με το BVES, με τον Windelen να παραπονιέται ότι οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύου δεν μπορούσαν να προβλέψουν για χρόνια την αύξηση των αιτημάτων σύνδεσης BESS.

Αμφισβητώντας την ιδέα ότι υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές δικτύου BESS, ο Windelen είπε ότι αναμένει ότι θα προστίθενται 2,5 GW BESS ετησίως.

 

Προσμονή για ανάκαμψη γερμανικών εσόδων

Η BVES σημείωσε μια «σαφώς ορατή» απώλεια μεριδίου αγοράς για τους εγχώριους κατασκευαστές μπαταριών, καθώς η αποθήκευση ενέργειας διαπραγματεύεται όλο και περισσότερο ως εμπόρευμα ευαίσθητο στις τιμές.

Η ένωση θεωρεί ότι τα γερμανικά και ευρύτερα ευρωπαϊκά προϊόντα θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν από τις φθηνότερες κινεζικές μπαταρίες, ειδικά με το καλύτερο λογισμικό, όπως συστήματα διαχείρισης μπαταριών και ενέργειας.

Η ένωση αναμένει τα γερμανικά έσοδα από μπαταρίες να ανακάμψουν στα 14,2 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, βοηθούμενα από ρυθμιστικές προσαρμογές όπως αυτές που προκύπτουν από τον νόμο περί ηλιακής αιχμής της ενέργειας της χώρας.


«Τροχοπέδη» η
γραφειοκρατία

«Έχουμε καλούς κανονισμούς στα χαρτιά, αλλά, στην πράξη, η γραφειοκρατία επιβραδύνει μαζικά την εφαρμογή», ​​είπε ο Windelen σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε για να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία του οργανισμού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BVES ανέφερε ότι «σημαντικά ρυθμιστικά έργα παραμένουν σε αναμονή».

Η γερμανική Ρυθμιστική Αρχή υπηρεσιών κοινής ωφελείας και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο το ρόλο του ρυθμιστή κανόνων και του νομοθέτη.

Αυτή είναι μια εξέλιξη που ο Windelen περιέγραψε ως «δύσκολη».

«Για να διασφαλίσουμε την ευελιξία και τη σταθερότητα του ενεργειακού συστήματος, χρειαζόμαστε ένα σαφές και αξιόπιστο νομικό πλαίσιο, επενδυτική ασφάλεια και μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων (ειδικά όσον αφορά την έγκριση και την οικοδομική νομοθεσία)», είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης