
Ενσωμάτωση 90 GW ΑΠΕ έως το 2040
Ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας της Πολωνίας βρίσκεται στη μέση μιας βαθιάς αλλαγής που οδηγείται από την επιτάχυνση των επενδύσεων στην αιολική και ηλιακή ενέργεια.
Από το 2020, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) έχει σχεδόν διπλασιαστεί (από 15% σε σχεδόν 30%).
Η πρόκληση έγκειται τώρα στην προετοιμασία του εθνικού δικτύου για το επόμενο άλμα που είναι η ενσωμάτωση περισσότερων από 90 γιγαβάτ καθαρής ενέργειας έως το 2040.
Ο ρυθμός αλλαγής στον ενεργειακό τομέα της Πολωνίας δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.
Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος (NECP), η ισχύς των φωτοβολταϊκών θα μπορούσε να αυξηθεί από τα σημερινά 21 GW σε 29 GW έως το 2030.
Αυτή η πρόβλεψη προέρχεται από μελέτη του Energy Forum (ευρωπαϊκή διεπιστημονική «δεξαμενή σκέψης» με έδρα την Πολωνία).
Συγκεντρώνοντας τεχνογνωσία από τη δημόσια διοίκηση, τις επιχειρήσεις, τον ακαδημαϊκό χώρο και τα ΜΜΕ, η ομάδα στοχεύει να οδηγήσει σε λύσεις βασισμένες στη γνώση για μια δίκαιη και αποτελεσματική ενεργειακή μετάβαση.
Φ/Β 26 GW περιμένουν έγκριση σύνδεσης
Εμπειρογνώμονες στο Energy Forum, αναλύοντας δημοσιευμένα αιτήματα σύνδεσης, εντόπισαν ότι 26 GW φωτοβολταϊκών (Φ/Β) έργων αναμένουν επί του παρόντος την έγκριση του δικτύου.
Ταυτόχρονα, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της Πολωνίας προβλέπεται να φθάσει στο 56% έως το 2030, αυξάνοντας περαιτέρω στο 69% έως το 2040.
Για την αντιμετώπιση αυτών των όγκων, θα είναι απαραίτητη η επείγουσα αναβάθμιση του εθνικού δικτύου.
Πλεονέκτημα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό οι ΑΠΕ χαμηλού κόστους
Οι τιμές της ενέργειας παραμένουν βασικό μέλημα όχι μόνο για την πολωνική βιομηχανία, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Κίνα επωφελούνται από την πρόσβαση σε ορυκτά καύσιμα χαμηλού κόστους και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ η Πολωνία αντιμετωπίζει υψηλό ενεργειακό κόστος και ρυθμιστικά εμπόδια.
Το πακέτο μεταρρυθμίσεων 2024 δεν επαρκεί
Τον Οκτώβριο του 2024, η κυβέρνηση δημοσίευσε ένα προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα το οποίο περιγράφει μια αλλαγή στο ενεργειακό μείγμα.
Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους επενδυτές να υλοποιήσουν έργα πιο γρήγορα και να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Παρά τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις, παραμένουν σημαντικά εμπόδια για τους επενδυτές, σημειώνει το Energy Forum.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, η Πολωνία θα πρέπει να επιτύχει τουλάχιστον 57 GW χωρητικότητας (κυρίως από φωτοβολταϊκά και αιολικά) έως το 2030.
Μέχρι το 2040, ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέλθει στα 93 GW.
Η σύνδεση αυτών των όγκων με το εθνικό δίκτυο θα απαιτήσει στρατηγικό σχεδιασμό φωτοβολταϊκών και χερσαίων αιολικών εγκαταστάσεων.
Η υποδομή του δικτύου πρέπει να επεκταθεί και να υποστηρίζεται από έξυπνη, αποτελεσματική διαχείριση για να διασφαλίζεται αξιόπιστη τροφοδοσία ρεύματος και σταθερότητα τάσης.
Νέοι κανονισμοί το 2023
Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, εισήχθησαν νέοι κανονισμοί το 2023 ώστε να υποστηρίξουν τον προγραμματισμό ανάπτυξης του δικτύου, με πιο αξιοσημείωτη την εισαγωγή της συγκέντρωσης καλωδίων η οποία επιτρέπει σε πολλαπλές ΑΠΕ να μοιράζονται ένα ενιαίο σημείο σύνδεσης στο δίκτυο.
Tα τέλη για απευθείας συνδέσεις θα πρέπει να μειωθούν για να ενθαρρυνθεί η οικονομική τους βιωσιμότητα.
Η «δεξαμενή σκέψης» ζητά επίσης περαιτέρω απλούστευση: δημιουργία καθορισμένων ζωνών για ταχεία ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαδικασία σύνδεσης στο δίκτυο, ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης για επενδύσεις και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της υποδομής δικτύου (πιθανώς να υποστηρίζεται από ένα σύστημα δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας).
Σύνοψη
Ο μετασχηματισμός του ενεργειακού τομέα της Πολωνίας απαιτεί εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο εθνικό δίκτυο και να διατηρηθεί η τρέχουσα δυναμική επέκτασης.
Ενώ τα πρόσφατα μέτρα σηματοδοτούν ένα βήμα προς τα εμπρός, τα ρυθμιστικά εμπόδια πρέπει ακόμη να μειωθούν για να ξεκλειδωθούν οι επενδύσεις και να πραγματοποιηθεί ο στόχος ενός κλιματικά ουδέτερου ενεργειακού συστήματος.
Το Ενεργειακό Φόρουμ απευθύνει έκκληση για ευρύτερο διάλογο και υιοθέτηση καινοτόμων, μακροπρόθεσμων λύσεων.
www.worldenergynews.gr