Στην κορυφή η Βρετανία με +1,1 GW το τελευταίο 12μηνο, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Aurora Energy Research
Η χωρητικότητα μπαταριών κλίμακας δικτύου σε ευρωπαϊκές χώρες (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου), θα πενταπλασιαστεί και θα φτάσει τα 51 GW μέχρι το τέλος της δεκαετίας καθώς βελτιώνονται οι συνθήκες της αγοράς, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Aurora Energy Research.
«Αυτή η προβλεπόμενη χωρητικότητα προέρχεται ως επί το πλείστον από τη σειρά έργων που έχουν επιβεβαιωθεί και που αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέχρι το 2030.
Ένα μικρό μέρος της πρόβλεψης βασίστηκε στο μοντέλο οικονομικής βελτίωσης της εταιρείας συμβούλων το οποίο ανέλυε εάν η πρόσθετη χωρητικότητα της μπαταρίας θα ήταν κερδοφόρα ή όχι μέχρι το τέλος της δεκαετίας», είπε σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο ο Γκιγιέρμο Ρίος (ερευνητής της εταιρείας).
Οι πρώτες ευρωπαϊκές χώρες σε αύξηση χωρητικότητας
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι ευρωπαϊκές χώρες πρόσθεσαν ένα ρεκόρ 3,6 GW νέας λειτουργικής χωρητικότητας μπαταρίας, ανεβάζοντας τη συνολική χωρητικότητα στα 10,8 GW, με τη Βρετανία να «ηγείται της φόρτισης», προσθέτοντας 1,1 GW μεταξύ Νοεμβρίου 2023 και Νοεμβρίου 2024.
Η Ιταλία κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση της μπαταρίας (+ 800 MW) η οποία υποστηρίχθηκε κυρίως από την αγορά δυναμικότητας της χώρας. Η Ιταλία θα μπορούσε να περιμένει «πολλές περισσότερες μπαταρίες να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο στο μέλλον», είπε ο Rios.
Η Σουηδία πρόσθεσε 500 MW, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία πρόσθεσαν 300 MW η καθεμία.
Σημειώθηκε βελτίωση στις επιχειρηματικές θήκες για μπαταρίες
Βελτίωση επιχειρηματικών υποθέσεων σημειώθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όπως παραδέχτηκε η Eva Zimmerman (αναλύτρια της ευρωπαϊκής αγοράς μπαταριών στην Aurora).
«Οι επιχειρηματικές θήκες για μπαταρίες βελτιώθηκαν σε όλη την Ευρώπη, με δημοπρασίες της αγοράς χωρητικότητας να απονέμουν χωρητικότητα μπαταρίας άνω των 6 GW το 2024», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι διαφορές τιμών στις αγορές χονδρικής από τις οποίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν οι μπαταρίες παρέμειναν επίσης «υψηλές από τα προ κρίσης επίπεδα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω πολλών αρνητικών ωρών τιμών που προκαλούνται από την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τους καύσωνες που οδηγούν σε υψηλότερη ζήτηση», είπε.
Οι βοηθητικές αγορές παρέμειναν επίσης μια «ελκυστική ροή εσόδων» στις περισσότερες χώρες, παρά τον αναμενόμενο κορεσμό αυτών των αγορών.
www.worldenergynews.gr