Στόχος ο περιορισμός του shaping cost στη βιομηχανία
Ανώριμη παραμένει η αγορά των PPAs στην Ελλάδα αλλά και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης καθώς η σύναψη μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί μια μόνο παράμετρο της αγοράς και εξαρτάται από παράγοντές όπως οι διαθέσιμες άδειες για αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα την τιμή του φυσικού αερίου TTF, τη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής κάθε χώρας, την ισχύ των συστημάτων αποθήκευσης και φυσικά την τιμή των ίδιων των PPAs.
Έτσι στην Ιταλία και την Γερμανία οι τιμές των δεκαετών PPAs κινούνται γύρω στα 70-72 ευρώ/MWh, ενώ στην Ισπανία στα 34 ευρώ/MWh ευρώ. Στην Ελλάδα που δεν υπάρχει ακόμη αποθήκευση η αγορά των PPAs είναι ανώριμη ενώ στην Αγγλία παρά το γεγονός ότι οι τιμές ρεύματος είναι σχετικά χαμηλές το έλλειμμα αδειών ΑΠΕ οδηγεί τα δεκαετή PPAs στις 75 λίρες.
Πέραν αυτών το τελευταίο διάστημα αναδεικνύεται από πολλές πλευρές και όχι μόνο από τους μεγάλους καταναλωτές όπως η βιομηχανία ότι για την ταχύτερη ανάπτυξη των PPAs απαιτούνται κρατικές ή άλλες εγγυήσεις, ή και μηχανισμοί στήριξης, προκειμένου να περιοριστεί το ρίσκο των μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας αλλά και να περιοριστεί το shaping cost για τη βιομηχανία.
Χρηματοδότηση έργων
Η απουσία κρατικών εγγυήσεων, σύμφωνα με τους μεγάλους καταναλωτές εμποδίζει την ανάπτυξη των PPAs, περιορίζοντας ταυτόχρονα και την ανάπτυξη των ΑΠΕ αφού οι μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας, αποτελούν εχέγγυο για τη χρηματοδότηση των έργων. Ειδικά σε ένα περιβάλλον που στις ώρες της μεγάλης προσφοράς οι τιμές του ηλεκτρισμού συχνά υποχωρούν γύρω ή ακόμα και κάτω από το μηδέν. Στο πλαίσιο αυτό, η παροχή δημόσιων εγγυήσεων μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο, καθώς αποτελούν τη πιο σημαντική μορφή στήριξης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Eurelectric, δηλαδή ο σύνδεσμος των εταιριών ηλεκτρισμού της Ευρώπης σε πρόσφατη ανακοίνωση της έθεσε το θέμα της παροχής εγγυήσεων και χαμηλότοκων δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη στήριξη των PPAs. Σε ανάλογη κατεύθυνση η έκθεση του Μάριο Ντράγκι για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας επισημαίνει την ανάγκη μίας μορφής δημόσιας στήριξης των PPs.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση το 2021 είχε υποβάλει στην Κομισιόν αίτημα για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης των PPAs του περίφημου Green Pool, το οποίο σε εκείνη τη φάση απορρίφθηκε. Σήμερα όμως, η αναγκαιότητα των σχημάτων τύπου Green Pool έχει γίνει προφανής, όπως προκύπτει τόσο από τα αιτήματα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής όσο και από την έκθεση Ντράγκι αλλά και από τις θέσεις της Eurelectric.
Άνοδος του «shaping cost»
Οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά, με την αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ, την αστάθεια στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, με τον “κανιβαλισμό τιμών”, δηλαδή μηδενικές ή αρνητικές τιμές και τις ακραία υψηλές τιμές όταν δεν λειτουργούν οι ΑΠΕ και υπάρχει μεγάλη ζήτηση, ανεβάζουν στα ύψη το «shaping cost», δηλαδή το κόστος διαμόρφωσης για τη βιομηχανία, η οποία χρειάζεται να προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια τις ώρες που δεν παράγουν οι ΑΠΕ.
Αν προστεθεί και το «ρίσκο του αντισυμβαλλόμενου» δηλαδή το ρίσκο του να κλείσει ή να χρεωκοπήσει ένα από τα δυο μέρη της συμφωνίας προμήθειας κατά τη διάρκεια της, γίνεται προφανής η διστακτικότητα μεγάλου μέρους των επιχειρήσεων να προχωρήσουν στη σύναψη συμβάσεων ΡΡΑ.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι το RePowerEU της ΕΕ ενθαρρύνει τα κράτη- μέλη να ενσωματώσουν στην εθνική τους νομοθεσία τις δημόσιες εγγυήσεις για τα PPAs κάτι που έχουν πράξει ήδη η Γαλλία και η Ισπανία.
www.worldenergynews.gr