Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ποιοί κόφτες μπαίνουν στα fast track έργα Αποθήκευσης 1,5 GW χωρίς λειτουργική ενίσχυση

Ποιοί κόφτες μπαίνουν στα fast track έργα Αποθήκευσης 1,5 GW χωρίς λειτουργική ενίσχυση
Τέλος η λειτουργική ενίσχυση - Ποιά είναι τα φίλτρα των όρων αγοράς

Με «φίλτρα» που να διασφαλίζουν την ταχεία εκτέλεση των έργων και χαμηλές τιμές θα βγει στον αέρα από το ΥΠΕΝ η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μπαταρίες αποθήκευσης. Το αρμόδιο επιτελείο του ΥΠΕΝ καταρτίζει αυτή την περίοδο το πλαίσιο της πρόσκλησης για έργα συνολικής ισχύος 1,5 γιγαβάτ εκ των οποίων το 1 γιγαβάτ για σύνδεση με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και το 0,5 γιγαβάτ με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Η ισχύς αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό από την μεγάλη δεξαμενή έργων συνολικής ισχύος περί τα 20 γιγαβάτ που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΑΕΥ. Πρόκειται για τα πρώτα έργα αποθήκευσης που θα προχωρήσουν χωρίς οποιασδήποτε μορφής ενίσχυση (κεφαλαίου ή λειτουργική) στο πλαίσιο της στρατηγικής του «τέλους των επιδοτήσεων στις ΑΠΕ», που έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης με βασικό στόχο "να φτάσει το όφελος των ΑΠΕ στον καταναλωτή".

Στην πράξη πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση αφού η νέα αυτή οπτική έρχεται σε σύγκρουση με παγιωμένες αντιλήψεις και πρακτικές που καλλιέργησε στην αγορά των ΑΠΕ η πολιτική των επιδοτήσεων και των υψηλών αποδόσεων μέσω των εγγυημένων τιμών. Απότοκο αυτών των αντιλήψεων είναι και οι πιέσεις που ασκούνται από μικρούς και μεγάλους επενδυτές για την χωροθέτηση των μπαταριών.


Οι προδιαγραφές για μεγάλους παίκτες

« Oλοι θέλουν την μπαταρία στο χωράφι τους. Η μπαταρία όμως πρέπει να μπει εκεί που τη χρειάζεται το ηλεκτρικό σύστημα» αναφέρει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην προσπάθεια χωροθέτησης των έργων, διαδικασία που γίνεται σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ και το ΔΕΔΔΗΕ.

Οι συγκρούσεις εκτιμάται ότι θα είναι αναπόφευκτες αφού η πρόσκληση θα απευθυνθεί σε ένα μικρό μόνο ποσοστό από την συνολική ισχύ των σχεδόν 20 γιγαβάτ για μπαταρίες αποθήκευσης που έχει υποβληθεί στη ΡΑΑΕΥ.

Βασικό ζητούμενο για το ΥΠΕΝ είναι να προχωρήσουν έργα που θα εγγυώνται την ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και χαμηλές τιμές και στο πλαίσιο αυτό. Αυτό σημαίνει "φίλτρα" που θα αφήνουν εκτός επενδυτές που δεν στοχεύουν σε πραγματικά έργα, αλλά στη μεταπώληση των δικαιωμάτων που θα διασφαλίσουν, όπως συνέβη τις πρώτες δεκαετίες ανάπτυξης των ΑΠΕ με τα αιολικά και τα τελευταία χρόνια με τα φωτοβολταϊκά, δίνοντας προτεραιότητα σε έργα που μπορούν να υλοποιηθούν γρήγορα.

Με άλλα λόγια, η πρόσκληση θα απευθύνεται σε μεγάλους παίχτες της αγοράς, ξένους και εγχώριους που μπορούν να στηρίξουν κεφαλαιακά επενδύσεις που θα λειτουργούν με όρους αγοράς και με αυξημένα ρίσκα.

 Ένας πρώτος "κόφτης"  θα μπει μέσω της απαιτούμενης εγγυητικής επιστολής, με το ΥΠΕΝ να προσανατολίζεται σε ένα ύψος της τάξης των 200 χιλιάδες ανά μεγαβάτ που σημαίνει μια εγγυητική των 2 εκατ. Ευρώ τουλάχιστον. Ένα δεύτερο ¨φίλτρο¨ θα μπει μέσω της δέσμευσης για ηλέκτριση του έργου αυστηρά σε διάστημα 36 μηνών, με την πρόβλεψη για κατάπτωσης της εγγυητικής σε περίπτωση που δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται ο τρίτος διαγωνισμός της ΡΑΑΕΥ για μπαταρίες αποθήκευσης διάρκειας 4 ωρών και συνολικής ισχύος 200 MW που θα αναπτυχθούν στη Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και το Δήμο Μεγαλόπολης, με τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους να προετοιμάζονται όπως προαναφέρθηκε. Τα projects που θα επιλεγούν θα πρέπει υποχρεωτικά να ηλεκτριστούν έως τις 30 Απριλίου 2026, προθεσμία που προβλέπεται στις προϋποθέσεις του Ταμείου Ανάκαμψης .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης