Τελευταία Νέα

ΣΔΙΤ για μονάδα αντλησιοταμίευσης στη λίμνη Κρεμαστών ύψους 250 εκατ. ευρώ

ΣΔΙΤ για μονάδα αντλησιοταμίευσης στη λίμνη Κρεμαστών ύψους 250 εκατ. ευρώ

 Το έργο αναμένεται να προχωρήσει με τη διαδικασία του ΣΔΙΤ

 

Ένα μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης, προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Ειδικότερα, το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ σχεδιάζουν την κατασκευή μιας μονάδας αποθήκευσης ενέργειας στη λίμνη Κρεμαστών – όπου σήμερα βρίσκεται και το υδροηλεκτρικό φράγμα της ΔΕΗ.

Το έργο - όπως ειπώθηκε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην οποία παρουσιάστηκαν οι επτά βασικές πρωτοβουλίες που περιλαμβάνει η στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας- αναμένεται πιθανώς να προχωρήσει με τη διαδικασία του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα). Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, κ. Χαράλαμπο Σαχίνη το έργο θα εξυπηρετεί ανάγκες αποθήκευση ενέργειας, αλλά και εφεδρείας ως δεξαμενή υδάτων για την μελλοντική κάλυψη αναγκών της Αττικής και θα περιληφθεί στην τρίτη φάση του έργου.


500 εκατ. ευρώ για τις πρώτες φάσεις

Θα προηγηθούν οι δύο πρώτες φάσεις που θα περιλαμβάνουν την ενίσχυση του ταμιευτήρα Ευήνου από ποταμούς που τροφοδοτούν τη λίμνη των Κρεμαστών (έως περίπου 200 εκατ. κ.μ. ανάλογα με τις ανάγκες) και την επέκταση της σήραγγας για τη μεταφορά του νερού μήκους 10 χιλιομέτρων. «Η διασύνδεση με τη λίμνη των Κρεμαστών θα πενταπλασιάσει τα αποθέματα με μηδενικό λειτουργικό κόστος για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των αναγκών», σημείωσε ο κ. Σαχίνης.

Για το σκοπό αυτό θα δρομολογηθεί η σχετική μελετητική και διαγωνιστική διαδικασία. Οι δύο πρώτες φάσεις είναι προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ και έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους ενώ θα ακολουθήσει η προμελέτη και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει και “έργα πολλαπλού σκοπού” τα οποία θα περιλαμβάνουν σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), μονάδες αφαλάτωσης ενώ διερευνάται και η δυνατότητα προσθήκης δεξαμενών αντλησιοταμίευσης (με χρήση θαλασσινού νερού στα άνυδρα νησιά) ώστε αφενός να καλύπτονται οι ανάγκες ύδρευσης-άρδευσης των νησιών με τα επεξεργασμένα νερά των αφαλατώσεων, αλλά και να περιορίζεται το ενεργειακό κόστος της αφαλάτωσης από τη χρήση της πράσινης ενέργειας αλλά και των δεξαμενών αντλησιοταμίευσης.


Περιορισμός κόστους

Γενικότερα, ο περιορισμός του υψηλού κόστους των αφαλατώσεων (καθώς πρόκειται για ιδιαιτέρως ενεργοβόρες εγκαταστάσεις), οι οποίες σχεδιάζεται να καλύψουν ανάγκες τόσο της Αττικής όσο και των νησιών του Αιγαίου θα επιτευχθεί με έναν καλό και σωστό προγραμματισμό των ωρών λειτουργίας αλλά πιθανώς και με τη σύναψη διμερών συμβάσεων (PPAs) με παραγωγούς πράσινης ενέργειας.

Τα κονδύλια για τα “έργα πολλαπλού σκοπού” θα προέλθουν από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών, από το οποίο σε πρώτη φάση θα δεσμευτούν περί τα 166 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα πρόσθετων έργων έως 450 εκατ. ευρώ εάν οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών αυξηθούν, όπως προβλέπεται τα επόμενα χρόνια, με συνέπεια να πολλαπλασιαστούν τα έσοδα του Ταμείου. Επιπλέον, άλλα περίπου 50 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχουν δεσμευθεί για έργα αφαλάτωσης σε άνυδρα νησιά με την πιλοτική μελέτη εφαρμογής να ξεκινά ενδεικτικά από Αστυπάλαια, Νίσυρο, Σύμη, Κάσο, Λειψούς, Τήλο, Χάλκη, Καστελόριζο, Άγιο Ευστράτιο και Ψαρά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης