Η ώρα της αλήθειας για τον κολοσσό των μπαταριών Northvolt - Σχέδια απολύσεων αλλά και νέα projects

Η ώρα της αλήθειας για τον κολοσσό των μπαταριών Northvolt - Σχέδια απολύσεων αλλά και νέα projects

Η σουηδική κατασκευάστρια μπαταριών θα πουλήσει περιουσιακά στοιχεία της για να μειώσει το κόστος - Η ακύρωση του συμβολαίου ύψους 2 δισ. ευρώ με την BMW συνέβαλε καθοριστικά στην απόφαση για περικοπές

Η Northvolt (σουηδική εταιρεία κατασκευής μπαταριών η οποία ιδρύθηκε το 2016 στη Στοκχόλμη αποσκοπώντας στο να καταστήσει την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία λιγότερο εξαρτημένη από τους Κινέζους) ανακοίνωσε σχέδια για περικοπή θέσεων εργασίας και πώληση ορισμένων από τις επιχειρήσεις της, ενώ αναζητά επενδυτή για το πολωνικό εργοστάσιο συστημάτων μπαταριών.

Η καλύτερα χρηματοδοτούμενη νεοφυής επιχείρηση της Ευρώπης η οποία φέρει μεγάλο μέρος του βάρους των ελπίδων για τις εγχώριες μπαταρίες της Ευρώπης, γνωστοποίησε ότι θα σταματήσει την παραγωγή καθόδων της, πουλώντας μια τοποθεσία στη Σουηδία.

Θα πουλήσει επίσης το εργοστάσιο συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στο Γκντανσκ της Πολωνίας.

Η στρατηγική αναθεώρηση ανακοινώθηκε αφού η αυτοκινητοβιομηχανία BMW (μέτοχος) ακύρωσε συμβόλαιο ύψους 2 δισ. ευρώ με την εταιρεία λόγω καθυστερήσεων στην παραγωγή.


Τα μεγάλα χρέη
της Northvolt

Η Northvolt είδε πέρυσι τις καθαρές της ζημίες να τετραπλασιάζονται, φτάνοντας τα 1,2 δισ. δολάρια το 2023 από 285 εκατ. δολάρια το 2022. Τα έσοδα αυξήθηκαν ελαφρά στα 128 εκατ. δολάρια πέρυσι από 107 εκατ. δολάρια το προηγούμενο έτος.

Ακόμη έχει ένα τεράστιο χρέος 5 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο του 2024 το οποίο χορηγήθηκε από 23 εμπορικές και δημόσιες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Σκανδιναβικής Τράπεζας Επενδύσεων (NIB).

 

Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα λιτότητας

Η Northvolt (υποστηρίζεται από τη Volkwagen) θα εξορθολογίσει τις δραστηριότητές της γύρω από το πρώτο της σουηδικό εργοστάσιο κυψελών μπαταριών στο Skellefteå της Σουηδίας.

Επίσης θα περιορίσει κάποια σχέδια επέκτασής της και το εργατικό δυναμικό της (έχει 7.000 υπαλλήλους και βρίσκεται σε συζητήσεις με τα συνδικάτα των εργαζομένων της) για εξοικονόμηση κόστους.

Επιπλέον θα αναζητήσει επενδυτές και μελλοντικούς συνεργάτες για το εργοστάσιό του Northvolt Dwa στο Γκντανσκ της Πολωνίας, που θα μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν την παραγωγή συστημάτων και πακέτων μπαταριών εκεί.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι θα τερματίσει τα σχέδια για ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής ενεργού υλικού καθόδου στο Borlänge της Σουηδίας στο χώρο ενός παλιού εργοστασίου παραγωγής χαρτιού και χαρτοπολτού.

Νωρίτερα είχε γνωστοποιήσει ότι θα ενσωματώσει τη θυγατρική της Cuberg στην Πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ στο κέντρο Ε&Α της Northvolt Labs στη Σουηδία.

«Με τη στρατηγική αναθεώρηση που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, πρέπει να λάβουμε ορισμένες σκληρές αποφάσεις για να εξασφαλίσουμε τα θεμέλια των εργασιών της Northvolt για να βελτιώσουμε τη χρηματοοικονομική μας σταθερότητα και να ενισχύσουμε τις επιχειρησιακές μας επιδόσεις», δήλωσε ο CEO της εταιρείας, Peter Carlsson.

 

Σχέδια εξάπλωσης σε Γερμανία και Καναδά

Παρά το πρόγραμμα λιτότητας που επιθυμεί να εφαρμόσει, εμμένει στα σχέδια επέκτασής της στη Γερμανία και τον Καναδά.

Συγκεκριμένα αποσκοπεί στην κατασκευή 3 νέων εργοστασίων, αν και τα χρονοδιαγράμματά τους θα μπορούσαν να αναβληθούν.

Αυτά είναι:

- NOVO (εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας) το οποίο είναι κοινοπραξία με τη Volvo και αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2025

-  Northvolt Drei (γιγαεργοστάσιο στο Heide), στη Βόρεια Γερμανία

-  Northvolt Six (ένα πλήρως ενσωματωμένο εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών υπό κατασκευή στο Κεμπέκ του Καναδά)


Το κίνητρο για να επενδύσει

Βασικοί πελάτες όπως η Scania, η Volvo Cars και η Volkswagen εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον κατασκευαστή μπαταριών ο οποίος έχει λάβει περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε παραγγελίες.

Η Northvolt είπε ότι θα επικεντρώσει τώρα τους πόρους της στο να γίνει ηγέτης στη βιώσιμη κατασκευή κυψελών μεγάλης κλίμακας, ενισχύοντας την πρώτη φάση του γιγα εργοστασίου Northvolt Ett στη Σουηδία.

Η Γερμανία χορηγεί στην Northvolt επιδότηση 750 εκατομμυρίων δολαρίων για εργοστάσιο μπαταριών παρά το πάγωμα του προϋπολογισμού.

Μη ξεχνάμε ότι είναι η καλύτερα χρηματοδοτούμενη νεοφυής επιχείρηση της Ευρώπης (15 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα).

Ήταν μια από τις πρώτες νεοφυείς επιχειρήσεις που έκαναν τράπεζες όπως η BlackRock, η Goldman Sachs και η Baillie Gifford να ανοίξουν τα πορτοφόλια τους και να υποστηρίξουν την επόμενη γενιά πράσινης τεχνολογίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης