Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΥΠΕΝ: Επιταχύνονται οι αδειοδοτήσεις για τα υπεράκτια - Τι θα αφαιρείται από τη διαβούλευση

ΥΠΕΝ: Επιταχύνονται οι αδειοδοτήσεις για τα υπεράκτια - Τι θα αφαιρείται από τη διαβούλευση

Που εκδηλώνονται αντιδράσεις

Σχετικά Άρθρα

Ρυθμίσεις που θα επιταχύνουν την αδειοδοτική διαδικασία για την ωρίμανση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων (ΥΑΠ) αναμένεται να προωθήσει το επόμενο διάστημα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). 
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδυτές ΥΑΠ που  θα λαμβάνουν Βεβαίωση Παραγωγού Ειδικών Έργων θα υποχρεούνται να λάβουν όλες τις αναγκαίες άδειες και εγκρίσεις  το πολύ εντός τριών ετών.  Επίσης, όσον αφορά ειδικά την ανανέωση έργων ΥΑΠ, η συνολική διάρκεια της διαδικασίας αδειοδότησης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα δύο έτη.
Ωστόσο οι αντιδράσεις για τις συγκεκριμένες επενδύσεις εκδηλώνονται στις περιοχές που έχουν επιλεγεί για τις αδειοδοτήσεις με ισχυρότερες αυτέ της Κρήτης και ακολοθούμενες από αντίστοιχες σε Σαμοθράκη, Διαπόντια ( Κέρκυρα) και Ικαρία.

Εκτός διαβούλευσης κρίσιμες πληροφορίες

Παράλληλα, στο ΥΠΕΝ επεξεργάζονται και ρύθμιση βάσει της οποίας θα μπορεί να υπάρξει εξαίρεση διαβούλευσης για  θέματα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).  

Μια πρόταση είναι να μπορούν να εξαιρεθούν από τις υποχρεώσεις ως προς τις γνωμοδοτήσεις φορέων και τη δημόσια διαβούλευση περιβαλλοντικής αδειοδότησης  συγκεκριμένες πληροφορίες, αναφορικά με έργα που άπτονται των ουσιωδών συμφερόντων του κράτους και της εθνικής και δημόσιας ασφάλειας, ιδίως οι δραστηριότητες  που αφορούν τις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων καθώς και τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα τα οποία αναπτύσσονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και περιοχών όπου ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα η Ελλάδα  και τις οποίες η ΕΔΕΥΕΠ, ως αρμόδια αδιοδοτούσα Αρχή αξιολογεί ως ευαίσθητες για λόγους εθνικής και δημόσιας ασφάλειας, αλλά όχι κρίσιμες για την περιβαλλοντική αξιολόγηση. 

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις κρίνονται απαραίτητες προκειμένου να υλοποιηθούν τα κυβερνητικά σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων, αλλά κυρίως για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Οι στόχοι, βάσει του υπό αναθεώρηση Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα είναι στα 1.900 MW για το 2030 με την παραγωγή στις 06 TWh (τεραβατώρες), στα 3.900 MW για το 2035 (με παραγωγή 14,7 TWh) , στα 5.787 MW για το 2040 (παραγωγή 21,7 TWh), στα 8.143 MW για το 2045 (παραγωγή 30,6 TWh)και στα 11.780 MW για το 2050 (παραγωγή 43,6 TWh).

 

Επενδύσεις 7,7 δισ. ευρώ έως το 2030

 Για την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ έως το 2030 υπολογίζεται ότι απαιτούνται  επενδύσεις ύψους 7,7 δισ. ευρώ ενώ έως τα μέσα του αιώνα, δηλαδή το 2050 θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν τα  60 δισ. ευρώ.   Οι πρώτες περιοχές όπου θα εγκατασταθούν υπεράκτια αιολικά θα είναι ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης  όπου σχεδιάζονται τα δύο πρώτα πιλοτικά της χώρας  συνολικής ισχύος 701 MW, το ένα από τις ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή  και More, και το άλλο από τη ΔΕΗ – Κοπελούζο

Οι υπόλοιπες επενδύσεις σε πρώτη φάση σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στα οικόπεδα που έχει υποδείξει μελέτη της ΕΔΕΥΕΠ δηλαδή στο  "Κρήτη 1" (μεταξύ Ζάκρου και Ξερόκαμπου Σητείας), σε περιοχή ανοικτά των Αγ. Αποστόλων στην Εύβοια, στον Βόρειο Πατραϊκό μεταξύ Αντιρρίου και λιμνοθάλασσας Αιτωλικού, στη Ρόδο, νοτίως του Πρασονησίου, στη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Γυάρου και Κύθνου και στη Δονούσα. Παράλληλα, η  ΕΔΥΕΠ αναμένεται έως τον Σεπτέμβριο να συστήσει την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού  που θα αναλάβει τις έρευνες.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης