Τελευταία Νέα

Να γιατί το deal ΔΕΗ - Metlen θα γίνει jackpot στην ιταλική αγορά

Να γιατί το deal ΔΕΗ - Metlen θα γίνει jackpot στην ιταλική αγορά
Πως οι αδυναμίες της ιταλικής αγοράς αναδεικνύουν την σημασία του deal των 503 MW
Ένα δημοσίευμα του Montel για τα προβλήματα δημοπρασιών φωτοβολταϊκών και αιολικών που έχουν προκύψει στην γειτονική Ιταλία αποδεικνύει γιατί η συμφωνία της ΔΕΗ με την Metlen ήταν κίνηση Jackpot . Για την ΔΕΗ αρχικά, που αγόρασε της άδειες με ευνοϊκές και χαμηλές τιμές, θυμίζουμε 503 MW φωτοβολταϊκών στην ιταλική αγορά.Για την Metlen επίσης, καθώς τα έργα που θα ολοκληρώσει θα καταστούν ελκυστικά και κερδοφόρα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Montel, τα μη ανταγωνιστικά τιμολόγια και η αργόσυρτη διαδικασία αδειοδότησης απειλούν να περιορίσουν το ενδιαφέρον για δύο επικείμενες σειρές δημοπρασιών για περίπου 60 GW πράσινης δυναμικότητας στην Ιταλία, δήλωσαν ειδικοί στο Montel.

Εκτός από το γραφειοκρατικό σύστημα αδειοδότησης, η περιφερειακή νομοθεσία για τις κατάλληλες περιοχές ανάπτυξης έργων ΑΠΕ που θα εκδοθεί φέτος θα μπορούσε να αναβάλει πολλά έργα που περιμένουν έγκριση, δήλωσε ο Roberto Pasqua, εκτελεστικός διευθυντής της EDP Renewables στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη.

«Το σύστημα πρέπει να είναι ανταγωνιστικό, αλλά αν τα έργα δεν αδειοδοτηθούν, τότε πώς θα πάμε στις δημοπρασίες; Είναι ένα πρόβλημα», δήλωσε ο Alessandro Marangoni, διευθύνων σύμβουλος της Althesys.

Το πρώτο σύστημα πράσινων κινήτρων, γνωστό ως Fer X, επιδοτεί μέσω δημοπρασιών 40 GW ηλιακής ενέργειας, 16,5 GW αιολικής ενέργειας και περίπου 0,6 GW υδροηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Οι τιμές δημοπρασίας είναι στα 85 ευρώ/MWh για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια και στα 90 ευρώ/MWh για την υδροηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με το κυβερνητικό προσχέδιο.

Το δεύτερο σύστημα επιδοτήσεων, γνωστό ως Fer 2, αποσκοπεί στην προσθήκη σχεδόν 4,6 GW καινοτόμου δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων υπεράκτιων, θερμοδυναμικών ηλιακών μονάδων και γεωθερμικών μονάδων μέχρι το 2028, και ορίζει τα τιμολόγια υπεράκτιων μονάδων στα 185 ευρώ/MWh.

Σημειώνεται πάντως ότι η Metlen διαθέτει πρόσθετο pipeline 2700 ΜW στην ιταλική αγορά.


Επείγουσα αναθεώρηση


Τα τιμολόγια Fer X και Fer 2 θα πρέπει να αναθεωρηθούν επειγόντως για να είναι ανταγωνιστικές οι δημοπρασίες, δήλωσε ο Davide Tabarelli, πρόεδρος του think tank Nomisma Energia, ενώ ο Fulvio Mamone Capria, πρόεδρος της ομάδας πίεσης για την υπεράκτια αιολική ενέργεια Aero, ζήτησε αύξηση 5-10% για να ληφθούν υπόψη οι πληθωριστικές πιέσεις στις πρώτες ύλες.

«Οι δημοπρασίες αιολικής ενέργειας της Βόρειας Ευρώπης δεν έχουν κατακυρωθεί επειδή οι τιμές δημοπρασίας θεωρήθηκαν πολύ χαμηλές», δήλωσε στο Montel ο Corrado Micozzi, διευθύνων σύμβουλος της MycSolutions.

Όσον αφορά τα υπεράκτια το LCOE, που αφορά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των μονάδων θα πρέπει να είναι στα 200 ευρώ/MWh για να καταστήσει τα εγχειρήματα κερδοφόρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης