Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα deals που αλλάζουν την ελληνική ενεργειακή αγορά - Σκυλακάκης: Χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμους επενδυτές

Τα deals που αλλάζουν την ελληνική ενεργειακή αγορά - Σκυλακάκης: Χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμους επενδυτές

Έρχονται νέες πράσινες επενδύσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη

 

Δύο μεγάλες συμφωνίες πραγματοποιήθηκαν χθες στην αγορά ενέργειας, αποδεικνύοντας το δυναμισμό των ελληνικών εταιρειών ενέργειας που καταφέρνουν να τοποθετούνται έγκαιρα στην αγορά και να εξασφαλίζουν σημαντικές υπεραξίες.
Ταυτόχρονα η απόκτηση της Τέρνα Ενεργειακή από την Masdar σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις ελληνικές ΑΠΕ, όπου πλέον η ισχυρή εταιρεία των Η.Α.Ε γίνεται ο μεγαλύτερος επενδυτής στις ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή η Energean plc συμφώνησε να μεταβιβάσει στην Carlyle International Energy Partners (διαχειρίζεται assets αξίας άνω των 400 δισεκ. δολαρίων) το χαρτοφυλάκιό της σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία, έναντι τιμήματος έως 945 εκατ. δολάρια και όχι λιγότερο από 820 εκατ. δολάρια, δηλαδή πάνω από 3 φορές περισσότερο σε σχέση με το κόστος απόκτησής τους από την Edison προ 4ετίας, που ήταν 284 εκατ. δολάρια το 2020.

Η μεταβίβαση των assets σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία επιτρέπει στην Energean να εξορθολογίσει το χαρτοφυλάκιό της, εστιάζοντας ακόμη περισσότερο στην στρατηγική ανάπτυξης με βάση το φυσικό αέριο, η οποία σηματοδοτείται από την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish και Karish North στο Ισραήλ καθώς και από την πρόσφατη είσοδο στο κοίτασμα Anchois στο Μαρόκο. Είναι μια στρατηγική που ενισχύει τις προοπτικές οικονομικής αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου, δημιουργεί ελεύθερες ταμειακές ροές και μεγιστοποιεί τα οφέλη για τους μετόχους.


Αυξάνεται η αξία της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ

Η συμφωνία Τέρνα Ενεργειακή και Masdar εκτός από τη μεγαλύτερη άμεση επένδυση στην Ελλάδα, και τη μεγαλύτερη επένδυση στην ελληνική αγορά ενέργειας, θα αποτελέσει την αφετηρία για σημαντικές νέες πράσινες επενδύσεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ, εξασφαλιζοντας τα κεφάλαια που χρειάζονται οι ΑΠΕ για να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους και υποστηρίζοντας τους καθαρούς στόχους της ΕΕ έως το 2050.

Ταυτόχρονα, όταν ένας τόσο μεγάλος και αξιόπιστος επενδυτής επιλέγει την ελληνική ενεργειακή αγορά, της προσδίδει αξία, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στο μελλοντικό της ρόλο και αυξάνει την ελκυστικότητά του στην επενδυτική κοινότητα.

Όπως ανέφερε η Masdar στη χθεσινή της ανακοίνωση, "η εξαγορά καταδεικνύει την κλίμακα και τη φιλοδοξία των αναπτυξιακών σχεδίων της Masdar στην περιοχή και ενισχύει περαιτέρω τον ρόλο της Masdar ως αξιόπιστου παγκόσμιου εταίρου ενεργειακής μετάβασης σε κυβερνήσεις, επενδυτές, προγραμματιστές και κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Η προτεινόμενη εξαγορά αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη καθώς στοχεύει 100 GW παγκόσμιας ισχύος έως το 2030. Αντικατοπτρίζει επίσης την εμπιστοσύνη της Masdar στο αναπτυξιακό δυναμικό της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, καθώς και τη δύναμη της ελληνικής αγοράς και του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας".


Θεόδωρος Σκυλακάκης: Χρειαζόμαστε μεγάλους, μακροπρόθεσμους επενδυτές

Μιλώντας για τη σημαντική αυτή συμφωνία ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης χθες στο Athens Riviera Forum τόνισε τη σπουδαιότητα του να έχουμε τη Masdar ως μεγάλο επενδυτή στην ενέργεια στη χώρα μας, διότι χρειαζόμαστε μεγάλους, μακροπρόθεσμους επενδυτές, που θα παραμείνουν και στα πάνω και στα κάτω αυτής της ασταθούς αγοράς, η οποία θα είναι μια εξαιρετικά σημαντική αγορά στο μέλλον για τη χώρα μας.

Είπε επίσης ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί μια πολύ σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και στο μέλλον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, αφού "παραπάνω από το 90% των εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή βρίσκονται στην Ελλάδα, τόσο όσον αφορά υφιστάμενες εγκαταστάσεις που λειτουργούν αυτή τη στιγμή, όσο και έναν μελλοντικό αγωγό έργων".

Και επεσήμανε ότι το υπουργείο Ενέργειας εργάζεται μεθοδικά για να καταστήσει αυτή την ενεργειακή αγορά, αυτό το νέο ενεργειακό τοπίο, ένα ανταγωνιστικό και λειτουργικό τοπίο. "Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε σε ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό σχέδιο, που περιλαμβάνει και διασυνδέσεις εντός της Ελλάδος, έτσι ώστε να συμπεριλάβουμε όλα τα νησιά μας καθώς και την Κρήτη στο δίκτυό μας, αυξάνοντας έτσι τις διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, ώστε να μπορέσουμε όχι μόνο να εισάγουμε, αλλά και να εξάγουμε πράσινη ενέργεια.

Και επίσης εργαζόμαστε πάνω στην αλλαγή του συστήματος όσον αφορά την αποθήκευση, ώστε οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες να μπορούν να αποθηκεύονται και τις άλλες ώρες της ημέρας και άλλους μήνες του χρόνου, ενώ μέχρι σήμερα είχαμε κυρίως θερμική και υδροηλεκτρική ενέργεια.

www.worldenegynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης