Τελευταία Νέα

ΔΕΗ: Ετοιμάζει έκτο έργο αντλησιοταμίευσης 227 MW - Άδειες για αποθήκευση πάνω από 1.600 MW

ΔΕΗ: Ετοιμάζει έκτο έργο αντλησιοταμίευσης 227 MW - Άδειες για αποθήκευση πάνω από 1.600 MW

 Στα 4,9 GW η ισχύς της αντλησιοταμίευσης ο στόχος για το 2040

 

Σχετικά Άρθρα
Αίτηση για αντλησιοταμιευτικό έργο, ισχύος 227 MW κατέθεσε η ΔΕΗ στη ΡΑΑΕΥ, στο πλαίσιο του αδειοδοτικού κύκλου Απριλίου. Ειδικότερα το έργο χωροθετείται στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου του λιγωτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για το έκτο έργο αντλησιοταμίευσης που σχεδιάζει η ΔΕΗ να εγκαταστήσει στις άλλοτε λιγνιτικές περιοχές.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στον κύκλο των αιτήσεων για χορήγηση αδειών αποθήκευσης ενέργειας του Ιουνίου 2023, η επιχείρηση είχε εξασφαλίσει τέσσερις άδειες, που μαζί με εκείνη που είχε για το ορυχείο της Καρδιάς και το νέο έργο που ετοιμάζει στο Νότιο Πεδίο ξεπερνούν συνολικά σε ισχύ τα 1.600 MW. Οι δύο μεγαλύτερες άδειες της ΔΕΗ για μονάδες αντλησιοταμίευσης, ισχύος 460 MW η κάθε μια, χωροθετούνται στη λίμνη Βεγορίτιδα και στη Σφηκιά, όπου η ΔΕΗ διατηρεί και άλλη μονάδα αντλησιοταμίευσης.

Οι άλλοι δύο σταθμοί άντλησης θα εγκατασταθούν στα πρώην λιγνιτωρυχεία της Μεγαλόπολη (ισχύος 183 MW) και της Μαυροπηγής (156 MW). Όσο για τη μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Καρδιά, ισχύος 148 MW, έχει ήδη εξασφαλίσει περιβαλλοντικούς όρους από την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΡΑΑΕΥ έως σήμερα έχουν δοθεί 29 άδειες για αντλησιοταμίευση ισχύος πάνω από 5 GW χωρητικότητας 41,4 GWh. Παράλληλα, έχουν αυξηθεί και οι «φιλοδοξίες» του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, καθώς σύμφωνα με ένα τελευταίο draft, η ισχύς της αντλησιοταμίευσης από 2,036 GW το 2030, υπερδιπλασιάζεται το 2040 στα 4,9 GW και φτάνει στα 6,4 GW το 2050. Στο προηγούμενο draft του περασμένου Νοεμβρίου που είχε σταλεί για παρατηρήσεις στις Βρυξέλλες, η ισχύς παρέμενε στα 2,2 GW για όλη την περίοδο έως το 2050.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για έργα αντλησιοταμίευσης είναι μεγάλο. Ήδη κατασκευάζεται ο σταθμός αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, ισχύος 680 MW, από την ΤΕΡΝΑ. Παράλληλα σε ρότα υλοποίησης μπαίνουν κι άλλα έργα αντλησιοταμίευσης, τα οποία βρίσκονται στη φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης συνολικής ισχύος περίπου 820 MW, από μία δεξαμενή έργων συνολικής ισχύος περίπου 2.000 MW. Επιπλέον υπάρχουν κι άλλα αντλητικά υδροηλεκτρικά έργα προς εξέταση, συνολικής ισχύος περίπου 3.000 MW σε διάφορες περιοχές όπως στην Τριχωνίδα, στον Λάδωνα, το Παλαιοχώριο, στη θέση Βροχόνερα Ημαθίας και αλλού.

Άντληση και αποθήκευση

Η εκμετάλλευση του αντλητικού υδροηλεκτρικού της χώρας θεωρείται μέγιστης σημασίας για την αξιοπιστία και ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος, αφού η άντληση δρα συμπληρωματικά προς την αποθήκευση με μπαταρίες, μπορεί υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσει ως μακρόχρονη αποθήκευση και έτσι επιτρέπει τη μέγιστη διείσδυση αλλά και λειτουργία των ΑΠΕ στο σύστημα χωρίς κίνδυνο. Η ύπαρξη μακρόχρονης εφεδρείας αντιμετωπίζει ακραία φαινόμενα που ενδεχομένως θα οδηγούσαν σε μειωμένη παραγωγή από ΑΠΕ σε διάστημα ημερών, οπότε η επάρκεια παραγωγής θα απαιτούσε μεγάλες και υψηλού κόστους παραδοσιακές εφεδρείες.

Στα πλαίσια του αδειοδοτικού κύκλου Απριλίου, συνολικά κατατέθηκαν στη ΡΑΑΕΥ δώδεκα αιτήσεις για μονάδες αποθήκευσης. Εκτός από την αίτηση της ΔΕΗ κατατέθηκε άλλη μία για αντλησιοταμιευτικό έργο 290 MW της εταιρείας ZSV Wind Force επίσης στη Δυτική Μακεδονία, καθώς και άλλα δέκα αιτήσεις για έργα αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές, εκ των οποίων δύο των 50 MW το καθένα του ομίλου SUNEL με έδρα το Λονδίνο που αναπτύσσει κυρίως φωτοβολταϊκά έργα σε πολλές χώρες, όπως στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, τη Χιλή κ.ά. Επίσης, αίτηση για 50 MW υπέβαλε και η HELLENIQ RENEWABLES της HELLENIQ ENERGY για έργο στη Ροδόπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης