Ποιες κινεζικές εταιρείες εισάγουν εξοπλισμό για ΑΠΕ στην Ελλάδα - Τι θα γίνει με τις έρευνες της Κομισιόν

Ποιες κινεζικές εταιρείες εισάγουν εξοπλισμό για ΑΠΕ στην Ελλάδα - Τι θα γίνει με τις έρευνες της Κομισιόν

Μεγάλα ονόματα έχουν ανοίξει γραφεία στην Ελλάδα

 

Δεν φαίνεται να επηρεάζουν την Ελλάδα οι νέες έρευνες της Κομισιόν για επιδοτήσεις που έλαβαν Κινέζοι προμηθευτές ανεμογεννητριών που προορίζονται για αιολικά πάρκα στην Ευρώπη, σύμφωνα με πηγές της αγοράς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως ανέφερε σε ομιλία της την Τρίτη η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαργκρέτε Βεστάγκερ θα εξετάσει τις συνθήκες για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε Ισπανία, Ελλάδα, Γαλλία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Είχε προηγηθεί στις αρχές του μήνα η έναρξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύο εις βάθος ερευνών βάσει του κανονισμού για τις ξένες επιδοτήσεις (FSR) σε συγκεκριμένα ηλιακά έργα, αλλά όχι στην Ελλάδα.

Στη χώρα μας πάντως, όπως και στα υπόλοιπα κράτη μέλη, οι κινεζικές εταιρείες κατακλύζουν τον χώρο των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ποσοστό που ξεπερνά και το 90%, ενώ μικρή είναι η παρουσία τους στην αγορά αιολικής ενέργειας. Η Ελλάδα αποτελεί «μαγνήτη» για βαριά ονόματα της διεθνούς αγοράς κατασκευής φωτοβολταϊκών πλαισίων αλλά και αντιστροφέων (inverter - απαραίτητα εξαρτήματα για τη λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων). Εκτός από τον παγκόσμιο ηγέτη στους εξοπλισμούς πάνελ, την κινεζική JinkoSolar που η παρουσία της στη χώρα μας ξεπερνά τη 12ετία, εξυπηρετώντας και όλη την Ανατολική Ευρώπη, έδρα στη χώρα μας έχουν αποκτήσει την τελευταία πενταετία και άλλοι παγκόσμιοι κολοσσοί της βιομηχανίας φωτοβολταϊκών όπως η LONGi, η TrinaSolar (μέσω της Active Energy Solutions του Βασίλη Λαζαρίδη), η JASolar, και RisenEnergy κ.ά. Ακόμη, γραφεία στη χώρα μας διατηρούν και ορισμένοι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αντιστροφέων όπως οι HUAWEI, Sungrow, Growatt, Goodwe κ.ά.

Επίσης, η κινεζική εταιρεία Zhejiang Narada Power Source Co., εμφανίζεται να χρηματοδοτεί δύο υβριδικά έργα ΑΠΕ με αποθήκευση ενέργειας των 70 MW το καθένα χωροθετημένα σε περιοχές της Κοζάνης και των Γρεβενών για τα οποία είχε λάβει άδεια παραγωγού η Dispatch Renewable Energy από τη ΡΑΑΕΥ στα τέλη του 2022. Η κινεζική εταιρεία αποτελεί έναν κολοσσό στον τομέα των μπαταριών λιθίου, μολύβδου, νικελίου-υδριδίου μετάλλου, σε ηλιακές κυψέλες κλπ.

Όσον αφορά την παρουσία κινεζικής εταιρείας στον τομέα της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, η κινεζικών συμφερόντων Golden wind εμφανίζεται να παρέχει τον εξοπλισμό για 3-4 μικρά αιολικά πάρκα των περίπου 20 MW. Επίσης, η China Energy Investment Corporation, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ενέργειας στον κόσμο, είχε υπογράψει το 2018 συμφωνία συνεργασίας με τον Όμιλο Κοπελούζου για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συμβατική ηλεκτρική ενέργεια, με την ελληνική εταιρεία να κατέχει το 25% και την κινέζικη το 75% στο σχήμα που είχε δημιουργηθεί.

Οι έρευνες της Κομισιόν για αιολικά και ηλιακά έργα

Σύμφωνα με την κυρία Βεστάγκερ, η έρευνα για την αιολική ενέργεια θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του κανονισμού της ΕΕ για τις ξένες επιδοτήσεις, ο οποίος επιτρέπει στην Επιτροπή από τον Ιούλιο του 2023 να αξιολογεί κατά πόσον οι ξένες επιδοτήσεις επιτρέπουν στις εταιρείες να υποβάλλουν υπερβολικά συμφέρουσες προσφορές σε δημόσιους διαγωνισμούς.

Παράλληλα την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή ξεκίνησε δύο εις βάθος έρευνες βάσει του κανονισμού για τις ξένες επιδοτήσεις (FSR) σε δύο ηλιακά έργα. Δύο κοινοπραξίες κοινοποίησαν προληπτικά (όπως απαιτείται από το άρθρο 28 του FSR) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προσφορές τους σε δημόσιο διαγωνισμό. Οι εταιρείες υποχρεούνται να τις κοινοποιούν όταν πρόκειται για δημόσιες συμβάσεις στην ΕΕ με την εκτιμώμενη αξία της σύμβασης να υπερβαίνει τα 250 εκατομμύρια ευρώ και όταν η εταιρεία έχει λάβει τουλάχιστον 4 εκατομμύρια ευρώ σε ξένες οικονομικές συνεισφορές από τουλάχιστον μία τρίτη χώρα τα τρία προηγούμενα χρόνια στην ειδοποίηση.

Μετά την προκαταρκτική επανεξέτασή της για όλες τις υποβολές, η Επιτροπή θεώρησε δικαιολογημένο να ξεκινήσει μια εις βάθος έρευνα για δύο πλειοδότες, καθώς «υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι και στους δύο έχουν χορηγηθεί ξένες επιδοτήσεις που στρεβλώνουν την εσωτερική αγορά. Οι δύο πλειοδότες είναι ο Όμιλος ENEVO συμπεριλαμβανομένης της LONGi Solar Technologie GmbH Shanghai Electric UK Co. Ltd. και η Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd. Η σχετική δημόσια διαδικασία δημόσιας προμήθειας κινήθηκε από ρουμανική αναθέτουσα αρχή για τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στη Ρουμανία, εγκατεστημένης ισχύος 110 MW, έργο που χρηματοδοτείται εν μέρει από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης