Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ολοκληρώθηκε η πώληση τριών υπεράκτιων αιολικών στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Vattenfall στην RWE

Ολοκληρώθηκε η πώληση τριών υπεράκτιων αιολικών στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Vattenfall στην RWE
Τα τρία αιολικά έργα του Norfolk αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέσα στη δεκαετία
Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη (27/3) η πώληση στη γερμανική RWE από την σουηδική Vattenfall τριών υπεράκτιων αιολικών έργων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η RWE διεύρυνε το χαρτοφυλάκιο υπεράκτιων αιολικών της στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 4,2 GW.

Σύμφωνα με το Offshore Wind, τα τρία έργα – Norfolk Vanguard West, Norfolk Vanguard East και Norfolk Boreas – το καθένα με ισχύ 1,4 GW, βρίσκονται από 50 έως 80 χιλιόμετρα από την ακτή του Norfolk στην Ανατολική Αγγλία, με τη συμφωνηθείσα τιμή αγοράς να αντιστοιχεί σε 963 εκατ. λίρες, δήλωσε η Vattenfall.

Τα τρία αυτά έργα έχουν ήδη εξασφαλίσει δικαιώματα επί του βυθού, τις συνδέσεις τους στο ηλεκτρικό δίκτυο, τις Εντολές Αναπτυξιακής Συναίνεσης και όλες τις άλλες βασικές άδειες.

Το σχόλιο της RWE

Μαζί με τα τρία έργα, η RWE είπε ότι η εταιρεία ανυπομονεί να καλωσορίσει την ομάδα Norfolk της Vattenfall που θα μεταφερθεί στην RWE ως μέρος της συναλλαγής.

Τα τρία αιολικά έργα του Norfolk αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέσα στη δεκαετία, χωρίς να έχει δοθεί πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Τα τελευταία 13 χρόνια, η ομάδα του Norfolk έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην ανάπτυξη των τριών υπεράκτιων αιολικών έργων», δήλωσε ο Sven Utermöhlen, Διευθύνων Σύμβουλος της RWE Offshore Wind.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που τους καλωσορίζω στην παγκόσμια ομάδα υπεράκτιων αιολικών μας και θα βασιστούμε στην τεχνογνωσία τους για να προωθήσουμε την παράδοση των έργων σε μια από τις πιο ελκυστικές περιοχές του κόσμου για υπεράκτια αιολική ενέργεια. Ομοίως, ανυπομονώ να συνεχίσω τη δουλειά με τους εταίρους μας στην εφοδιαστική αλυσίδα. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την ομάδα της Vattenfall και το The Crown Estate για τη δουλειά τους στη διευκόλυνση της ομαλής παράδοσης των έργων του Norfolk για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη μετάβαση» ανέφερε.

Οι επόμενοι στόχοι

Τα έργα Norfolk Vanguard West και Norfolk Vanguard East είναι πιο προηγμένα, αφού έχουν εξασφαλίσει την προμήθεια των περισσότερων βασικών εξαρτημάτων.

Το επόμενο ορόσημο στην ανάπτυξη των έργων Norfolk Vanguard West και Norfolk Vanguard East είναι η εξασφάλιση ενός Contract for Difference (CfD) σε μια από τις προσεχείς δημοπρασίες, δήλωσε η RWE.

Η εταιρεία είπε ότι θα συνεχίσει την ανάπτυξη του έργου Norfolk Boreas, το οποίο είχε προηγουμένως διακοπεί, ενώ ως επόμενο βήμα, η ομάδα της RWE Norfolk θα εργαστεί για την εξασφάλιση συμφωνιών προτιμώμενων προμηθευτών για όλα τα βασικά στοιχεία και στη συνέχεια θα βάλει το έργο σε μια δημοπρασία CfD.

Συμπεριλαμβανομένων των τριών υπεράκτιων αιολικών έργων Norfolk από την Vattenfall, η RWE αναπτύσσει τώρα εννέα υπεράκτια αιολικά έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο, που όλα μαζί έχουν μια εγκατεστημένη ισχύ περίπου στα 9,8 GW, με το μερίδιο της RWE να ανέρχεται σε 7 GW.

Επιπλέον, η RWE κατασκευάζει το υπεράκτιο αιολικό έργο Sofia ισχύος 1,4 GW στη Βόρεια Θάλασσα στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τέλος, διακηρυγμένος στόχος της εταιρείας είναι να τριπλασιάσει την παγκόσμια υπεράκτια αιολική της ισχύ από 3,3 GW σήμερα σε 10 GW το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης