EDP: Σε ανάκαμψη η αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μετά την βελτίωση των τιμών

EDP: Σε ανάκαμψη η αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μετά την βελτίωση των τιμών

 «Βλέπουμε μια σημαντική επαναφορά των τιμών για PPA και CfD που καθιστούν τα έργα βιώσιμα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του EDP Miguel Stillwell D’Andrade

 

Η παγκόσμια αγορά για υπεράκτια αιολικά έργα βελτιώνεται με τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να προσφέρουν τώρα βελτιωμένες τιμές για να κάνουν τα έργα οικονομικά βιώσιμα, δήλωσε την Τρίτη ο Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφελείας της Πορτογαλίας Energias de Portugal (EDP).


Πολλές χώρες βασίζονται σε μια τεράστια και ταχεία κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων για την επίτευξη κλιματικών στόχων που έχουν υψηλό αρχικό κόστος, αλλά μακροπρόθεσμα μπορούν να παρέχουν φθηνότερη ενέργεια από τα εργοστάσια ορυκτών καυσίμων.

Το αυξανόμενο κόστος εν μέσω υψηλού πληθωρισμού οδήγησε τους κατασκευαστές να ακυρώνουν ή να σταματούν έργα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία πέρυσι που δεν αναμένονταν πλέον να είναι κερδοφόρα, οδηγώντας σε ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου.

«Βλέπουμε μια σημαντική επαναφορά των τιμών για PPA και CfD που καθιστούν τα έργα βιώσιμα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του EDP Miguel Stillwell D’Andrade σε συνέντευξή του σε εκδήλωση ενέργειας στην Οξφόρδη.
Η κοινοπραξία υπεράκτιων 50/50 της EDP με την ENGIE που ονομάζεται Ocean Winds συμμετέχει στην ανάπτυξη πολλών έργων παγκοσμίως.


Ελκυστικά τα έργα στις ΗΠΑ

Ο D'Andrade είπε ότι ουσιαστικά η υπεράκτια αγορά φαίνεται ισχυρή και ότι τα έργα στις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ελκυστικά, ακόμη κι αν θα μπορούσε να υπάρξει ένας λιγότερο επικεντρωμένος στο κλίμα Πρόεδρος στη χώρα μετά τις εκλογές αργότερα αυτό το έτος.

"Η συναίνεση φαίνεται να είναι ότι ο νόμος (IRA) για τη μείωση του πληθωρισμού έχει δικομματική υποστήριξη και μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης πηγαίνει σε Ρεπουμπλικανικές πολιτείες", σημείωσε.
Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν εκλογές φέτος και ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να ακυρώσει τον Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος το 2022 καθόρισε ένα πακέτο στήριξης για καθαρή τεχνολογία αξίας 370 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης