Τελευταία Νέα

Ανεβαίνουν οι συνδέσεις αποθήκευσης ΑΠΕ σε κλίμακες δικτύου στην Ευρώπη - Tι δείχνουν τα στοιχεία της LCP Delta

Ανεβαίνουν οι συνδέσεις αποθήκευσης ΑΠΕ σε κλίμακες δικτύου στην Ευρώπη - Tι δείχνουν τα στοιχεία της LCP Delta

Η ανάπτυξη στη «γηραιά» ήπειρο θα ξεπεράσει το Ηνωμένο Βασίλειο, αρχής γενομένης από το 2024 - Energy Storage News

Η Ευρώπη έχει ήδη ετοιμάσει την ανάπτυξή της σε έργα αποθήκευσης ενέργειας δείχνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο (ο πρώτος κινητήριος μοχλός σε αυτό τον τομέα) θα απωλέσει την κυριαρχία που έχει μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία της LCP Delta στο τέλος του 2023, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Γερμανία, Βέλγιο και Πολωνία είχαν μαζί στο δίκτυο 2,2 GW/3,1 GWh BESS, εκ των οποίων τα 750 MW/1,15 GWh ενεργοποιήθηκαν το περασμένο έτος.

Από το 2024 και μετά, η ανάπτυξη στην ήπειρο (σε μεγαβάτ και σε μεγαβατώρες) θα ξεπεράσει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των στόχων ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σύμφωνα με το RePowerEU.

Μάλιστα η ΕΕ θέλει να τερματίσει την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα αυξάνοντας εγχώρια παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι στόχοι έχουν κωδικοποιηθεί από τα αναθεωρημένα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα των κρατών μελών (NECP), που κυκλοφόρησαν τα τελευταία 1-2 χρόνια.

 

Ιταλία

Η Ιταλία είναι έτοιμη να γίνει μια από τις πιο πολυσύχναστες αγορές BESS σε κλίμακα πλέγματος τα επόμενα χρόνια.

Μετά την ανάπτυξη των στόχων της για τις ΑΠΕ και την ανάπτυξη του αγωγού, ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς (ΔΣΜ) Terna πέρασε τα τελευταία χρόνια σε διαβουλεύσεις με τη βιομηχανία για το πώς να διευκολύνει την αποθήκευση ενέργειας στο δίκτυό του, προβάλλοντας ότι 9GW/71GWh πρέπει να συνδεθεούν στο δίκτυο έως το 2030.

Η επιχειρηματική θήκη αποθήκευσης θα χτιστεί γύρω από τη χωρητικότητα

αρμπιτράζ (αγορά ενός περιουσιακού στοιχείου από μια πηγή και την άμεση πώλησή του κάπου αλλού σε υψηλότερη τιμή) αγοράς και ενέργειας (μεταξύ άλλων) μέσω μιας νέας πλατφόρμας που λανσαρίστηκε από την Terna όπου θα μπορούν οι ιδιοκτήτες αποθήκευσης να πουλήσουν «χρονική μετατόπιση» ενέργειας σε ιδιοκτήτες ΑΠΕ, συνβοηθητικές υπηρεσίες. Τα έργα θα διαρκούν 4 ώρες και πλέον.

Όλα αυτά θα υποστηριχθούν με 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ (19,1 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

Σχέδιο στήριξης επιχορηγήσεων που υποστηρίζεται από την ΕΕ για την κάλυψη μέρους της επένδυσης και του λειτουργικού κόστους αποθήκευσης σε κλίμακα δικτύου, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2023.

Ένα τεράστιο 2,6GW/8,9GWh πρόκειται να κυκλοφορήσει στο δίκτυο το 2024

με μέση διάρκεια περίπου 3,4 ώρες, όπως ενημέρωσε η LCP Delta.

Ένα μεγάλο κομμάτι αυτού είναι περίπου 1GW.


Οι αναπτύξεις θα συνεχιστούν με πιο αργό ρυθμό στη συνέχεια και μετά τα τέλη του 2027, τα 4,8 GW/14,7 GWh θα πρέπει να είναι online.

 Η επιχειρηματική υπόθεση θα αφορά κυρίως τη μετατόπιση ηλιακής ενέργειας (μέσω φωτοβολταϊκών) έως τις βραδινές ώρες.

Περίπου 880 MW/1.809 MWh σε έργα αποθήκευσης ενέργειας προβλέπονται στο διαγωνισμό PERTE του Δεκεμβρίου του 2023.

Το μεγαλύτερο μέρος θα κυκλοφορήσει στο δίκτυο το 2025.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_ΙΤΑΛΙΑ.png


Γερμανία

Η Γερμανία ήταν κάποτε η κορυφαία αγορά για την κλίμακα δικτύου

BESS στην Ευρώπη, ακόμη και μπροστά από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι επιχορηγήσεις για συστεγαζόμενα έργα έχουν επίσης δώσει ώθηση στην

αγορά.

Η κυβέρνηση δημοσίευσε τη στρατηγική της για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο του 2023, με στόχο την υποστήριξη της κλιμάκωσης και

ενσωμάτωση της αποθήκευσης ενέργειας στο δίκτυό της, θέτοντας την τεχνολογία στην πολιτική ατζέντα για πρώτη φορά.

Μέχρι το τέλος του 2023, υπήρχαν 937MW/1.322MWh online στο Γερμανία και άλλα 485MW/681MWh πρόκειται να κυκλοφορήσουν στο δίκτυο το 2024.


ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_ΓΕΡΜΑΝΙΑ.png


Ισπανία

Η ισπανική αγορά υπήρξε μια προκλητική αγορά, με ανέκδοτες ενδείξεις «υπερανάπτυξης» ηλιακών φωτοβολταϊκών έργων και άλλες προκλήσεις που ίσως εξηγούν γιατί μόνο 5MW/10MWh ήρθαν στο δίκτυο πέρυσι.

Ωστόσο, οι αναπτύξεις πρόκειται να αυξηθούν με νέα ενέργεια.

Στόχος ανάπτυξης αποθήκευσης έως το 2030 είναι 22 GW ως μέρος του

αναθεωρημένου NECP το οποίο περιλαμβάνει επίσης 76 GW Φ/Β μέχρι τότε.

 

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_ΙΣΠΑΝΙΑ.png

Βέλγιο

Παρόλο που το Βέλγιο έχει λιγότερα BESS online σήμερα, μεγαλύτερα κράτη

όπως Γαλλία και Γερμανία, έχουν ήδη δει ορισμένες αναπτύξεις μεγάλης κλίμακας, πολλών ωρών.

Δύο έργα ΑΠΕ 25MW/100MWh αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια από τη Nippon Koei Energy Europe και τη Nala.

Τον Ιανουάριο ο Ολλανδός κατασκευαστής Giga Storage ισχυρίστηκε ότι το 2024 θα ξεκινήσει την κατασκευή σε έργο 600MW/2.400MWh (ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

 

Ένας μεγάλος οδηγός της διάρκειας και της κλίμακας των πολλαπλών ωρών στα έργα αυτά είναι η αγορά δυναμικότητας της χώρας, μέσω του

Μηχανισμού Αμοιβής Ικανότητας (CRM) ο οποίος μπορεί να είναι στοιβάζονται με βοηθητικές ευκαιρίες υπηρεσίας για τη δημιουργία ενός ισχυρού επαγγελματική υπόθεση.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_ΒΕΛΓΙΟ.png

 

Πολωνία, Σουηδία και Γαλλία

Η Πολωνία είναι μια άλλη αγορά που εκτινάσσεται από μια αμελητέα βάση εκκίνησης σήμερα, με συμβόλαια αγοράς δυναμικότητας παίζει και πάλι τεράστιο ρόλο.

Η ανάπτυξη είναι ρυθμισμένη να ξεκινήσει το 2026 και το 2027 (με 600MW/2.282MWh και 1.300MW/4.550MWh να έρχονται σε απευθείας σύνδεση αντίστοιχα).

Η περίοδος 2024-2027 για τη Σουηδία και τη Γαλλία θα ήταν πιο εύστοχα να περιγραφεί ως «αργή και σταθερή», με 300-400 MW να έρχονται online κάθε χρόνο με διάρκειες μεταξύ τους από 1 έως 2 ώρες, με επαγγελματικές υποθέσεις χτισμένες γύρω από ένα μείγμα ενεργειακού αρμπιτράζ, χωρητικότητα και βοηθητικές υπηρεσίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης