Στην Deloitte έχει αναθέσει η ΕΥΔΑΠ μελέτη για την αναζήτηση τω τρόπων που μπορεί να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο ενέργειας με βέλτιστη αξιοποίηση των ενεργειακών της πόρων, με στόχο την κάλυψη του 100% των αναγκών της αλλά και την ενδεχόμενη δραστηριοποίησή της στον κλάδο της ενέργειας ως παραγωγός ενέργειας και ενδεχομένως και στην προμήθεια.
Σήμερα η ΕΥΔΑΠ καλύπτει το 20% των αναγκών της από τις ΑΠΕ που διαθέτει, τα 3 υδροηλεκτρικά και μικρά φωτοβολταϊκά. Ταυτόχρονα, η εταιρεία καλύπτει από το βιοαέριο που παράγεται στην Ψυττάλεια το 100% των αναγκών σε ενέργεια του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ψυττάλεια που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη.
Η μελέτη θα διερευνήσει τον πιο αποδοτικό για την εταιρεία τρόπο επένδυσης στην ενέργεια, είτε μέσω περαιτέρω ανάπτυξής στις ΑΠΕ, είτε με συνδυασμό με σύναψη PPA για κάποια ποσότητα ενέργειας που θα καθοριστεί. Ταυτόχρονα, θα εξεταστεί πώς μπορεί να αξιοποιήσει το ισχυρό πελατολόγιό της, ενδεχομένως, με περαιτέρω ανάπτυξη των προσφερόμενων υπηρεσιών ύδρευσης και με δραστηριότητα στην προμήθεια ενέργειας.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αναμένει η εταιρεία να τα παραλάβει στο επόμενο τρίμηνο και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους να έχει εικόνα για το ποιες επενδύσεις θα δρομολογήσει στον τομέα της ενέργειας.
Πρόγραμμα 2 δις. ευρώ
Εν τω μεταξύ, ήδη έχει σχεδιάσει επενδυτικό πρόγραμμα 2 δις. ευρώ για έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, ενεργειακά έργα και έργα στο δίκτυο ύδρευσης.
Το επενδυτικό πρόγραμμα των 2 δις. ευρώ αφορά επενδύσεις 900 εκ. ευρώ για τα έργα στην Ανατολική Αττική, εκ των οποίων το 90% χρηματοδοτείται από την ΕΕ, έργα μετασχηματισμού ύψους 350 εκ. ευρώ που περιλαμβάνουν έξυπνο δίκτυο και μετρητές, ενεργειακά έργα νέα συστήματα οικονομικών υπηρεσιών και εφοδιαστικής αλυσίδας, άλλα έργα αποχέτευσης αξία 200 εκ. ευρώ και έργα αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών , επένδυση 400 εκ. ευρώ.
Αφού οριστικοποιηθεί η ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα, των παραπάνω έργων η εταιρεία θα καταλήξει στο ύψος των κεφαλαίων που χρειάζεται στην επόμενη δεκαετία από ρυθμιστικά έσοδα και στο 2ο εξάμηνο του 2024, θα καταθέσει την πρότασή της στη ΡΑΑΕΥ, σχετικά με ενδεχόμενη αύξηση των τιμολογίων νερού.
Όπως είπε χθες ο κ. Χάρης Σαχίνης στο πλαίσιο επίσκεψης στην Ψυττάλεια, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί, αν η εταιρεία θα αιτηθεί κάποια αύξηση στα τιμολόγια, αν και όπως είπε«Δεν έχουμε αλλάξει τα τιμολόγια εδώ και 15 χρόνια και έχουμε το δεύτερο φθηνότερο νερό στον κόσμο».
Εξοικονόμηση ενέργειας
Προτεραιότητα για την εταιρεία, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και η επαναχρησιμοποίηση του νερού που παράγεται από τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων. Η διοίκηση της εταιρείας σημείωσε ότι έχει ολοκληρώσει το Σχέδιο «Κανονιστικού Πλαισίου Επαναχρησιμοποίησης Επεξεργασμένων Υγρόν Αποβλήτων» αρμοδιότητας ΕΥΔΑΠ ΑΕ και το έχει θέσει προς διαβούλευση στις άλλες Γενικές Διευθύνσεις (ΓΔΜΕ, ΓΔΥ και ΓΔΕΠ) για την τελική εισήγηση προς κύρωση στο ΔΣ και κατόπιν για έγκριση στο ΥΠΕΝ.
Επίσης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Στρατηγικής και Καινοτομίας σχεδιάζει την εγκατάσταση Τοπικών Σταθμών Επεξεργασίας Λυμάτων και παραγωγής Επαναχρησιμοποιούμενου νερού για χρήση σε επιλεγμένα σημεία (πάρκα, βιομηχ. εγκαταστάσεις, κλπ) - Sewer Mining. Για την πρόταση της ΕΥΔΑΠ για την τοποθέτηση 25 κινητών μονάδων επεξεργασίας νερού σε πάρκα στην Αττική, ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ κ. Σαχίνης, χθες πραγματοποίησε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Χαρδαλιά.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται και ο αποχαρακτηρισμός της παραγόμενης ιλύος του ΚΕΛΨ από απόβλητο σε εναλλακτικό καύσιμο για την καύση της στην Τσιμεντοβιομηχανία. Σήμερα η ΕΥΔΑΠ καταβάλει 1 εκ. ευρώ για την λάσπη που δίνει στον ανάδοχο ως απόβλητο, ενώ αν χαρακτηριστεί εναλλακτικό καύσιμο θα μπορεί να την πουλάει στην αγορά.
www.worldenergynews.gr