Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τα «εμπορικά εργαλεία» της, καθώς η αιολική βιομηχανία της ΕΕ συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον έντονο ανταγωνισμό από την Κίνα, τις υψηλές τιμές των πρώτων υλών, τα αυξανόμενα επιτόκια και τις αργές διαδικασίες χορήγησης αδειών.
Τα πρώτα μέτρα στήριξης σε επίπεδο ΕΕ έλαβαν τη μορφή πακέτου αιολικής ενέργειας που παρουσίασε η Επιτροπή στα τέλη Οκτωβρίου σύμφωνα με το energymarketprice.
Έκτοτε, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής του μπλοκ, η Siemens Energy, έπρεπε να διασωθεί από μια αυτοδημιούργητη κρίση ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σήμερα, οι Βρυξέλλες φαίνεται να πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα, παρόλο που η επιχειρηματική υπόθεση για τον αιολικό τομέα παραμένει «στιβαρή», σύμφωνα με την Ditte Juul Jørgensen, ανώτατο στέλεχος της ΕΕ που διευθύνει το τμήμα ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε εθνικό επίπεδο, σε τοπικό επίπεδο… να βεβαιωθούμε ότι ό,τι ήταν επιτυχημένο παραμένει επιτυχία», δήλωσε ο Jørgensen σε πρόσφατη εκδήλωση του Euractiv.
Ο Morten Petersen, Δανός βουλευτής που συμμετέχει στην κεντρώα πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Renew Europe, συμφωνεί. «Η ανησυχία μου είναι ότι δεν βλέπουμε τελικές επενδυτικές αποφάσεις εκεί έξω. Σαφώς, δεν είμαστε σε καλό μέρος», είπε στην εκδήλωση.
Ο Pierre Tardieu, επικεφαλής πολιτικής στην WindEurope, εξήγησε: «Έχουμε μια ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας που περιορίζει στην ικανότητά της να επενδύει εξαιτίας μιας τέλειας καταιγίδας» όπως τα υψηλότερα επιτόκια και το αυξανόμενο κόστος υλικών.
Μπροστά σε αυτό, οι Βρυξέλλες εξετάζουν νέα μέτρα όπως η ενίσχυση των επενδύσεων στο δίκτυο, ώστε οι επίδοξοι προγραμματιστές να μπορούν να πουλήσουν την ενέργεια που παράγουν.
«Η πρόσβαση στα δίκτυα είναι μια βασική πτυχή», εξήγησε ο Jørgensen, λέγοντας ότι ένα σχέδιο θα βγει τον Δεκέμβριο για τον συγχρονισμό της ευρωπαϊκής ανάπτυξης δικτύων.
Αντιντάμπινγκ για προστασία από τον ανταγωνισμό
Αλλά η Επιτροπή, η οποία έχει αποκλειστική αρμοδιότητα σε εμπορικά θέματα στην ΕΕ, εξακολουθεί να έχει έναν άσσο στο μανίκι της: τους δασμούς αντιντάμπινγκ για την προστασία των ευρωπαϊκών εταιρειών από τον ανταγωνισμό.
«Μέρος της πρόκλησης στον τομέα είναι ο παγκόσμιος ανταγωνισμός και αυτό που δεν είναι επί του παρόντος ίσοι όροι ανταγωνισμού σε παγκόσμιο πλαίσιο», δήλωσε ο Jørgensen. Ως εκ τούτου, η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι η εσωτερική αγορά είναι ανθεκτική, πρόσθεσε, επισημαίνοντας τα «εμπορικά και άλλα μέσα της ΕΕ για την οικοδόμηση διεθνών ισότιμων όρων ανταγωνισμού».
Η ΕΕ επέβαλε δασμούς αντιντάμπινγκ στα κινεζικά ηλιακά πάνελ στις αρχές της δεκαετίας του 2010 και διερευνά επίσης τις εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων. Ενώ η ίδια η αξιωματούχος της ΕΕ δεν "έδειξε" σκόπιμα την Κίνα, οι συνάδελφοί της δεν είχαν τέτοιους δισταγμούς.
«Η Κίνα εκμεταλλεύεται την Ευρώπη και ωθεί την παραγωγή της εδώ, πουλώντας μας τα εξαρτήματά τους», δήλωσε η Wanda Buk, αντιπρόεδρος για ρυθμιστικές υποθέσεις στην πολωνική εταιρεία κοινής ωφελείας PGE που χρηματοδότησε την εκδήλωση.
Τώρα είναι η «στιγμή της αλήθειας» για να βάλουμε την ευρωπαϊκή βιομηχανία πρώτη για να μην ξυπνήσουμε «σε μια πράσινη αλλά διαλυμένη Ευρώπη», πρόσθεσε.
Νέα είδη δημοπρασιών
Βραχυπρόθεσμα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στους πλειστηριασμούς. Επί του παρόντος, οι συμβάσεις για τους κατασκευαστές αιολικών έργων ανατίθενται εξ ολοκλήρου στην τιμή, με τη φθηνότερη προσφορά να κερδίζει τη σύμβαση.
Ο Jørgensen αναγνώρισε ότι αυτό έγινε επειδή είναι «εύκολο» και οδηγεί σε πιο αποτελεσματική χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων.
Ωστόσο, καθώς η βιομηχανία της ΕΕ συνεχίζει να υποφέρει, η Επιτροπή αλλάζει την προσέγγισή της όσον αφορά τους πλειστηριασμούς.
«Μια δημοπρασία που βασίζεται αποκλειστικά στην τιμή δεν θα ευνοήσει τους ευρωπαίους κατασκευαστές», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. Ούτε θα «ευνοούσε τους Ευρωπαίους γιατί δεν μας δίνει τις καλύτερες μακροπρόθεσμες λύσεις ή τα καλύτερα μακροπρόθεσμα έργα», τόνισε.
Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι ο ανταγωνισμός στην τιμή «ευνοεί κατασκευαστές από άλλα μέρη του κόσμου» και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια, τις υποδομές, τους θαλάσσιους χώρους και τη βιωσιμότητα.
Ως αποτέλεσμα, οι μελλοντικές δημοπρασίες θα πρέπει να γίνουν «λίγο πιο περίπλοκες», με ένα σύνολο κριτηρίων «προεπιλογής», καθιστώντας «σαφές ότι πρέπει να σεβαστούμε τις απαιτήσεις ασφάλειας, βιωσιμότητας και ποιότητας», είπε ο Jørgensen.
Αυτή η απομάκρυνση από τις δημοπρασίες με βάση τις τιμές προσφέρει μια άλλη ευκαιρία: την ενίσχυση της ανάπτυξης βέλτιστα ολοκληρωμένων σχεδίων αιολικής ενέργειας.
«Προσέξτε την αξία του ανέμου, όχι απαραίτητα τις ώρες Terawatt», είπε ο Georg Zachmann, ανώτερος εμπειρογνώμονας στο think-tank Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες, ο οποίος μίλησε στην εκδήλωση.
Οι χώρες της ΕΕ εξετάζουν ακόμη επί του παρόντος την απάντησή τους στο πακέτο αιολικής ενέργειας της Επιτροπής, με την επόμενη συνάντηση των υπουργών ενέργειας να έχει προγραμματιστεί στις 19 Δεκεμβρίου.
www.worldenergynews.gr