Σύμφωνα με πληροφορίες οι όροι των διαγωνισμών μέσω των οποίων θα προσδιοριστεί το ύψος της ταρίφας με την οποία θα αποζημιώνονται τα φωτοβολταϊκά με μπαταρίες, θα εμπεριέχουν δέσμευση πως τα συγκεκριμένα πάρκα δεν θα υφίστανται υποχρεωτικές περικοπές όταν η ζήτηση είναι χαμηλή και υπάρχει υπερπροσφορά ενέργειας. Παράλληλα θα προβλέπεται συγκεκριμένο - σφιχτό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης την έργων και απόκτησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ ώστε να επιταχυνθεί η εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ και να ενισχυθεί το ηλεκτρικό σύστημα μέσω των μπαταριών.
Επενδύσεις στην αποθήκευση
Υπενθυμίζεται ότι όλο το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δηλώνει με έμφαση την ανάγκη ενσωμάτωσης στο ενεργειακό σύστημα συστημάτων αποθήκευσης σημειώνοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα επιτρέπουν την ταχύτερη εισαγωγή των φωτοβολταϊκών. Όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά «πρέπει να δημιουργηθούν σχήματα που αυτοτελώς θα επιτρέπουν την ταχύτερη εισαγωγή των φωτοβολταϊκών στην αγορά και για να γίνει αυτό απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις στην αποθήκευση».
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κατειλημμένος ηλεκτρικός χώρος από εν λειτουργία σταθμούς ΑΠΕ και σταθμούς που διαθέτουν Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης το 2022 έφθασε στα 23,4 GW και αν δεν υπάρξει άμεσα αποθήκευση ενέργειας δεν μπορεί να συνεχιστεί η διείσδυση των ΑΠΕ.
Στο πλαίσιο της προοπτικής διενέργειας διαγωνισμών για φωτοβολταϊκά με μπαταρίες, αντικείμενο προβληματισμού για το ΥΠΕΝ έχει αποτελέσει και το εάν οι μπαταρίες θα συνδέονται κατά τρόπο ώστε να έχουν τη δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας και από το δίκτυο και όχι μόνο από το φωτοβολταϊκό, δηλαδή μπροστά ή πίσω από τον μετρητή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΕΝ θεωρεί μάλλον λογικό το αίτημα των υποψήφιων επενδυτών να γίνεται σύνδεση με το δίκτυο ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία των συστημάτων αποθήκευσης και να είναι διαθέσιμα να παρέχουν ενέργεια ανά πάσα στιγμή στη διάρκεια του εικοσιτετράωρου.
Καμία αλλαγή στην προτεραιοποίηση
Εξάλλου μέσω της διαδικασίας των διαγωνισμών το ΥΠΕΝ αποφεύγει την αλλαγή στην προτεραιοποίηση των έργων που είχε γίνει με απόφαση του πρώην υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα τον Αύγουστο του 2022. Έτσι απομακρύνεται ο κίνδυνος προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας ειδικά από υποψήφιους επενδυτές αλλά και βιομηχανίες που σχετίζονται με τα έργα της Κατηγορίας Β, δηλαδή αυτών που έχουν συνάψει PPAs για την πώληση της ενέργειας που θα παράγουν.
Άλλωστε αρκετά από αυτά τα έργα βρίσκονται αντιμέτωπα με την αδυναμία του ΑΔΜΗΕ να τους χορηγήσει Όρους Σύνδεσης με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος. Έτσι τα συγκεκριμένα έργα παραμένουν «παγωμένα» παρά το γεγονός ότι κάποια από αυτά έχουν υπογράψει ήδη PPAs με βιομηχανίες όπως για παράδειγμα έργα της ΔΕΗ με τον όμιλο Βιοχάλκο. Φαίνεται ότι η λύση της διενέργειας των διαγωνισμών θα μπορέσει να ξεμπλοκάρει τα συγκεκριμένα έργα τα οποία θα έχουν την προοπτική να υλοποιηθούν στην ώρα τους. Όσο για το επιπλέον κόστος της ενέργειας που θα προσφέρουν αυτό θα είναι φυσικά υψηλότερο λόγω της επιπλέον επένδυσης της εγκατάστασης μπαταρίας, αλλά εκτιμάται ότι θα καλύπτεται σε σημαντικό βαθμό από την ταρίφα που θα προκύψει από τον διαγωνισμό.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι η διενέργεια διαγωνισμών για φωτοβολταϊκά με μπαταρίες έχει προβλεφθεί και στο ΕΣΕΚ κατ΄αρχήν για 200 MW. Ωστόσο στο τελευταίο σχέδιο του ΕΣΕΚ που έχει δει το φως της δημοσιότητας προβλέπεται ότι θα εγκατασταθούν 1000 MW φωτοβολταϊκά με μπαταρίες.
www.worldenergynews.gr