Ο παγκόσμιος γίγαντας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) Orsted ανακοίνωσε την έξοδό του από ένα από τα πιο εμβληματικά υπεράκτια αιολικά πάρκα του κόσμου, το London Array των 630 MW – ένα έργο που δείχνει ταυτόχρονα πόσο μακριά έχει φτάσει ο άνεμος στη θάλασσα σε μια δεκαετία και πώς οι προκλήσεις παραμένουν ίδιες.
Η Orsted - τότε γνωστή ακόμα ως Dong Energy - συνέχτισε το έργο στις εκβολές του Τάμεση στη νότια Αγγλία στις αρχές της περασμένης δεκαετίας για να δημιουργήσει αυτό που θα γινόταν από τότε το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, κατέχοντας αρχικά το 50% του έργου.
Η Orsted δήλωσε σήμερα (Δευτέρα 24/7) ότι θα πουλήσει το υπόλοιπο 25% της συμμετοχής της στον όμιλο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Schroders Greencoat για 717 εκατομμύρια £ (922 εκατομμύρια δολάρια).
Ο νέος τεταρτοιδιοκτήτης θα ενωθεί με τους αρχικούς συνεργάτες της Orsted, RWE και Masdar, καθώς και τον καναδικό επενδυτικό όμιλο CDPQ, σε ένα έργο που θεωρήθηκε ως γιγάντια δήλωση προθέσεων από τη βιομηχανία όταν τέθηκε σε λειτουργία το 2013, καθώς και ως πηγή μεγάλης υπερηφάνειας για έναν κλάδο του Ηνωμένου Βασιλείου που υπέστη μεγάλο πλήγμα την περασμένη εβδομάδα όταν η Vattenfall κατέλυσε το έργο της Northfolk Seaorega.
Η ιστορία του London Array προσφέρει ισχυρούς παραλληλισμούς με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία.
Ο πετρελαϊκός γίγαντας Shell αρχικά επρόκειτο να ηγηθεί του έργου, αλλά αποσύρθηκε αφού είχε ενδοιασμούς σχετικά με το επιχειρησιακό σκέλος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και είπε ότι η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα θα πρέπει να είναι το επίκεντρο των φιλοδοξιών της - μια κατάσταση στον απόηχο της σημερινής οπισθοδρόμησης στις ανανεώσιμες πηγές από τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η Dong/Orsted και οι συνεργάτες της πήραν τη σκυτάλη, αλλά τα αρχικά σχέδια να επεκτείνουν το έργο στο 1GW έπληξαν τα βράχια όταν η επέκταση απορρίφθηκε λόγω των επιπτώσεων στα θαλάσσια πτηνά - εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο ζήτημα για τον κλάδο και ο λόγος για τις καθυστερήσεις σε πολλές από τις τελευταίες εξελίξεις πολλών γιγαβάτ του Orsted, των οποίων η τεράστια κλίμακα δείχνει πόσο μακριά έχει φτάσει η βιομηχανία εδώ και μια δεκαετία.
Μια μεγάλη διαφορά μεταξύ του London Array και της νέας γενιάς υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι οι τουρμπίνες.
Το έργο Thames Estuary χρησιμοποιεί μηχανές Siemens ισχύος 175, 3,6 MW – που σήμερα θεωρούνται μικρές για ένα χερσαίο αιολικό πάρκο – ενώ τα τελευταία περιορίζουν τη χρήση μοντέλων 15 MW.
Ο οικονομικός διευθυντής της Orsted, Daniel Lerup, δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρήκαμε έναν ισχυρό νέο ιδιοκτήτη για το εναπομείναν μειοψηφικό μας συμφέρον στο London Array
Συνεχίζουμε να βλέπουμε σημαντική διάθεση για υπεράκτια αιολική ενέργεια ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων»
Τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν θα χρησιμοποιηθούν για το επενδυτικό πρόγραμμα της Orsted, για το οποίο ο Lerup είπε ότι θα απαιτήσει 475 δισ. DKr (71 δισ. $).
Η Orsted είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στην υπεράκτια αιολική ενέργεια του Ηνωμένου Βασιλείου και επί του παρόντος προσπαθεί να κατασκευάσει το Hornsea 3 των 2,8 GW στη Βόρεια Θάλασσα, το οποίο έχει προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζει μια πρόκληση βιωσιμότητας λόγω των αυξανόμενων δαπανών και άλλων προκλήσεων.
www.worldenergynews.gr