Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για το μεγάλο έργου του έξυπνου φωτισμού στους οδικούς άξονες της χώρας, εκτιμώμενης αξίας που μπορεί να φτάσει ως τα 210,6 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η βελτίωση της οδικής ασφάλειας και η εξασφάλιση αυτονομίας φωτισμού με τη χρήση φωτοβολταϊκών πάνελ και μπαταριών, σε 958 σκοτεινά ή ανεπαρκώς φωτιζόμενα χιλιόμετρα του οδικού δικτύου της χώρας.
Δεδομένου ότι, όπως περιγράφεται στη διακήρυξη του διαγωνισμού, σημαντικός αριθμός τροχαίων ατυχημάτων τόσο στο αστικό όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της χώρας, προκαλείται από την έλλειψή ή την ανεπάρκεια του οδικού φωτισμού, απαιτείται άμεση στοχευμένη δράση. Αντικείμενο λοιπόν της Συμφωνίας – Πλαίσιο που θα υπογραφεί θα είναι να φωτιστούν σκοτεινά τμήματα του οδικού δικτύου και στις 13 περιφέρειες της χώρας, όπου το όριο ταχύτητας είναι ως τα 60 χλμ./ώρα.
Το έργο αφορά στην ανάπτυξη αυτόνομων έξυπνων τηλεδιαχειριζόμενων δικτύων φωτισμού για την βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας και την αισθητική αναβάθμιση των οδικών αξόνων. Έμφαση θα δοθεί σε τελείως «τυφλά» τμήματα του δικτύου ή σημεία με ελλιπή ή απούσα υποδομή υπογείου δικτύου και ιστών οδικού φωτισμού.
Πάνω από 30 χιλιάδες νέα έξυπνα συστήματα φωτισμού LED
Οι 13 Περιφέρειες της χώρας θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν 958 χιλιόμετρα φωτιζόμενου οδικού δικτύου μέσω της προμήθειας και εγκατάστασης 31.938 νέων αυτόνομων έξυπνων τηλεδιαχειριζόμενων ιστών φωτισμού, με τη μέση απόσταση μεταξύ των ιστών να εκτιμάται στα 30 μέτρα. Σημειώνεται πως ο σχεδιασμός του έργου θα γίνει βάσει των προτάσεων που θα κληθεί αρχικά να καταθέσει κάθε Περιφέρεια για τα τμήματα του δικτύου με όριο ταχύτητας τα 60 χλμ./ώρα που παρουσιάζουν προβλήματα, έχοντας θέσει μάλιστα προτεραιότητες ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας.
Ειδικότερα, κάθε αυτόνομος, έξυπνος, τηλεδιαχειριζόμενος στύλος φωτισμού θα διαθέτει κατάλληλο φωτοβολταϊκό πάνελ και μπαταρία λιθίου ή νικελίου, που θα φορτίζει την ημέρα και θα ρευματοδοτεί το φωτιστικό led κατά τις νυχτερινές ώρες με απόλυτη επάρκεια ισχύος. Το σύστημα θα διαθέτει και έναν έξυπνο ελεγκτή MPP ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει δυναμικά και σε πραγματικό χρόνο την ένταση του φωτισμού που παρέχεται από το φωτιστικό. Αυτός θα επικοινωνεί μέσω κάρτας SΙΜ με το κεντρικό λογισμικό τηλεδιαχείρισης, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο Εξοπλισμός
Ο εξοπλισμός που θα εγκατασταθεί θα περιλαμβάνει φωτιστικά σώματα υψηλής απόδοσης τεχνολογίας LED, ισχύος ≤80W, κλάσης μόνωσης ΙΙΙ, κατάλληλα για λειτουργία σε αυτόνομο σύστημα.
Επίσης, μπαταρία λιθίου ή νικελίου κατάλληλης βάσης στήριξης και χωρητικότητας που θα εξασφαλίζει τουλάχιστον μία ημέρα αυτόνομης λειτουργίας χωρίς να χρειαστεί φόρτιση. Προβλέπεται ακόμη φωτοβολταϊκό πάνελ κατάλληλων διαστάσεων και ισχύος, που θα συλλέγει την ηλιακή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για τον τηλεχειρισμό του συστήματος, αυτό θα περιλαμβάνει έξυπνο controller τύπου MPPT που θα ρυθμίζει την ένταση λαμβάνοντας υπόψιν τη διαθέσιμη ενέργεια της μπαταρίας και θα επικοινωνεί μέσω κάρτας SIM με το κεντρικό λογισμικό ελέγχου.
Ο διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός για τη Συμφωνία – Πλαίσιο του έργου διενεργείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για την υλοποίηση του έργου, έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΕ και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τον περασμένο Μάρτιο.
Η μέγιστη εκτιμώμενη αξία του συνόλου των συμβάσεων που πρόκειται να ανατεθούν στο πλαίσιο της Συμφωνίας – Πλαίσιο, καθ’ όλη τη διάρκειά της, που ορίζεται σε 30 μήνες, ανέρχεται σε 129.997.241,40 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Προβλέπεται δε και η άσκηση δικαιώματος προαίρεσης με αύξηση του φυσικού αντικειμένου ως 50% και του προϋπολογισμού ως 80.598.289,67 ευρώ με ΦΠΑ. Ως καταληκτική ημερομηνία παραλαβής προσφορών ορίζεται η 23η Ιουνίου 2023.
www.worldenergynews.gr