Υπεράκτια Αιολικά: Ελάχιστο όριο ισχύος τα 200 - 250 MW για τα πάρκα - Τέλος Μαϊου οι δυνητικές περιοχές

Υπεράκτια Αιολικά: Ελάχιστο όριο ισχύος τα 200 - 250 MW για τα πάρκα - Τέλος Μαϊου οι δυνητικές περιοχές
Ένα ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί και έχει γίνει αντικείμενο διερεύνησης μεταξύ των αρμοδίων αρχών είναι η δέσμευση αυτού του ηλεκτρικού χώρου αποκλειστικά για υπεράκτια αιολικά
Σε ελάχιστο όριο ισχύος των 200-250 MW για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που θα αναπτυχθούν στις ελληνικές θάλασσες προσανατολίζονται οι αρμόδιες αρχές. Είναι η ελάχιστη δυναμικότητα που όπως εκτιμάται μπορεί να διασφαλίσει την αποδοτικότητα των έργων με την οποία συναρτάται και η τιμή της παραγόμενης ενέργειας, η οποία θα λάβει λειτουργική ενίσχυση για 20 χρόνια. Αυτό σημαίνει, ότι σε πρώτη φάση και βάση της δημοπράτησης συνολικής ισχύος 2-2,5 χιλιάδες MW μέχρι το 2030 που προβλέπει το ΕΣΕΚ, στις ελληνικές θάλασσες θα εγκατασταθούν μάξιμουμ γύρω στα 10-12 αιολικά πάρκα.

Τα όρια ανά κατηγορία

Ενας αριθμός εξ αυτών θα είναι πλωτά αιολικά με κατώτατο όριο ισχύος τα 200 MW και ένας αριθμός υπεράκτια αιολικά σταθερής έδρασης με κατώτατο όριο ισχύος τα 250 MW. Τα πρώτα έργα θα εγκατασταθούν στις θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου, της Κρήτης και των Κυκλάδων, όπου οι μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει πλούσιο αιολικό δυναμικό και παράλληλα τα έργα διασύνδεσης των νησιών που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ θα προσθέσουν ηλεκτρικό χώρο στο δίκτυο για την απορρόφηση ισχύος 2-2,5 χιλιάδες MW, που προβλέπει το ΕΣΕΚ για υπεράκτια αιολικά έως το 2030.

Ένα ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί και έχει γίνει αντικείμενο διερεύνησης μεταξύ των αρμοδίων αρχών είναι η δέσμευση αυτού του ηλεκτρικού χώρου αποκλειστικά για υπεράκτια αιολικά και όχι για έργα άλλων τεχνολογιών στις ίδιες περιοχές. Επιπλέον, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες θα πρέπει να μπουν όροι και προϋποθέσεις για την δέσμευση χωρητικότητας από έργα που θα υλοποιηθούν πράγματι, ώστε να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο της δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου από έργα που βαλτώνουν όπως έγινε με τα χερσαία αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, εις βάρος βιώσιμων επενδύσεων.

Παρόντες οι ισχυροί όμιλοι - Επενδύσεις 6,3 δισ

Ο πρώτος διαγωνισμός για την παραχώρηση θαλάσσιων ¨οικοπέδων» σε Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων αναμένεται βάσει του σχεδιασμού μέσα στο 2027. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΔΕΥΕΠ, που έχει εκ του νόμου οριστεί ως ο φορέας διαχείρισης των υπεράκτιων αιολικών ολοκληρώνει και αναμένεται να παραδώσει μέχρι τέλος Μαϊου στο ΥΠΕΝ το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, που θα οριοθετεί τις καταλληλότερες δυνητικά περιοχές για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών.

Θα αποτελέσει αντικείμενο διεκδίκησης ισχυρών ξένων εταιριών που έχουν συμμαχήσει με ελληνικές εταιρίες. Μέχρι στιγμής συμφωνίες έχουν υπογράψει η γερμανική RWE με την Helleniq Energy , η Τέρνα Ενεργειακή με την Ocean Winds (κοινοπραξία της πορτογαλικής EDPR και της γαλλικής Engie), η Mytilineos με την δανέζικη Copenhagen Offshore Partners, η Motor Oil με την Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar) και η Iντρακάτ με την Parkwind. Εταίρο αναζητά και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με τρεις ξένες εταιρίες και τις πληροφορίες να τη φέρουν πιο κοντά στη γαλλική Total Eren. Ισχυρό εξακολουθεί να είναι σύμφωνα με πληροφορίες και το ενδιαφέρον της νορβηγικής Equinor.

Η νέα αγορά των υπεράκτιων αιολικών σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 6,3 δισ. ευρώ έως το τέλος της δεκαετίας, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 4,5 δισ. ευρώ θα μπουν απευθείας στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με μελέτη που έχει εκπονήσει η Grant Thornton, οι συγκεκριμένες επενδύσεις υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν 8.220 άμεσες και έμμεσες, νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τις μελέτες του ΥΠΕΝ, μακροπρόθεσμα οι ελληνικές θάλασσες μπορούν να στηρίξουν την αξιοποίηση ενός δυναμικού περίπου 10 GW υπεράκτιων αιολικών σταθερής έδρασης και 30 έως 40 GW πλωτής έδρασης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης