Oι αυξομειώσεις της παραγωγής των ΑΠΕ δεν ελέγχονται πλέον με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ευστάθεια της ηλεκτροπαραγωγής
Μέσω του νέου αυτού εργαλείου, όπως εξηγούν στο “W” αρμόδια στελέχη του Διαχειριστή, ο ΑΔΜΗΕ θα μπορεί να παρακολουθεί τι συμβαίνει στο σύστημα με τις αυξομειώσεις της παραγωγής ΑΠΕ σε πραγματικό χρόνο, τις διακυμάνσεις των τάσεων επίσης σε πραγματικό χρόνο και να παρεμβαίνει αντίστοιχα για διορθώσεις όπου χρειάζεται, απομακρύνοντας με αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο μπλακ άουτ που είναι ανεβασμένος κυρίως σε περιόδους που συμβαίνει η ζήτηση να είναι χαμηλή και η παραγωγή των ΑΠΕ υψηλή, όπως η τρέχουσα.
Οταν η ζήτηση καλύπτεται σε ποσοστό 70% και 80% από ΑΠΕ απομένει ελάχιστος χώρος στο σύστημα για τις θερμικές μονάδες (λιγνίτη και φυσικού αερίου). Ετσι, όταν η παραγωγή των ΑΠΕ πέσει λόγω της μεταβολής του καιρού δεν μπορούν να τεθούν άμεσα σε λειτουργία μονάδες βάσης με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για μπλακ άουτ, εξηγούν τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ.
Άνοδος τάσεων - Πρόβλημα ελέγχου από τον ΔΕΔΔΗΕ
Ενας δεύτερος κίνδυνος για την ευστάθεια του συστήματος, που αντιμετωπίζουν όλοι οι Διαχειριστές της Ευρώπης λόγω της αυξημένης συμμετοχής των ΑΠΕ στο μίγμα καυσίμου, είναι η αύξηση των τάσεων. Τα ευρωπαϊκά συστήματα έχουν σχεδιαστεί να ρυθμίζονται από τις μονάδες βάσης στα 150 KV και 400 KV. Οι ΑΠΕ ανεβάζουν πολύ τις τάσεις τα τελευταία χρόνια και οι Διαχειριστές τις ρυθμίζουν με αντιστάθμιση ή και με περικοπές γραμμών ηλεκτροδότησης.
Ομως και αυτή η διαχείριση, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ έχει φτάσει στα όριά της, και οι ευρωπαίοι Διαχειριστές αναζητούν από κοινού λύσεις. Ενα τρίτο πρόβλημα, είναι η υψηλή παραγωγή από έργα ΑΠΕ που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Πρόκειται για έργα συνολικής ισχύος 6,5 GW την παραγωγή των οποίων ο ΔΕΔΔΗΕ αδυνατεί να παρακολουθήσει , διότι δεν διαθέτει συστήματα ελέγχου. Το αποτέλεσμα είναι πολύ συχνά να συμβαίνει σε κάποιο υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ, αντί η ενέργεια να κατευθύνεται προς τη μέση τάση όπως έχει σχεδιαστεί το σύστημα, να γυρνάει προς τα πίσω με τον κίνδυνο να προκαλέσει ανά πάσα στιγμή βραχυκύκλωμα χωρίς δυνατότητα παρέμβασης. Σε αυτή την περίπτωση, όπως εξηγούν τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ, για να αποτραπεί το μπλακ άουτ θα πρέπει να θέσεις εκτός ηλεκτροδότησης κάποια περιοχή.
Ο ΔΕΔΔΗΕ σχεδιάζει ένα σύστημα παρακολούθησης της παραγωγής των ΑΠΕ του δικτύου του. Στο πλαίσιο αυτό έχει εντοπίσει κάποιες γραμμές με σημαντική παραγωγή φωτοβολταϊκών για να μπορεί να παρεμβαίνει και να τις κόβει εάν χρειαστεί. Λύση στο πρόβλημα θα δώσει η αποθήκευση, η οποία όμως καθυστερεί. Στο ενδιάμεσο είναι απαραίτητη η διαθεσιμότητα ευέλικτων μονάδων φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ αλλά και πρόσθετα δραστικά μέτρα για να αυξηθεί ο ηλεκτρικός χώρος στα δίκτυα και να μπορούν να υποδεχτούν νέα ισχύ από ΑΠΕ.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει καταθέσει πρόταση στο ΥΠΕΝ για την εγκατάσταση έναντι κινήτρων, μπαταρίας μιας ώρας στα φωτοβολταϊκά που έχουν ενεργούς όρους σύνδεσης. Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα στο Διαχειριστή να περικόψει μεγαλύτερη “πράσινη” ισχύ από το θεσμοθετημένο ποσοστό (5% της ετήσιας παραγωγής) και να δημιουργήσει πρόσθετο χώρο για νέα έργα, χωρίς να προκαλείται ζημία στον παραγωγό.
www.worldenergynews.gr