Διεθνή

Foreign Policy: O νέος Ιταλός πρωθυπουργός θα είναι ελαστικότερος απέναντι στον Πούτιν;

Foreign Policy: O νέος Ιταλός πρωθυπουργός θα είναι ελαστικότερος απέναντι στον Πούτιν;
Πως διαμορφώνεται η νέα πραγματικότητα στην Ιταλία

Η πτώση του Μάριο Ντράγκι έχει φέρει για άλλη μια φορά αναταραχή στην ιταλική πολιτική.
«Οι Ρώσοι αυτή τη στιγμή πανηγυρίζουν ότι έκαναν άλλη μια δυτική κυβέρνηση να πέσει», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο στο Politico την περασμένη εβδομάδα.
«Τώρα αμφιβάλλω ότι μπορούμε να στείλουμε όπλα [στην Ουκρανία]. Είναι ένα από τα πολλά σοβαρά προβλήματα».
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο θα ευνοήσουν μια ακροδεξιά κυβέρνηση, ένα πολιτικό μπλοκ που παραδοσιακά ήταν πιο συμπαθητικό προς τη Ρωσία σε όλη την Ευρώπη.
Αυτή η θερμότερη στάση απέναντι στη Ρωσία είναι ήδη παρούσα στους Ιταλούς σύμφωνα με το Foreignpolicy.
Μεταξύ των Ευρωπαίων, για το θέμα της Ουκρανίας, οι Ιταλοί είναι λιγότερο πιθανό να κατηγορήσουν τη Ρωσία για τον πόλεμο και σε μια δημοσκόπηση του Ιουνίου, περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες αντιτάχθηκαν στην αποστολή αμυντικών όπλων στην Ουκρανία.

Η επιχειρηματική κοινότητα της Ιταλίας θεωρείται επίσης υποστηρικτής της Ρωσίας. Ανώτεροι επιχειρηματικοί ηγέτες συναντήθηκαν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μόλις στις 26 Ιανουαρίου, λίγες εβδομάδες πριν η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της.
Πρόκειται να παίξει spoiler η Ιταλία; Με βάση τη ρητορική εκείνων που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον Ντράγκι, αυτό φαίνεται απίθανο.

Η Τζόρτζια Μελόνι, η ηγέτης των ακροδεξιών Brothers of Italy, η οποία αυτή τη στιγμή προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έκανε τα πάντα για να αποστασιοποιηθεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και περιέγραψε την εισβολή ως «απαράδεκτη μεγάλης κλίμακας πράξη πολέμου από τη Ρωσία του Πούτιν εναντίον Ουκρανία."

Δημοσκόπηση

Η προσέγγιση της Μελόν ιείναι σύμφωνη με τη δημοσκόπηση της Pew, η οποία δείχνει ότι, παρά τους ιστορικούς δεσμούς της Ιταλίας με τη Ρωσία, λίγοι εμπιστεύονται τον επικεφαλής του Κρεμλίνου.
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Pew Research Center, μόλις το 11% των Ιταλών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον Πούτιν να κάνει το σωστό στις παγκόσμιες υποθέσεις.
Αν και το κόμμα της Μελόνι περιγράφεται ευρέως ως ακροδεξιό, εν μέρει λόγω των δεσμών του με το νεοφασιστικό κίνημα της Ιταλίας, όμως η ίδια απορρίπτει την ταμπέλα. Όπως η ομόλογός της στη Γαλλία, ηγέτης του Εθνικού Ράλι Μαρίν Λεπέν, η Μελόνι προσπαθεί να προβάλει μια πιο ευχάριστη εικόνα στο κοινό.
«Δεν βλέπω ποια στοιχεία μπορούν να υποστηρίξουν τον ορισμό των Brothers of Italy ως ακροδεξιού κόμματος», είπε η Μελόνι στο Foreign Policy πέρυσι, «είμαστε μέλος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών… που είναι η οικογένεια των Ευρωπαίοι και δυτικοί συντηρητικοί, στους οποίους συμμετείχαν περισσότερα από 40 κόμματα σε διάφορες χώρες, που εκτείνονται από το Likud στο Ισραήλ έως τους Τόρις στο Ηνωμένο Βασίλειο και το GOP στις ΗΠΑ».

Ακολουθώντας την κυρίαρχη γραμμή του Πούτιν, η Meloni ξεχωρίζει από το κόμμα Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, το οποίο αγωνίστηκε να διεισδύσει πέρα ​​από τη δεξιά βάση του. Και παρόλο που η Λέγκα υστερεί επί του παρόντος έναντι των Brothers of Italy κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις, οι δυο τους πιθανότατα θα εισέλθουν στην κυβέρνηση ως εταίροι του συνασπισμού, μαζί με την Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο  Ντάριο Κριστιάνι ανώτερος συνεργάτης στο German Marshall Fund, είπε ότι αν και ο Σαλβίνι και η Μελόνι αντιπροσωπεύουν διαφορετικές θέσεις για τη Ρωσία, οι εσωτερικές φατρίες της Λέγκας έχουν αρκετούς ευρωατλαντικούς υποστηρικτές για να κρατήσουν την Ιταλία σε παρόμοια πορεία με αυτήν που ακολουθεί τώρα. «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν θα υπάρξει καμία δυνατή αλλαγή ή κάτι εξαιρετικά ορατό», είπε ο Κριστιάνι,.
Ωστόσο, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, ο Κριστιάνι είπε ότι η άποψη του κοινού για τον πόλεμο πιθανότατα θα υπερισχύσει κάθε ιδεολογικής σκέψης: «Ίσως να είναι ευκολότερο για την κούραση του πολέμου στην κοινή γνώμη να διαδραματίσει ρόλο στη διαμόρφωση των επιλογών της επόμενης κυβέρνησης. Άρα μπορεί να μην είναι: Θα αφήσουμε τη διατλαντική συναίνεση, αλλά μπορεί να είναι λιγότερα όπλα στην Ουκρανία από το 2023 και μετά».

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης