Εντείνεται η αγωνία των επενδυτών για έργα αποθήκευσης ενέργειας που ωριμάζουν, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το εάν τελικά η πολιτεία θα προλάβει να ολοκληρώσει το απαραίτητο κανονιστικό πλαίσιο, ώστε η πρώτη δημοπρασία να υλοποιηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2023, όπως έχει σχεδιαστεί. Δύο μήνες μετά το «πράσινο φως» που είχαν δώσει οι αξιωματούχοι της Κομισιόν στο ελληνικό σχήμα στήριξης των μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, και τα χρονικά περιθώρια που «θέτει» η χρηματοδότηση των έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν στενέψει επικίνδυνα.
Η ανάθεση των συμβάσεων για τα έργα που θα προκριθούν, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να γίνει πριν από το τέλος του 2023 και οι υποδομές αποθήκευσης να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Καθώς το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει τη διεξαγωγή δύο διαγωνισμών, προκειμένου να τηρηθούν τα χρονικά ορόσημα θα πρέπει ο πρώτος να γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2023 και ο δεύτερος διαγωνισμός εντός του τρίτου τριμήνου του 2023. Η συνολική δημοπρατούμενη ισχύ στους δύο θα φτάνει τα 900 MW.
Έως σήμερα έχουν ψηφιστεί από το ΥΠΕΝ μόνο οι ρυθμίσεις που σκιαγραφούν το πλαίσιο για την ανάπτυξη και λειτουργία των μονάδων αποθήκευσης. Εκκρεμεί άλλη μια ρύθμιση για το πλαίσιο των διαγωνισμών και στη συνέχεια μια υπουργική απόφαση που θα περιλαμβάνει τον Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης, με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των επενδυτών. Θα πρέπει να ακολουθήσουν και τροποποιήσεις του Κώδικα Διαχείρισης Συστήματος από τον ΑΔΜΗΕ.
Στα 2.107,3 MW οι αιτήσεις για άδειες τροποίησης
Επίσης, θα πρέπει να εκδοθούν οι προδιαγραφές των διαγωνισμών και στη συνέχεια ο σχετικός οδηγός της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) ώστε να γίνει η προκήρυξη από την Αρχή, η οποία θα δίνει δίμηνη διορία στους επενδυτές ώστε να προετοιμαστούν, όπως συνήθως γίνεται και με τους διαγωνισμούς των ΑΠΕ. Με την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών για την πρώτη δημοπρασία, το έδαφος θα είναι πλέον έτοιμο και για τον δεύτερο διαγωνισμό που θα ακολουθήσει το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Πάντως ήδη οι επενδυτές προετοιμάζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η ΡΑΕ, σχετικά με τα αποτελέσματα του τελευταίου κύκλου του Οκτωβρίου, οι αιτήσεις τροποποίησης Αδειών Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας που υποβλήθηκαν ήταν 12, εκ των οποίων 9 με συσσωρευτές και 3 με την τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης, συνολικής μέγιστης έκχυσης 2.107,3 MW.
Στον ίδιο κύκλο διαφάνηκε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν έχει μειωθεί καθώς υποβλήθηκαν 50 νέες αιτήσεις για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας εκ των οποίων μόνο μία με τεχνολογία αντλησιοταμίευσης της Infometrics Hybrid Energy με συνολική ισχύ στα 1.621 MW και 3.927,8 μεγαβατώρες.
Έως τον Ιούλιο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ, είχαν δοθεί 337 άδειες παραγωγής για μονάδες αποθήκευσης και υβριδικά συστήματα , έργα που συνδυάζουν ΑΠΕ και μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, συνολικής ισχύος 23,5 GW. Η πλειονότητα αφορούσε αυτόνομα συστήματα μπαταριών και οι άδειές τους εκδόθηκαν το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Ιουλίου 2022. Ήδη οι περισσότεροι επενδυτές έχουν υποβάλλει τα απαραίτητα έγγραφα, όπως όριζε πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία επικαιροποίησης των αδειών παραγωγής.
Οι επιχορηγήσεις
Μέσω των διαγωνισμών, οι μονάδες αποθήκευσης θα μπορούν να διεκδικήσουν επενδυτική επιχορήγηση, η οποία θα καταβάλλεται κατά τη φάση κατασκευής τους. Παράλληλα, όσες προκριθούν στους διαγωνισμούς θα λαμβάνουν και ετήσια στήριξη, υπό τη μορφή λειτουργικής ενίσχυσης, η οποία θα καταβάλλεται για μια δεκαετία, κατά τη φάση λειτουργίας τους.
Το συνολικό ποσό της ετήσιας στήριξης ανά δικαιούχο θα καθορίζεται στον διαγωνισμό και θα προσαρμόζεται μέσω ενός μηχανισμού ανάκτησης (clawback) σε περίπτωση που το έργο έχει πλεονάζοντα έσοδα από τη συμμετοχή του στην αγορά κατά τη φάση λειτουργίας. Οι ανταγωνιστικές διαδικασίες θα είναι μειοδοτικές και θα προκρίνονται οι επενδυτές που θα υποβάλουν τις χαμηλότερες προσφορές για την «ταρίφα» με την οποία θα αποζημιώνονται για τα πρώτα 10 χρόνια της λειτουργίας τους. Αυτοί θα λαμβάνουν και την επενδυτική επιχορήγηση.
Τα έργα, τα οποία πρέπει να τεθούν σε λειτουργία έως το τέλος του 2025, μαζί με το έργο αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία που επίσης θα στηριχθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα φθάσουν το 1,5 GW (γιγαβάτ). Συνολικά 341 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε συστήματα αποθήκευσης συνδεδεμένα στο δίκτυο, ενώ ειδικά το έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία των 680 MW θα χρηματοδοτηθεί ξεχωριστά από το Ταμείο Ανάκαμψης με 250 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τη μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, και με δεδομένο ότι έως το 2030 ο εθνικός στόχος που θα τεθεί για τις ΑΠΕ θα φτάνει τα 30 GW (από περίπου 10 GW σήμερα), απαιτείται στήριξη του ηλεκτρικού συστήματος με μονάδες αποθήκευσης συνολικής ισχύος τουλάχιστον 3 GW, μαζί με τους σταθμούς αντλησιοταμίευσης. Στόχος είναι να καταστεί δυνατή η ομαλή ενσωμάτωση στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας ενός αυξανόμενου μεριδίου ΑΠΕ που προέρχεται από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα
www.worldenergynews.gr