Τελευταία Νέα

ΔΕΗΑΝ: Πρόταση εγκατάστασης νέων έργων ΑΠΕ 465 MW στις Κυκλάδες - O συνδυασμός με τη Ν.Εύβοια

ΔΕΗΑΝ: Πρόταση εγκατάστασης νέων έργων ΑΠΕ 465 MW στις Κυκλάδες - O συνδυασμός με τη Ν.Εύβοια
Σύμφωνα με την εισήγηση του ΑΔΜΗΕ το σενάριο που προκρίνει η ΔΕΗΑΝ, προβλέπει την υλοποίηση νέου έργου μεταφοράς στη Νότια Εύβοια

Την επιλογή σεναρίου που προβλέπει την υιοθέτηση της μέγιστης δυνατότητας εγκατάστασης νέων ΑΠΕ στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα προβλέπει την εγκατάσταση 465 MW, προτείνει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο πλαίσιο διαβούλευσης που διενήργησε η ΡΑΕ επί της σχετικής εισήγησης του ΑΔΜΗΕ.

Η ΔΕΗΑΝ με επιστολή της προς τη ΡΑΕ που υπογράφετε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Κωνσταντίνο Μαύρο υποστηρίζει ότι το υψηλό αιολικό δυναμικό των Κυκλάδων καθώς και η ύπαρξη επενδυτικών σχεδίων που παραμένουν πρακτικά ανενεργά για πολλά χρόνια, η ΡΑΕ και ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να υιοθετήσουν το σενάριο που μεγιστοποιεί τη δυνατότητα σύνδεσης νέας εγκατεστημένης ισχύος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την εισήγηση του ΑΔΜΗΕ το σενάριο που προκρίνει η ΔΕΗΑΝ, προβλέπει την υλοποίηση νέου έργου μεταφοράς στη Νότια Εύβοια και συγκεκριμένα προβλέπει την κατασκευή νέας Γραμμής Μεταφοράς 150 KV Αλιβέρι -Πολυπόταμος. Στην περίπτωση αυτή ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι στις Κυκλάδες μπορούν να εγκατασταθούν νέα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 465 MW, ενώ εάν προστεθούν και τα έργα που θα μπορούν να εγκατασταθούν στην Νότια Εύβοια τότε η συνολική νέα ισχύς ΑΠΕ μπορεί να φθάσει τα 565,5 MW σε Νότια Εύβοια και Κυκλάδες.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή της ΔΕΗΑΝ για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει άμεση αδειοδότηση και κατασκευή της ενίσχυσης του συστήματος στη Νότια Εύβοια και μάλιστα ζητεί το έργο να ενταχθεί στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ.


Oι διαφωνίες EREN, ENVITEC και ROKAS

Επίσης η ΔΕΗΑΝ προτείνει να εξεταστεί εάν έστω ένα τμήμα του περιθωρίου ισχύος ΑΠΕ της Εύβοιας, μπορεί να διατεθεί στο περιθώριο ισχύος της Άνδρου και της Τήνου, σημειώνοντας ότι Νότια Εύβοια υπάρχει εγκατεστημένη ήδη μεγάλη ισχύς αιολικών σταθμών. Σημειώνει δε ότι μέρος του προς διάθεση περιθωρίου ισχύος ΑΠΕ πρέπει να διατεθεί σε υφιστάμενους αιολικούς σταθμούς που λειτουργούν σε νησιωτικά συμπλέγματα με περιορισμό της ισχύος ώστε να υπάρξει βέλτιστη αξιοποίηση των υποδομών και προς όφελος των καταναλωτών.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι στο πλαίσιο της ίδιας διαβούλευσης εκφράζεται έντονη αντίθεση από τις εταιρίες EREN, ENVITEC και ROKAS ως προς την αξιοποίηση της διαθέσιμης δυναμικότητας (20%) του καλωδίου  Ν. Μάκρη – Πολυπόταμος για ήδη αδειοδοτημένα έργα ΑΠΕ της Τήνου και της Άνδρου.

Υπενθυμίζεται ότι το καλώδιο Ν. Μάκρη – Πολυπόταμος είναι «ειδικό έργο» που χρηματοδοτήθηκε και από τις εταιρίες που επρόκειτο να εγκαταστήσουν έργα ΑΠΕ στη Νότια Εύβοια. Αυτό είχε γίνει στα μέσα της δεκαετίας του 2000 ώστε να καταστεί εφικτή η απορρόφηση της ενέργειας που θα παρείχαν τα συγκεκριμένα έργα και άρα να υπάρχει λόγος κατασκευής τους. Οι τρεις εταιρίες που αντιδρούν στην αξιοποίηση της υπολιπούσας χωρητικότητας του καλωδίου επικαλούνται το γεγονός ότι πρόκειται για «ειδικό έργο» το οποίο δεν αξιοποιήθηκε από κάποιους σταθμούς ΑΠΕ που δεν κατασκευάστηκαν για ειδικούς λόγους και προτείνουν στη ΡΑΕ να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την παραχώρηση της χωρητικότητας.


Οι προτάσεις της ENEL

Τέλος στο πλαίσιο της ίδιας διαβούλευσης η Enel Green Power θέτει δυο ζητήματα. Πρώτον το γεγονός ότι στην εισήγηση του ΑΔΜΗΕ μεταξύ των βασικών παραδοχών για τον υπολογισμό του περιθωρίου ισχύος δεν λήφθηκε υπόψη καμία μονάδα αποθήκευσης. Μάλιστα η εταιρία τονίζει ότι οι συγκεκριμένες μονάδες έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν εγγυημένη «πράσινη» ισχύ και να εκτελούν τις εντολές του Διαχειριστή του Συστήματος, κατ’ αντιστοιχία με τις θερμικές μονάδες, χωρίς να προκαλούν οποιοδήποτε πρόβλημα στο δίκτυο.

Δεύτερον το γεγονός ότι στην εισήγησή του ο ΑΔΜΗΕ προτείνει να προβλεφθεί η συμμετοχή και των υφιστάμενων αιολικών σταθμών σε περιορισμούς ισχύος. Όπως αναφέρει η εταιρία οι σταθμοί αυτοί δέχονταν περιορισμούς την περίοδο προ της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ). Όμως μετά από την 1η Δεκεμβρίου 2021, οπότε και ολοκληρώθηκε η μικρή διασύνδεση της Κρήτης, τα εν λειτουργία έργα της Κρήτης αποζημιώνονται πλέον με βάση τις τιμές που ισχύουν για τις αντίστοιχες κατηγορίες έργων στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα. Με βάση αυτό το δεδομένο Enel Green Power θεωρεί ότι είναι εύλογο και αυτονόητο, πως ανάλογη προσαρμογή πρέπει να εφαρμοστεί και στους υπόλοιπους όρους των Συμβάσεων Πώλησης των εν λειτουργία έργων και να απαλειφθεί η επιβολή οποιουδήποτε περιορισμού ισχύος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης