Ποιες άδειες εξασφάλισε η European Wind Farm
Ειδικότερα, από τις αρχές Αυγούστου έως τώρα, έχουν τροποποιηθεί περί τις 15 άδειες, συνολικής ισχύος 385 MW αιολικών πάρκων, τα οποία αναμένεται να αναπτυχθούν στον ακριτικό Έβρο, σε διάφορες τοποθεσίες. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για μεγάλους αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ισχύ 29,4 MW στην περιοχή Τραϊανούπολης, 21 MW και 29,4 MW σε διαφορετικές θέσεις της δημοτικής ενότητας Αλεξανδρούπολης, 42 MW και 16,8 MW στην Τραϊανούπολη, 42 MW σε περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Αλεξανδρούπολης, Τυχερού και Φερών, 16,8 MW, 25,2 MW και 33,6 MW σε διαφορετικές θέσεις των δημοτικών ενοτήτων Τραϊανούπολης και Φερών, 33,6 MW των Δημοτικών Ενοτήτων Αλεξανδρούπολης και Τραϊανουπολης, καθώς και 33,6 MW, 42 MW και 16,8 MW στην περιοχή Φερών.
Η δανέζικη εταιρεία European Wind Farms Greece ApS αποτελεί θυγατρική της European Wind Farms A/S, η οποία ανήκει στον όμιλο European Energy A/S. Μάλιστα η μητρική εταιρεία δραστηριοποιείται και στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ο οποίος προωθείται πλέον και από την ελληνική κυβέρνηση, με τη σχετική νομοθεσία να έχει ψηφιστεί πρόσφατα, έπειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις. Παράλληλα, πρωταγωνιστεί και στον τομέα των πράσινων διμερών συμβολαίων (PPAs) με εταιρείες κολοσσούς όπως η Axpo, η E-ON, η RWE, η Energi Danmark, η Nissan, η Apple και η Google.
Ποιός είναι δανέζικος όμιλος
Πρόκειται για έναν ισχυρό όμιλο, ο οποίος ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 2004 στην κατασκευή και λειτουργία έργων ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά και αιολικά) και πλέον έχει γραφεία σε περισσότερες από 15 χώρες, κυρίως στην Ευρώπη, όπως επίσης στη Λατινική Αμερική και στην Αυστραλία, ενώ έως το τέλος του 2021 απασχολούσε 343 εργαζόμενους, οι οποίοι το 2022 θα φτάσουν τους 443, γεγονός που αιτιολογείται από την ταχεία ανάπτυξη του ομίλου. Μάλιστα, διατηρεί χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης ισχύος περί τα 2 GW, ενώ το pipeline των υπό ανάπτυξη έργων φτάνει τα 12 GW, γεγονός που καθιστά τον δανέζικο όμιλο, έναν υπολογίσιμο παίκτη της παγκόσμιας αγοράς, αλλά προσεχώς και της ελληνικής.
Εντείνεται ο ανταγωνισμός
Πάντως, έως σήμερα, πρωταγωνιστής στις επενδύσεις αιολικών πάρκων στην Ελλάδα παραμένει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 703 MW (15,5%), ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 482 MW (10,6%), η ιταλικών συμφερόντων ENEL Green Power με 368 MW (8,1%), η ισπανικών συμφερόντων Iberdrola Rokas με 304 MW (6,7%) και η γαλλική Total Eren με 250 MW (5,5%). Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι παρά τους στόχους, τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για στήριξη της ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Ελλάδα, το πρώτο εξάμηνο του έτους μόνο 83MW νέων αιολικών πάρκων συνδέθηκαν στο δίκτυο, καθώς προβλήματα όσον αφορά στις χωροθετήσεις των έργων αλλά και στη σύνδεσή τους με το δίκτυο παραμένουν και καθυστερούν τις επενδύσεις.
www.worldenergynews. gr