Πέντε προγράμματα εξοικονόμησης ετοιμάζεται να "τρέξει" η κυβέρνηση
Έργα αποθήκευσης 4 GW έως το τέλος της δεκαετίας προβλέπει η κυβέρνηση αυξάνοντας τον προηγούμενο στόχο του 1,5 GW καθώς είναι σαφές ότι η επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης θα πρέπει να στηριχθεί στην αποθήκευση ενέργειας αλλά και στην ενίσχυση των δικτύων. Οι δυο αυτοί τομείς αναμένεται να απορροφήσουν επενδύσεις ύψους 10 δις ευρώ έως το 2030.
Αυτό προκύπτει από την τοποθέτηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στο ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ρότερνταμ.
Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι έως το τέλος του 2022 η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα θα υπερβεί το 50% έναντι του 43% το 2021 και πρόσθεσε ότι έως το 2030 αναμένεται να υλοποιηθούν επενδύσεις πάνω από 10 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου και την εγκατάσταση έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 4 GW.
Η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να χρηματοδοτήσει έργα αποθήκευσης μέσω του προγράμματος «Repower EU», το οποίο άλλωστε συμπεριλαμβανόταν και στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής που έληξε χθες.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα έδωσε έμφαση στην ένταξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου στο ελληνικό σκέλος του προγράμματος, καθώς και στις επενδύσεις για την αποθήκευση ενέργειας.
Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον
Αξίζει να σημειωθεί ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση έργων αποθήκευσης είναι τεράστιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΡΑΕ έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής 205 άδειες για μονάδες αποθήκευσης συνολικής ισχύος 15,82 GW.
Πάντως, παρά τον πολύ μεγάλο αριθμό των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί για έργα αποθήκευσης ενέργειας αλλά και το ενδιαφέρον που δείχνει η κυβέρνηση για το ζήτημα, ακόμα δεν έχει ψηφιστεί στο νομοθετικό πλαίσιο εγκατάστασης και λειτουργίας τους.
Εξάλλου ο κ. Σκρέκας στην ομιλία του στο ΕΛΚ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ειδικά στο μεγάλο κύμα ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας με στόχο την ανακαίνιση έως και 600.000 κτιρίων μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Μίλησε επίσης για τα προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το REPowerEU, όπως έχει προτείνει η ελληνική πλευρά.
Εξοικονόμηση ενέργειας
Συνολικά η κυβέρνηση δρομολογεί πέντε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας τα οποία μάλιστα αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από τον πρωθυπουργό. Τα προγράμματα αυτά αποτελούν μέρος του συνολικού σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας, με στόχο τον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης και κατ´ επέκταση των ενεργειακών δαπανών για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιο τομέα.
Συγκεκριμένα πρόκειται:
• Για το πρόγραμμα αντικατάστασης παλιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, ύψους 150 εκατ. ευρώ, με 350 χιλιάδες ωφελούμενους. Αφορά στην αντικατάσταση κλιματιστικών ψυγείων και ψυγειοκαταψυκτών. Το πρόγραμμα αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του Ιουνίου.
• Για το πρόγραμμα "Ηλέκτρα" με παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια του δημοσίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του θα φτάσει τα 640 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 470 θα προέλθουν από την ΕΤΕΠ και τα υπόλοιπα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συνολικά αναμένεται μέσω του προγράμματος να κινητοποιηθούν κεφάλαια άνω των 900 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι θα ανακαινιστούν ενεργειακά τουλάχιστον 500 κτίρια του Δημοσίου.
• Το πρόγραμμα «εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ. Συνολικά θα κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 950 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, με έμφαση στις μικρομεσαίες. Το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ξεχωριστό προϋπολογισμό ύψους 100 εκατ. ευρώ για την εξοικονόμηση ενέργειας στον τουριστικό κλάδο.
• Το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη», που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αφορά σε οικιακά συστήματα για παραγωγή ενέργειας που εγχέεται στο δίκτυο με μέγιστη διάρκεια της σύμβασης τα 20 έτη και με μέγιστη ισχύ τα 6KWp (3KWp για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά). Το ποσό της αμοιβής για την παραγόμενη ενέργεια είναι στα 87 ευρώ/MWh.
• Τα προγράμματα «φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις» και «ενεργειακός συμψηφισμός» (net metering). Για την μείωση του ενεργειακού κόστους προωθείται η αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό. Για το σκοπό αυτό ο ΔΕΔΔΗΕ θα πραγματοποιήσει μελέτη για να βρεθεί και να δεσμευτεί στο δίκτυο χώρος που θα επιμεριστεί σε 4 κατηγορίες: ανεξάρτητους παραγωγούς, μεταποίηση και βιομηχανία, νοικοκυριά και αγρότες. Τέλος θα τρέξει πρόγραμμα επιδότησης με 40% για τις επιχειρήσεις προκειμένου να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στις στέγες ή σε άλλους χώρους.
www.worldenergynews.gr