Έτσι, όσο πυκνώνει η …ομίχλη της ενεργειακής φτώχειας, οι οικιακοί καταναλωτές προκειμένου να αποφύγουν την «ηλεκτροπληξία», θα μπορούν, με μια αρχική επένδυση, να ξεκινήσουν να πωλούν στο δίκτυο έναντι καθορισμένης τιμής, το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά συστήματα που εγκαθιστούν.
Το νέο πρόγραμμα, το οποίο ουσιαστικά παρέμενε ανενεργό από το 2013, όπως αναφέρει στέλεχος του ΥΠΕΝ θα δίνει τη δυνατότητα πώλησης της παραγόμενης ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά συστήματα στο δίκτυο, με τη τιμή να έχει «κλειδώσει» στα 8,7 λεπτά η κιλοβατώρα. Τελικά, παρότι τα σενάρια που εξέταζε το επιτελείο του κ. Σκρέκα, περιελάμβαναν και την περίπτωση το νέο πρόγραμμα να περιλαμβάνει συστήματα έως 10 kWp, σύμφωνα με πληροφορίες, υπερίσχυσε η αρχική σκέψη, δηλαδή να επιτραπεί η εγκατάσταση έργων με μέγιστη ισχύ έως 6 κιλοβάτ (kWp).
Τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, όπως είχε αναφέρει και ο ίδιος ο υπουργός από το βήμα της Βουλής θα μπορούν να εγκαθίστανται επί κτιρίων, και όχι μόνο στη στέγη, αλλά και στο δώμα ή ακόμη και στα στέγαστρα των βεραντών, στις προσόψεις των κτισμάτων και στα σκίαστρα, καθώς και σε βοηθητικούς χώρους κτιρίου, όπως είναι οι αποθήκες και οι χώροι στάθμευσης, ενώ θα μπορούν να εγκατασταθούν και στο έδαφος.
Με την ΚΥΑ θα καθοριστούν δικαιούχοι και αδειδοτήσεις
Το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες είχε ξεκινήσει το 2009 και έδινε τη δυνατότητα πώλησης της ενέργειας που παρήγαγαν τα νοικοκυριά στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με περίπου 550 ευρώ/MWh (μεγαβατώρα). Όμως η ταρίφα, τα επόμενα χρόνια περιορίστηκε σημαντικά φθάνοντας στις αρχές του 2013 στα 125 ευρώ/MWh και το 2019 στα 80 ευρώ/MWh. Τότε ήταν που το πρόγραμμα είχε «παγώσει», αν και ουσιαστικά είχε σταματήσει μια πενταετία πριν καθώς η συγκεκριμένη επένδυση δεν ήταν πλέον ελκυστική.
Να σημειωθεί ότι στα μέσα Οκτωβρίου είχε προηγηθεί η ψήφιση σχετικής τροπολογίας στο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση των κοινοτικών Οδηγιών για την ενεργειακή απόδοση ανοίγοντας τον δρόμο για την πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση. Με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ θα καθοριστούν οι δικαιούχοι, η χρονική διάρκεια του Ειδικού Προγράμματος, η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων ανά εγκατάσταση, η αδειοδοτική διαδικασία που θα περιγράφει τον τρόπο υποβολής των σχετικών αιτήσεων και τα αναγκαία δικαιολογητικά καθώς επίσης και ο τύπος και το περιεχόμενο των συμβάσεων συμψηφισμού ηλεκτρικής ενέργειας.
www.worldenergynews.gr