Εντός του 2022 προβλέπεται να λειτουργήσει η νέα πλατφόρμα που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αγοραπωλησία, διμερών συμβολαίων ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ , RES-PPAs, τα οποία θα λαμβάνουν κρατική εγγύηση όταν αγοράζονται από ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Αυτό προβλέπει το σχέδιο μεταρρύθμισης της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, Market Reform Plan, που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ.
Σύμφωνα με το σχέδιο, για να λειτουργήσει η νέα πλατφόρμα που θα είναι ανεξάρτητη από την υφιστάμενη Προθεσμιακή Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, θα πρέπει να γίνει ο σχεδιασμός της από το ΥΠΕΝ και να υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού σε ότι αφορά την τήρηση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων.
Και τούτο διότι το ελληνικό σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία Ταμείου παροχής κρατικών εγγυήσεων. Θα ακολουθήσει νομοθέτηση του σχήματος από την ελληνική Βουλή ενώ το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας θα έχει την ευθύνη των τεχνικών ζητημάτων για τη λειτουργία της πλατφόρμας.
Στόχος του σχεδίου είναι να διευκολυνθεί η ανάπτυξη αγοράς διμερών ιδιωτικών συμβάσεων ΑΠΕ, RES-PPA η οποία όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά βρίσκεται στα σπάργανα και απαιτεί δημόσια στήριξη.
Μέσω της ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς επιδιώκεται η ανάπτυξη επενδύσεων σε ΑΠΕ και παράλληλα πρόσβαση στους καταναλωτές σε καθαρή ενέργεια με τον πλέον οικονομικό τρόπο.
Μάλιστα σημειώνεται ότι η δημόσια στήριξη θα άρει τους φραγμούς που προκαλούνται από τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ και θα παίξει το ρόλο του «Market-maker» για να επιτευχθεί μια κρίσιμη μάζα PPAs που θα επιτρέψουν τη συνέχιση της ελεύθερης αγοράς χωρίς δημόσια υποστήριξη.
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο μεταρρύθμισης
Έτσι σύμφωνα με το Market Reform Plan το σχέδιο περιλαμβάνει:
(α) Την ανάπτυξη μιας οργανωμένης πλατφόρμας συναλλαγών για διμερείς συμβάσεις πολλαπλών πωλητών και πολλαπλών αγοραστών.
(β) Τη δημιουργία Δημόσιου Ταμείου για την παροχή κρατικών εγγυήσεων στις βιομηχανίες έντασης ενέργειας που θα απορροφούν ενέργεια παραγόμενη από ΑΠΕ μέσω των RES-PPAs.
Η οργανωμένη αγορά των RES-PPAs δεν θα είναι υποχρεωτική και τα συγκεκριμένα συμβόλαια θα συνυπάρχουν στην ελεύθερη αγορά, σε διμερή βάση, ενώ προαιρετικά θα υπάρχει η δυνατότητα σύναψης συμβολαίων φυσικής παράδοσης.
Οι συμβάσεις θα συνάπτονται μεταξύ προμηθευτών (εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και aggregators που προσφέρουν σταθερή ενέργεια από τους παραγωγούς ΑΠΕ) και καταναλωτές ή και λιανοπωλητές.
Ο διαχειριστής της αγοράς θα λειτουργήσει την πλατφόρμα συναλλαγών και θα ομαδοποιεί τις προσφορές ΑΠΕ με βάση τη ζήτηση από τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας.
Η δυνατότητα συγκέντρωσης θα επιτρέψει τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας παρέχοντας ευελιξία στους βιομηχανικούς καταναλωτές. Οι τιμές των διμερών RES-PPA θα εκκαθαρίζονται με βάση τη ζήτηση και τις προσφορές ανά συναλλαγή.
Συμπληρωματικές οι εγγυήσεις στα μακροπρόθεσμα PPAs
Σε ότι αφορά τα μακροπρόθεσμα RES-PPAs για τη βιομηχανία διάρκειας από 5 έως και 10 έτη, οι κρατικές εγγυήσεις θα λειτουργούν ως συμπληρωματικό μέτρο για την ενθάρρυνση της σύναψης συμβάσεων εντός της οργανωμένης αγοράς RES-PPA.
Η εγγύηση θα στοχεύει πρωτίστως στην κάλυψη των απαιτήσεων μακροπρόθεσμης ροής εσόδων από τραπεζική χρηματοδότηση. Η εγγύηση θα λειτουργεί ως «έσχατη λύση».
Επιλέξιμες οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας θα είναι εκείνες που φέρουν ενεργειακό κόστος άνω του 10% του κόστους παραγωγής και είναι εκτεθειμένες στον ανταγωνισμό από το εξωτερικό.
Η συμμετοχή στην πλατφόρμα συναλλαγών δεν θα περιορίζεται σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας.
Ο σκοπός του μέτρου είναι διπλός:
- Να λειτουργήσει ως διάδοχος των συστημάτων στήριξης ΑΠΕ.
- Να υποστηρίξει τη βιομηχανία έντασης ενέργειας στη μετάβαση προς τις ΑΠΕ διασφαλίζοντας παράλληλα το χαμηλότερο δυνατό κόστος ενέργειας.
Πρόσθετα μέτρα διευκόλυνσης θα αφορούν την ενθάρρυνση της ανταλλαγής χρηματοοικονομικών παραγώγων και άλλων προϊόντων που θα βασίζονται στην οργανωμένη αγορά των RES-PPAs και θα επιτρέψουν δευτερεύουσα διαπραγμάτευση και crowdfunding.
www.worldenergynews.gr