Με στόχο τα πρώτα «πράσινα επιχειρηματικά PPAs» να συναφθούν από παραγωγούς ΑΠΕ και μεγάλους καταναλωτές ενέργειας εντός του 2021, ή στις αρχές του 2022 το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας του σχετικού φακέλου που θα κατατεθεί σύντομα προς έγκριση στην Κομισιόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας χονδρεμπορικής κοινοπραξίας από τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας οι οποίοι σε μια οργανωμένη αγορά θα διαθέτουν πράσινα PPAs στη βιομηχανία με κρατική εγγύηση και κάλυψη μέρους της ισχύος των μονάδων ΑΠΕ με κρατικά PPAs.
Τα συμβόλαια αυτά θα πωλούνται με επιδότηση στις ενεργοβόρες βιομηχανίες οι οποίες θα πληρώνουν το 50% της ενέργειας και το υπόλοιπο θα καλύπτεται από το ισχύον σύστημα αποζημίωσης των ΑΠΕ, που στην πραγματικότητα είναι κρατικά PPAs.
Με το σχήμα αυτό που θα λειτουργήσει ως γέφυρα για ένα μεταβατικό διάστημα και δεν θα είναι μόνιμο, αίρονται σταδιακά οι επιχειρηματικές και χρηματοδοτικές αβεβαιότητες των παραγωγών ΑΠΕ ενώ διασφαλίζεται φθηνό κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις.
Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο, μία επιχείρηση θα εξασφαλίζει σταθερή τιμή ΑΠΕ (και πράσινα πιστοποιητικά), ενώ θα συμπληρώνει την ενέργεια που χρειάζεται από τη χονδρεμπορική αγορά ή από κάποιον προμηθευτή.
Σημειώνεται ότι στο σχέδιο προβλέπεται και η εξασφάλιση PPAs τελευταίου καταφυγίου για τους μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ που δεν θα μπορούν να μπουν στα PPAs
Εκτιμάται ότι με το σχέδιο αυτό, που έχει εισηγηθεί ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Παντελής Κάπρος, το ΥΠΕΝ θα διασφαλίσει τη χρηματοδοτησιμότητα των έργων ΑΠΕ κατά τη μεταβατική περίοδο, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας. Επίσης, θα δημιουργήσει τον «χώρο» ώστε σταδιακά να δημιουργηθεί και να αναπτυχθεί η αγορά των εταιριών PPA με όρους αγοράς.
Η μετάβαση στα εταιρικά AΠΕ της ελεύθερης αγοράς
Οι ανάγκες για ευελιξία στο σύστημα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ενόψει της σημαντικής αναθεώρησης του ΕΣΕΚ, ώστε να συμβαδίσει με τους νέους στόχους του ευρωπαϊκού Green Deal, επισήμανε ο Καθηγητής ΕΜΠ Παντελής Κάπρος.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κάλυψη των αναγκών εξισορρόπησης θα γίνει μία καθημερινή πρόκληση, με δεδομένο ότι οι ΑΠΕ θα καλύπτουν τα 2/3 της κατανάλωσης.
«Και εδώ έχουμε το πρόβλημα των ενεργοβόρων βιομηχανιών, η επιβίωση των οποίων είναι θεμελιώδες ζήτημα οικονομικής ανάπτυξης, για να εξασφαλίσουν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές, με παράλληλη κάλυψη του σταθερού προφίλ κατανάλωσης».
Στο απώτερο μέλλον αναμφισβήτητα ο μηχανισμός αυτός θα είναι οι μακροχρόνιες συμβάσεις corporate PPA με «καθαρά» όρους ελεύθερης αγοράς.
Απαιτείτει χρόνος για την ρευστότητα της αγοράς
Ωστόσο, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα, καθώς δημιουργεί μεγάλη επιχειρηματική αβεβαιότητα. Έτσι, παρόλο που αποτελεί τον μακροχρόνιο στόχο, επί του παρόντος δεν μπορεί να εφαρμοσθεί, καθώς δημιουργεί μεγάλη επισφάλεια τόσο για την υλοποίηση των επενδύσεων στις ΑΠΕ, όσο και για τη σταθερή κάλυψη της ζήτησης σε ηλεκτρικής ενέργεια.
Μάλιστα, ακόμη και αν συμπληρωθεί με μία χρηματιστηριακή αγορά «πράσινων» παραγώγων, θα έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα στο εγγύς μέλλον, καθώς η αγορά αυτή θα χρειαστεί χρόνο ώστε να αποκτήσει επαρκή ρευστότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Κάπρο, μία προτεινόμενο λύση για τη μετάβαση σε αυτό τον στόχο.
www.worldenergynews.gr