Περιβάλλον

Οι ακτιβιστές του κλίματος ασκούν πίεση στην ΕΕ να αλλάξει την πολιτική της (Euractiv)

Οι ακτιβιστές του κλίματος ασκούν πίεση στην ΕΕ να αλλάξει την πολιτική της (Euractiv)
Οι οικολογικές δυνάμεις έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να εισάγουν νέες, αντισυμβατικές μεθόδους και αλλαγή πολιτικής στις Βρυξέλλες για να ενισχύσουν την κλιματική δικαιοσύνη
Οι ακτιβιστές για το κλίμα είναι πιθανό να έχουν την αντιπροσώπευσή τους στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ελπίζοντας να προωθήσουν την ατζέντα τους επίσημα και θεσμικά.

Σύμφωνα με το Euractiv, η άνοδος του κινήματος διαμαρτυρίας για το κλίμα πριν από μερικά χρόνια οδήγησε τον αριθμό των ευρωβουλευτών των Πρασίνων σε αύξηση στις ευρωεκλογές του 2019, ενώ λίγο μετά ήρθε και η «Πράσινη Συμφωνία» της ΕΕ.

Καθώς όμως τα συντηρητικά κόμματα υπόσχονται να αντιταχθούν στις πράσινες πολιτικές στο κοινοβούλιο της ΕΕ, οι ακτιβιστές για το κλίμα από τη γερμανόφωνη πτέρυγα κυρίως της ΕΕ επιδιώκουν να διατηρήσουν την προσήλωση στην πράσινη μετάβαση με άλλα μέσα.

Οι οικολογικές δυνάμεις έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να εισάγουν νέες, αντισυμβατικές μεθόδους και αλλαγή πολιτικής στις Βρυξέλλες για να ενισχύσουν την κλιματική δικαιοσύνη.

«Σήμερα, οι περισσότεροι νόμοι και κανόνες φτιάχνονται στις Βρυξέλλες (...). Αλλά αυτή τη στιγμή, υπάρχει πολύ λίγος έλεγχος και κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης εκεί», δήλωσε η Carola Rackete στο Euractiv.

Η Rackete έγινε ευρύτερα γνωστή το 2019 όταν συνελήφθη στην Ιταλία μετά από αντιπαράθεση με τον τότε υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι για τον ελλιμενισμό σκάφους με 53 διασωθέντες μετανάστες στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

Τώρα, η Rackete είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μπει στο ευρωκοινοβούλιο ως επικεφαλής υποψήφια του γερμανικού προοδευτικού κόμματος Die Linke με πλατφόρμα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, της παγκόσμιας ανισότητας και της ακροδεξιάς.

Η «φωνή της αντίστασης» στο κοινοβούλιο

«Δεν θα ήμουν τόσο θρασύς ώστε να δηλώσω ότι μπορώ να επηρεάσω σε μεγάλο βαθμό την πολιτική, για παράδειγμα, της Ursula von der Leyen ή της Επιτροπής», δήλωσε η Rackete.

Αντίθετα, όπως ανέφερε, θέλει να αυξήσει την πίεση, εφιστώντας την προσοχή στις λανθασμένες πολιτικές και χρησιμοποιώντας τις κοινοβουλευτικές της εξουσίες για να κατευθύνει πόρους στα κοινωνικά κινήματα.

«Οι δημιουργικές πράξεις μπορούν να δημιουργήσουν ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο προσοχής για την ευρωπαϊκή πολιτική από την καθαρά πραγματολογική εργασία στις επιτροπές», εξήγησε η Rackete.

Εκτός από τη Rackete, η γερμανική οικολογική οργάνωση Letzte Generation, έχει πιθανότητες να πάρει μια ή δύο έδρες.

«Δεν θέλουμε απλώς να εμφανιστούμε για να ψηφίσουμε τον επόμενο νόμο, θέλουμε να μεταφέρουμε επιτέλους τη φωνή της οικολογικής αντίστασης στο κοινοβούλιο», δήλωσε εκπρόσωπος της ομάδας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης