Περιβάλλον

Eλβετία: Πρόστιμο από ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο για την κλιματική της πολιτική (Euractiv)

Eλβετία: Πρόστιμο από ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο για την κλιματική της πολιτική (Euractiv)
Πέρα από την καταδίκη της Ελβετίας, το Δικαστήριο εξέδωσε χθες και δύο ακόμη αποφάσεις για τις οποίες υπήρχαν περιβαλλοντικές κατηγορίες έναντι ευρωπαϊκών κυβερνήσεων
Το ανώτατο δικαστήριο δικαιωμάτων της Ευρώπης δήλωσε την Τρίτη (9/4) ότι η Ελβετία δεν κάνει αρκετά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σε μια ιστορική απόφαση που θα μπορούσε να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν πιο φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα.

Σύμφωνα με το Euractiv, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέρος του 46μελούς Συμβουλίου της Ευρώπης, αν και επέπληξε την Ελβετία, ωστόσο απέρριψε δύο άλλες υποθέσεις για το κλίμα κατά ευρωπαϊκών κρατών για διαδικαστικούς λόγους.

Πιο αναλυτικά, το δικαστήριο έκρινε ότι το ελβετικό κράτος είχε παραβιάσει το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εγγυάται το «δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής», σύμφωνα με την απόφαση.

Η ελβετική ένωση των ηλικιωμένων για την προστασία του κλίματος - 2.500 γυναίκες ηλικίας 73 ετών κατά μέσο όρο - είχε καταγγείλει τις παραλείψεις των ελβετικών αρχών όσον αφορά την προστασία του κλίματος, οι οποίες θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά την υγεία τους.

Ιστορικό ορόσημο

Η απόφαση έχει ιδιαίτερη σημειολογία, αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδικάζει ένα κράτος για έλλειψη πρωτοβουλιών στο πεδίο της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της χώρας Βιόλα Άμχερντ, παρά την καταδικαστική σε βάρος της χώρας της απόφαση, διεμήνυσε ότι η κλιματική πολιτική αποτελεί προτεραιότητα για την Ελβετία. Όπως, μάλιστα, δήλωσε: «Η βιωσιμότητα είναι πολύ σημαντική για την Ελβετία, η βιοποικιλότητα είναι πολύ σημαντική για την Ελβετία, ο στόχος για μηδενικές εκπομπές (αερίων) είναι πολύ σημαντικός για την Ελβετία. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτά και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα».

Από την άλλη, η Σουηδέζα ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ τόνισε ότι η συγκεκριμένη απόφαση «είναι μόνο η αρχή όσον αφορά τις διαφορές για το κλίμα».

«Η ελβετική απόφαση δημιουργεί ένα δεσμευτικό νομολογιακό προηγούμενο που δίνει όλες τις κατευθύνσεις για να καταδικάσετε με επιτυχία την κυβέρνησή σας για κλιματικές αποτυχίες», σχολίασε η Ρουθ Ντελμπέρι, διευθύντρια νομικών εκστρατειών του Avaaz.

Το πρόστιμο

Πέρα από την καταδίκη της Ελβετίας, το Δικαστήριο εξέδωσε χθες και δύο ακόμη αποφάσεις για τις οποίες υπήρχαν περιβαλλοντικές κατηγορίες έναντι ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, μία από έναν πρώην δήμαρχο στη βόρεια Γαλλία και μία άλλη από ομάδα νέων στην Πορτογαλία, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες.

Τέλος, σημειώνεται πως το Δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε ότι η Ελβετία πρέπει να καταβάλει στην προσφεύγουσα ένωση το ποσό των 80.000 ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης