Περιβάλλον

Για τακτικές greenwashing μηνύει την Repsol η Iberdrola (Montel)

Για τακτικές greenwashing μηνύει την Repsol η Iberdrola (Montel)
Η ισπανική εταιρεία κοινής ωφέλειας κατέθεσε μήνυση κατά της Repsol για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού μέσω του greenwashing
Μήνυση κατά της ισπανικής Repsol κατέθεσε η επίσης ισπανική Iberdrola σύμφωνα με εκπρόσωπο της δεύτερης στο Montel.

Οι διαφημιστικές εκστρατείες και οι εταιρικές επικοινωνίες της Repsol «συνιστούν παραβίαση του νόμου περί ανταγωνισμού, καθώς περιλαμβάνουν τακτικές παραπλάνησης σχετικά με την περιβαλλοντική δέσμευση της εταιρείας», ανέφερε το στέλεχος της Iberdrola.

Η ισπανική εταιρεία σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, προωθούσε τις δραστηριότητές της για τη βιωσιμότητα, μολονότι αυτές αποτελούσαν μια πολύ μικρή μειοψηφία των συνολικών δραστηριοτήτων της, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να καθιερωθεί ως ηγέτης στην ενεργειακή μετάβαση, αν και είναι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές της ατμόσφαιρας στην Ισπανία.

Η Iberdrola έχει ζητήσει την απόσυρση των διαφημιστικών εκστρατειών της Repsol, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούσαν τα βιοκαύσιμα και το πράσινο υδρογόνο, δύο τεχνολογίες που βρίσκονταν μόλις στα αρχικά στάδια, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Παρελθόν στις κυρώσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως η Repsol έχει ήδη τιμωρηθεί δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν για παρόμοιες εκστρατείες πράσινου ξεπλύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την πλευρά της η Repsol χαρακτήρισε τη μήνυση εντελώς αβάσιμη, δηλώνοντας επίσης πως η πράσινη στρατηγική της δημιούργησε νευρικότητα στην Iberdrola.

Στέλεχος της Repsol δήλωσε πως η εταιρεία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται στον τομέα της ενέργειας και θα διατηρήσει τη στρατηγική της σαφήνεια και τη φιλοδοξία της στην ενεργειακή μετάβαση.

Μια έκθεση της Greenpeace πέρυσι προειδοποίησε για τις τακτικές greenwashing που κάνουν μερικές από τις κυριότερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Repsol, οι οποίες επένδυσαν μόνο το 7% των κερδών τους στην πράσινη μετάβαση, ενώ το υπόλοιπο 93% (81,5 δισ. ευρώ) διατέθηκε στις επιχειρήσεις τους που ασχολούνται με τα ορυκτά καύσιμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης