Ναυτιλία

Οι Χούθι χτύπησαν το ελληνικό πλοίο Mado μεταφοράς LPG στην Ερυθρά θάλασσα

Οι Χούθι χτύπησαν το ελληνικό πλοίο Mado μεταφοράς LPG στην Ερυθρά θάλασσα
Όλες οι πληροφορίες
Σχετικά Άρθρα
Την Τρίτη (19/3), η ισλαμιστική οργάνωση των Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επίθεση εναντίον ενός ελληνικού πλοίου μεταφοράς υγραερίου στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με το Maritime Executive, αυτό είναι το τελευταίο σε μια σειρά χτυπημάτων κατά της διεθνούς ναυτιλίας στην περιοχή.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρί, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η ομάδα επιτέθηκε στο εμπορικό πλοίο Mado (Μαντώ) με «έναν σημαντικό αριθμό κατάλληλων ναυτικών πυραύλων», παράλληλα όμως δεν ανέφερε αν η επίθεση έπληξε τον στόχο της.

Η επίθεση ανακοινώθηκε την Τρίτη, αλλά ενδέχεται να είχε σημειωθεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, τα δεδομένα AIS δείχνουν ότι το Mado έχει ήδη εξέλθει από τον Κόλπο του Άντεν και βρίσκεται καθ' οδόν προς τον προορισμό του, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.

Συνεχίζουν τις επιθέσεις οι Χούθι

Να σημειωθεί πως το Mado είναι ένα πλοίο μεταφοράς υγραερίου χωρητικότητας 55.000 dwt και το διαχειρίζεται γνωστή ελληνική εταιρεία που ειδικεύεται στη ναυτιλία υγραερίου.

Έχει σημαία ανοικτού νηολογίου με έδρα την αμερικανική πολιτεία της Βιρτζίνια, αλλά δεν έχει άλλους προφανείς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι δυνάμεις των Χούθι έχουν στο παρελθόν βάλει στο στόχαστρο πλοία με εμπορικές ή εμπορευματικές συνδέσεις με την Ελλάδα, τον Λίβανο, το Ιράν, τη Ρωσία, ακόμη και το δικό τους κράτος, την Υεμένη.

Το φορτίο στα πλοία μεταφοράς υγραερίου είναι συνήθως προπάνιο ή βουτάνιο, και τα δύο είναι εξαιρετικά εύφλεκτα, επομένως είναι πολύ πιθανό σε τέτοιες επιθέσεις να προκληθεί έκρηξη στις δεξαμενές του πλοίου

Μέχρι σήμερα, οι Χούτι έχουν προκαλέσει ζημιές σε περίπου έξι πλοία, βυθίζοντας ένα και σκοτώνοντας τρία μέλη του πληρώματος με τους ηγέτες των ανταρτών να δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να επιτίθενται στη διεθνή ναυτιλία μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης