Τελευταία Νέα
Ναυτιλία

Από 3% έως 8% η αύξηση στα ναύλα μεταφοράς LNG - Καθοριστική η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα

Από 3% έως 8% η αύξηση στα ναύλα μεταφοράς LNG - Καθοριστική η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα
Ο πιο καθοριστικός παράγοντας που συνετέλεσε στο να αυξηθούν τα ναύλα ήταν ο αυξημένος χρόνος των ταξιδιών στον οποίο οδήγησε η γεωπολιτική ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα
Αυξημένα για πρώτη φορά από τα μέσα του προηγούμενου Νοεμβρίου είναι τα ναύλα μεταφοράς LNG για τον παγκόσμιο στόλο, ενώ αντίθετα οι ευρωπαϊκές τιμές έπεσαν αυτή την εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη.

Yπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, η τιμή του Ατλαντικού μειώθηκε κατά 1% σε σχέση με την προηγούμενή της εβδομάδα, φτάνοντας στα 52.750 δολάρια ανά ημέρα και η τιμή του Ειρηνικού μειώθηκε κατά 3% στα 53.250 δολάρια ανά ημέρα.

Ο Qasim Afghan, εμπορικός αναλυτής της Spark, δήλωσε στο LNG Prime σήμερα ότι το Spark30S Atlantic αυξήθηκε κατά 1.750 δολάρια (3%) στα 54.500 δολάρια ανά ημέρα, ενώ το Spark25S Pacific αυξήθηκε κατά 4.250 δολάρια (8%) στα 57.500 δολάρια ανά ημέρα.

Σύμφωνα με τον Afghan, ο πιο καθοριστικός παράγοντας που συνετέλεσε στο να αυξηθούν τα ναύλα ήταν ο αυξημένος χρόνος των ταξιδιών στον οποίο οδήγησε η γεωπολιτική ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα κάνοντας απλησίαστη τη διώρυγα του Σουέζ.
Τα πλοία που μεταφέρουν LNG, συμπεριλαμβανομένων και των πλοίων του Κατάρ που παραδίδουν φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, προτιμούν τώρα το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στην Αφρική για ασφαλέστερη διέλευση.

Η Kpler ανέφερε σε έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα ότι στη διώρυγα του Σουέζ δεν έχει σημειωθεί καμία διέλευση πλοίου LNG από τις 17 Ιανουαρίου, ενώ σύμφωνα με τις μετρήσεις τα πλοία επομένως κάνουν περίπου 21 μέρες παραπάνω στη θάλασσα μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας σε σχέση με τη διώρυγα του Σουέζ.

Η εταιρεία δήλωσε την Πέμπτη (8/2) ότι οι εξαγωγές LNG του Κατάρ αυξήθηκαν τον Ιανουάριο παρά τα εμπόδια στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Παρά την προσωρινή διακοπή της διαμετακόμισης στην Ερυθρά Θάλασσα, οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου του Κατάρ αυξήθηκαν τον Ιανουάριο σε 7,58 εκατομμύρια τόνους, έναντι 7,11 εκατομμυρίων τόνων τον Δεκέμβριο, εξασφαλίζοντας τη θέση του ως δεύτερου μεγαλύτερου εξαγωγέα παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ», δήλωσε η Kpler.

Γεμάτες οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, το SparkNWE DES LNG υποχώρησε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Το NWE DES LNG για παράδοση Μαρτίου εκτιμήθηκε την περασμένη εβδομάδα στα 8,561 δολάρια ανά MMBtu και με έκπτωση 0,64 δολάρια ανά MMBtu σε σχέση με το TTF.

Η τιμή SparkNWE DES LNG για παράδοση Μαρτίου εκτιμάται στα 8,172 δολάρια ανά MMBtu και με έκπτωση 0,60 δολάρια ανά MMBtu σε σχέση με την TTF, δήλωσε ο Afghan, σχολιάζοντας ακόμα ότι πρόκειται για μείωση της τιμής του DES LNG κατά 0,389 δολάρια ανά MMBtu και μείωση της έκπτωσης κατά 0,04 δολάρια ανά MMBtu έναντι του TTF.

Τα επίπεδα φυσικού αερίου στις αποθήκες στην Ευρώπη παραμένουν υψηλά για την εποχή αυτή λόγω του ήπιου καιρού.

Τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe (GIE) δείχνουν ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν γεμάτες κατά 67,87% στις 7 Φεβρουαρίου.

Αυτή την εβδομάδα, η JKM, δηλαδή η τιμή για τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που παραδίδονται στη βορειοανατολική Ασία, μειώθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Platts.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης