O μηχανισμός κρίσης αποτελεί μέρος του νόμου της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή πέρυσι, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί την πράξη ποτέ, καθώς δεν υπάρχει και ένας συγκεκριμένος κατάλογος περιπτώσεων. Τα βήματα που χρειάζονται για την ενεργοποίηση του είναι απλά, αλλά απαιτούν γρήγορες κινήσεις και κριτική σκέψη
Η Δημοκρατία της Γερμανίας δέχεται άνευ προηγουμένου πίεση σε δύο μέτωπα από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, αλλά μέχρι στιγμής έχει επιλέξει να μην αιτηθεί αποφασιστικής βοήθειας από την ΕΕ.
Ο μηχανισμός της κρίσης
Σύμφωνα με το Εuractiv, ο μηχανισμός κρίσης αποτελεί μέρος του νόμου της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή πέρυσι. Σχεδιάστηκε ως απάντηση στον Covid-19 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο μηχανισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα σενάρια κάτι που υπαινίχθηκε και ο Επίτροπος Virkkunen, αλλά δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος κατάλογος έκτακτων περιστατικών που να προσδιορίζει τι είναι και τι δεν είναι κρίση.
Για να αποφασιστεί εάν υπάρχει κρίση απαιτείται η γερμανική υπηρεσία δικτύου, η Bundesnetzagentur (BNetzA), να κάνει η ίδια αυτή την κρίση. Η μοναδική περίπτωση χρήσης του μέχρι στιγμής είναι η περίπτωση της Ιρλανδίας εναντίον της ακροδεξιάς στο X, οπότε οποιαδήποτε κίνηση εδώ είναι εγγυημένο ότι θα τραβήξει την προσοχή και την κριτική.
Το BNetzA μπορεί να μην κατανοεί αρκετά καλά το DSA. Δήλωσαν ότι περιμένουν την Επιτροπή να αξιολογήσει εάν πληρούνται όλες οι «απαιτήσεις» του μηχανισμού. Ωστόσο, αυτό προσθέτει ένα περιττό βήμα στη διαδικασία, η οποία γράφτηκε με την προσδοκία ότι οι εθνικές αρχές θα μπορούσαν να προσδιορίσουν εάν υπάρχει εθνική κρίση.
Πώς ενεργοποιείται ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων
1. Λήψη απόφασης ότι υπάρχει κρίση
Θεωρητικά, κάθε εθνικός φορέας μπορεί να χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου με το συλλογικό του όργανο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ψηφιακών Υπηρεσιών (EBDS). Στην πράξη, μια κρίση στη Γερμανία θα έπρεπε να τεθεί από το BNetzA.
Δεν υπάρχουν κριτήρια που πρέπει να ακολουθηθούν για να αποφασιστεί εάν υπάρχει κρίση.
2. Συζήτηση για την κρίση
Αυτό μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα και το EBDS συνεδριάζει συχνά, μάλιστα την περασμένη Παρασκευή συζητήθηκαν οι γερμανικές εκλογές, αλλά όχι ο μηχανισμός κρίσης. Εδώ, οι υπηρεσίες των κρατών μελών μπορούν να συζητήσουν εάν υπάρχει πραγματικά κρίση.
3. Κοινή αποδοχή ότι υπάρχει κρίση
Η απλή πλειοψηφία των EBDS πρέπει να ψηφίσει συμφωνώντας ότι υπάρχει κρίση, οπότε μπορούν να συστήσουν στην Επιτροπή να ενεργοποιήσει επίσημα τον μηχανισμό κρίσης.
4. Ενεργοποίηση του μηχανισμού κρίσης
Η Επιτροπή ενεργοποιεί τον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, καθορίζοντας από κοινού τη φύση της κρίσης με το EBDS και εκδίδοντας ένα σύνολο διορθωτικών ενεργειών στην εν λόγω πλατφόρμα.
5. Οι πλατφόρμες πρέπει να αναλάβουν δράση
Αυτό σημαίνει κοινοποίηση οποιασδήποτε πληροφορίας που σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο η πλατφόρμα τους συμβάλλει στην κρίση, εξαλείφοντας τις απειλές και υποβάλλετε τακτικά αναφορές στην Επιτροπή για το πώς το κάνουν.
Η Επιτροπή υποχρεούται να ενημερώνει τακτικά την EBDS τουλάχιστον μία φορά το μήνα σχετικά με τις ενέργειες που αναλαμβάνουν οι πλατφόρμες.
Σημαντική προειδοποίηση: Στην πράξη, οι πλατφόρμες μπορούν να αντισταθούν στην εφαρμογή των μέτρων που προτείνει η Επιτροπή για την επίλυση της κρίσης. Όσο πιο ανταγωνιστική είναι η ιδιοκτησία μιας πλατφόρμας, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή της.
www.worldenergynews.gr