Διεθνή

Έσπασε το φράγμα των 87 δολ. το αργό - Αναταράξεις στις αγορές καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για επίθεση του Ιράν το Σαββατοκύριακο

Έσπασε το φράγμα των 87 δολ. το αργό - Αναταράξεις στις αγορές καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για επίθεση του Ιράν το Σαββατοκύριακο

 Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ έχει περιορίσει τους υπαλλήλους και τις οικογένειές τους να ταξιδέψουν εκτός Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ και Μπερ Σεβά  - Το Brent θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα 100 δολάρια το βαρέλι εάν το Ιράν επιτεθεί απευθείας στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Rapidan Energy

 

Το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ έσπασε τα 87 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν μετά από αναφορές ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια άμεση επίθεση από το Ιράν αυτό το Σαββατοκύριακο, κάτι που θα ήταν η μεγαλύτερη κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο.

Το συμβόλαιο του West Texas Intermediate παράδοσης Μαΐου κέρδισε 2,73% στα 87,34 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent Ιουνίου ενισχύθηκαν 2,37% στα 91,86 δολάρια το βαρέλι. Η Exxon Mobil έφτασε σειστορικό υψηλό όλων των εποχών στα 123,74 δολάρια καθώς το ράλι του πετρελαίου ανέβασε τον ενεργειακό τομέα.

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια άμεση επίθεση από το Ιράν στο νότιο ή το βόρειο Ισραήλ την Παρασκευή ή το Σάββατο, δήλωσε στη Wall Street Journal άτομο που γνωρίζει το θέμα. Ένα άτομο που ενημερώθηκε από την ηγεσία του Ιράν είπε στην εφημερίδα ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, αν και τα σχέδια για ένα χτύπημα βρίσκονται υπό συζήτηση.

Άτομα που είναι εξοικειωμένα με τις εκτιμήσεις των δυτικών μυστικών υπηρεσιών είπαν στο Bloomberg News ότι μια επίθεση από το Ιράν, με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ θα μπορούσε να γίνει το συντομότερο τις επόμενες 48 ώρες.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ απαγόρευσε την Πέμπτη στους κυβερνητικούς υπαλλήλους και τις οικογένειές τους τα προσωπικά ταξίδια εκτός Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ και Μπερ Σεβά μέχρι νεωτέρας.

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δεσμεύτηκε να τιμωρήσει το Ισραήλ για μια πυραυλική επίθεση στο προξενείο της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Δαμασκό της Συρίας την περασμένη εβδομάδα που σκότωσε επτά Ιρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά την επίθεση στο προξενείο, αν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν ελαφρώς αυτήν την εβδομάδα, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ έχουν επιβαρύνει την αγορά.

Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει το Ιράν ότι θα αντεπιτεθεί εάν η Τεχεράνη επιτεθεί στο Ισραήλ.

«Εάν το Ιράν επιτεθεί από το έδαφός του, το Ισραήλ θα αντιδράσει και θα επιτεθεί στο Ιράν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X την Τετάρτη, κάνοντας ετικέτα στον Χαμενεΐ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα 100 δολάρια το βαρέλι εάν το Ιράν επιτεθεί απευθείας στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον Μπομπ ΜακΝάλι, πρόεδρο της Rapidan Energy και πρώην ανώτερο ενεργειακό στέλεχος της κυβέρνησης Μπους.

Εάν η κλιμάκωση οδηγήσει σε διαταραχή στα στενά του Ορμούζ, μια κρίσιμη εμπορική οδό για το πετρέλαιο, οι τιμές θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα 120 ή 130 δολάρια το βαρέλι, είπε ο ΜακΝάλι στο CNBC.

Δυτικές πιέσεις για παρέμβαση της Κίνας

Εν τω μεταξύ δυτικοί διπλωμάτες έχουν ασκήσει πίεση στην Κίνα για να αποτρέψει το Ιράν από την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή με ένα άμεσο πλήγμα αντιποίνων κατά του Ισραήλ σύμφωνα με το CNBC.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ 'Αντονι Μπλίκεν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μίλησε με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Wang Yi και άλλους ομολόγους του στην Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία εν μέσω αυξανόμενων φόβων για αντίποινα από την Τεχεράνη κατά του Ισραήλ.

Ο Μπλίκεν ζήτησε από τους υπουργούς Εξωτερικών «να ξεκαθαρίσουν ότι η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και ότι οι χώρες θα πρέπει να παροτρύνουν το Ιράν να μην κλιμακώσει την ένταση», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

«Είμαστε επίσης σε επαφή με Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους τις τελευταίες ημέρες και τους παροτρύναμε επίσης να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στο Ιράν ότι η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον του Ιράν, δεν είναι προς το συμφέρον της περιοχής και δεν είναι προς το συμφέρον του κόσμου. ”

Η Γερμανία, της οποίας ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα επισκεφθεί την Κίνα την επόμενη εβδομάδα, έχει επίσης επαφή με το Πεκίνο για το ζήτημα του Ιράν, όπου η Κίνα έχει επιρροή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται Γερμανούς αξιωματούχους.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ακολουθούν μια λεπτή γραμμή με την Κίνα, καταγγέλλοντας τη χώρα ως εμπορικό κίνδυνο, ενώ την προτρέπουν να χρησιμοποιήσει τη σημαντική διπλωματική της επιρροή με χώρες που έχουν απομονωθεί από τις δυτικές κυρώσεις.

Το Πεκίνο είναι ένας κρίσιμος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας και του Ιράν ως ένας από τους τελευταίους αποδέκτες των εξαγωγών πετρελαίου τους. Οι τρεις χώρες είναι επίσης μέλη του συνασπισμού BRICS των αναδυόμενων αγορών υπό την ηγεσία της Κίνας.


Ιραν.JPG

Το Ιράν αντεπιτίθεται

Ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της υποστηριζόμενης από την Τεχεράνη παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς ξεκίνησε τον Οκτώβριο, μετά από μια τρομοκρατική επίθεση από την μαχητική ομάδα. Το Ισραήλ ανταλλάσσει επίσης χτυπήματα με φατρίες στον Λίβανο, την Υεμένη και τη Συρία, τις οποίες θεωρεί ότι υποκινούνται από το Ιράν.

Ο στενός σύμμαχος του Ισραήλ, η Ουάσιγκτον, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την Τεχεράνη να μην παρέμβει στη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη επιμένει ότι δεν κατευθύνει τις μαχητικές ομάδες στις επιθέσεις τους, αλλά έχει προηγουμένως επαινέσει την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.

Οι εντάσεις ενισχύθηκαν στις αρχές αυτού του μήνα, όταν επτά Ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι, συμπεριλαμβανομένων ανώτατων αξιωματούχων, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα στο προξενείο του Ιράν στη συριακή πρωτεύουσα της Δαμασκού την 1η Απριλίου. Το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη για το περιστατικό.

Την Τετάρτη, ο ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είπε ότι το Ισραήλ «πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί» για τις δολοφονίες στη Δαμασκό.

«Τα προξενεία και οι πρεσβείες οποιασδήποτε χώρας θεωρούνται ως το έδαφος αυτής της χώρας. Όταν επιτίθενται στο προξενείο μας, σημαίνει ότι έχουν επιτεθεί στο έδαφός μας», είπε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Σε μια προφανή απάντηση, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, δήλωσε: «Εάν το Ιράν επιτεθεί από το έδαφός του - το Ισραήλ θα αντιδράσει και θα επιτεθεί στο Ιράν».

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας προέτρεψαν την Πέμπτη το Ιράν να μην εμβαθύνει τη σύγκρουση.

«Σήμερα κατέστησα σαφές στον υπουργό Εξωτερικών Amir-Abdollahian ότι το Ιράν δεν πρέπει να σύρει τη Μέση Ανατολή σε μια ευρύτερη σύγκρουση», δήλωσε την Πέμπτη ο Βρετανός David Cameron στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ανησυχώ βαθιά για το ενδεχόμενο λανθασμένου υπολογισμού που οδηγεί σε περαιτέρω βία».

Ο Amir-Abdollahian σημείωσε ότι είχε μιλήσει επίσης με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock και απάντησε στους τρεις ομολόγους του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Είπε ότι όταν το Ισραήλ «καταπατά το διεθνές δίκαιο και τις Συμβάσεις της Βιέννης και παραβιάζει την ασυλία των διπλωματικών παραγόντων και των εγκαταστάσεων, και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ανίκανο να εκδώσει δήλωση καταδικάζοντας την τρομοκρατική επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό , η νόμιμη άμυνα με στόχο την τιμωρία του επιτιθέμενου γίνεται αναγκαιότητα».

Διεθνής αντίκτυπος

Οποιαδήποτε άμεση επίθεση από το Ιράν στο ισραηλινό έδαφος πιθανότατα θα ενίσχυε τον διεθνή αντίκτυπο της σύγκρουσης της Γάζας, η οποία έχει προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές μέσω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και των εμπορικών διαταραχών που προκαλούνται από τις επιθέσεις της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Έχουμε καθορίσει έναν απλό κανόνα: Όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε. Είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε όλες τις ανάγκες ασφαλείας του κράτους του Ισραήλ, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά από επίσκεψη στην αεροπορική βάση Τελ Νοφ, σύμφωνα με σχόλια που δημοσίευσε το γραφείο του την Πέμπτη.

Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει την αλληλεγγύη της στο Ισραήλ, αν και η υποστήριξη φαίνεται να έχει ελαφρώς μειωθεί μετά τα ισραηλινά χτυπήματα που σκότωσαν επτά εργαζόμενους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που αργότερα το Ισραήλ χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι το Ιράν «απειλεί με μεγάλη και σημαντική επίθεση στο Ισραήλ».

«Όπως είπα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου, η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ έναντι αυτών των απειλών από το Ιράν και τους πληρεξούσιους του είναι σιδηρά», πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης