Χρηματιστήριο & Αγορές

Χρηματιστήριο: Ισορροπημένη τεχνικά η εικόνα - Σε ουδέτερες ζώνες οι ταλαντωτές - Κίνηση σε εύρος σύμφωνα με την BETA

Χρηματιστήριο: Ισορροπημένη τεχνικά η εικόνα - Σε ουδέτερες ζώνες οι ταλαντωτές - Κίνηση σε εύρος σύμφωνα με την BETA
Το γεωπολιτικό ρίσκο στο επίκεντρο
Σχετικά Άρθρα
Εβδομάδα αυξημένης μεταβλητότητας με κλείσιμο που είχε μάλλον απαισιόδοξη επίγευση ήταν αύτη που ολοκληρώθηκε στο ΧΑ την Παρασκευή. Οι 55 εταιρίες που έχουν δημοσιεύσει μέχρι σήμερα αποτελέσματα οδηγούν την κερδοφορία του ΧΑ σε νέο ιστορικό υψηλό, όπως και οι ανακοινώσεις των επιχειρηματικών συμφωνιών που διατηρούν το επιλεκτικό ενδιαφέρον της Αγοράς. Ωστόσο την ίδια στιγμή οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί επικίνδυνα με την κλιμάκωση της έντασης στην Μ. Ανατολή γεγονός το οποίο έχει αντανάκλαση στην τιμή του πετρελαίου, στα ομόλογα αλλά και τα επίπεδα ρεκόρ διαπραγμάτευσης του χρυσού.

Επί του παρόντος ο συνδυασμός της έλλειψης άλλων άμεσων εγχώριων καταλυτών και η πιθανότητα μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην Μ. Ανατολή λειτουργούν ανασταλτικά στην εκδήλωση νέου αγοραστικού ενδιαφέροντος και υπερισχύουν άλλων προσδοκιών ή αριθμητικών δεδομένων στις αποτιμήσεις. Τα δύο πρόσωπα που έδειξε το ΧΑ μέσα σε λίγες συνεδριάσεις δείχνουν την εύθραυστη ισορροπία στην οποία βρίσκεται η αγορά ενώ η συγκυρία προσομοιάζει πολύ με  περίοδο ως προς την εκδήλωση ροών προς πιο συντηρητικού προφίλ επενδύσεις.

Πέρα από τα γεωπολιτικά, στο εξωτερικό η εστίαση έχει μεταφερθεί στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου που δημοσιεύονται στις ΗΠΑ τα οποία δίνουν ένα πιο επιλεκτικό τόνο στις αγορές. Κατά τα λοιπά η εβδομάδα που πέρασε είχε καταλύτες που κινήθηκαν και προς τις δύο κατευθύνσεις αφενός από τα υψηλότερα των αναμενομένων μεγέθη του πληθωρισμού αφετέρου από τις εκτιμήσεις για την εταιρική κερδοφορία.

Πλέον η εκτίμηση της αγοράς για τις πιθανές μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ περιορίζεται σε δύο για το υπόλοιπο της χρονιάς ενώ η εταιρική κερδοφορία του α’ τριμήνου με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών αναμένεται να δείξει θετικό πρόσημο (εκτ. +3%) για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Η ανθεκτικότητα αυτή θεωρήθηκε ικανή να συντηρήσει τις προσδοκίες για μια χρονιά υπέρβασης της κερδοφορίας σε σχέση με το 2023 υποστηρίζοντας μια μετριοπαθή άνοδο με συνήθεις υπόπτους από τον κλάδο τεχνολογίας.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ανέκτησε όσα έχασε την περασμένη εβδομάδα σε ένα δυναμικό rebound που επανέφερε την διαγραμματική αισιοδοξία. Μάλιστα η ένταση της ανόδου έφερε οριακά σε ανοδική διάθεση τον MACD για πρώτη φορά μετά τις 23 Φεβρουαρίου ενώ το κλείσιμο της Παρασκευής κράτησε την επαφή με την ζώνη των 1.400 μονάδων. Οι ταλαντωτές παραμένουν σε ουδέτερες ζώνες στα ημερήσια διαγράμματα διατηρώντας ίσες αποστάσεις από τις περιοχές τοπικών υπερβολών.

Αν και η μεταβλητότητα από τις αρχές Απριλίου έχει αυξηθεί η παρουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος σε κομβικά σημεία της τάσης δεν έχει αφήσει την αγορά να χάσει την επαφή της με τα υψηλά της χρονιάς. Παρόλα αυτά ο σχηματισμός συσσώρευσης δεν έχει λυθεί, η ζώνη των 1.380 – 1.420 μονάδων διατηρεί τον Γενικό Δείκτη σε εύρος διακύμανσης από τις αρχές Φεβρουαρίου και αυτό είναι και το επικρατέστερο σενάριο της επόμενης εβδομάδας.

Στο εξωτερικό συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα με κυριότερες αυτές των Goldman Sachs (15/04), Bank of America, Johnson & Johnson, Morgan Stanley (16/04) Blackstone, Netflix (18/04) American Express και P&G (19/04). Σε μάκρο επίπεδο ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις για τις λιανικές πωλήσεις Μαρτίου στις ΗΠΑ (15/04) και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη (17/04) για τον οποίο εκτιμάται ότι θα περιοριστεί τον Μάρτιο στο 2,4%.

Στα εγχώρια προγραμματισμένα γεγονότα οι εισηγμένες που ανακοινώνουν αποτελέσματα του 2023 την ερχόμενη εβδομάδα είναι οι Orilina Properties, Viokarpet, Κρι-Κρι (16/04), Jumbo, ΟΛΘ, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ (17/04) και Aloumyl (19/04). Χωρίς το μέρισμα χρήσης 2023 θα διαπραγματεύονται την Δευτέρα οι μετοχές της Πετρόπουλος (€0,8644), την Πέμπτη χωρίς το μέρισμα θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της Τράπεζας της Ελλάδος (€0,6720) ενώ την Παρασκευή θα είναι κομμένη η μετοχή της Παπουτσάνης από το υπόλοιπο μερίσματος της περυσινής χρήσης (€0,04).

Επισημαίνεται τέλος ότι το βράδυ της την ερχόμενης Παρασκευής η S&P θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο.


Οι αποτιμήσεις



ΒΕΤΑ2.JPG

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης