Το υδρογόνο είναι ένα ανανεώσιμο καύσιμο, που μπορεί να είναι κοντά μας πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι νομίζουμε.
Η Ευρώπη έχει λάβει την πολιτική απόφαση να είναι πρωτοπόρος στην τεχνολογία του υδρογόνου και θα χρηματοδοτήσει επενδυτικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με αυτό, κινητοποιώντας ιδιωτικά κεφάλαια αλλά και συμβάλλοντας στην εξέλιξη της τεχνολογίας ώστε να γίνει προσιτή και να ενταχθεί στον ενεργειακό κλάδο σε βιομηχανική κλίμακα μέχρι το 2030.
Σο πλαίσιο αυτής της πολιτικής της Ε.Ε. στις αρχές Μαΐου κατατέθηκε η εθνική πρόταση «White Dragon», στην ελληνική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) Υδρογόνου.
Στο project οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας
Στο project συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας. Το συντονισμό του έργου έχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με την Advent Technologies, την Damco Energy (Όμιλος Κοπελούζου), τη ΔΕΗ, τον ΔΕΣΦΑ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, την Motor Oil, την Σωληνουργεία Κορίνθου, τον TAP και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Η επενδυτική πρόταση είναι συνολικού ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ και αφορά την ανάπτυξη ενός καινοτόμου, ολοκληρωμένου έργου πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα, που καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του υδρογόνου.
Το έργο «White Dragon» θα χρησιμοποιήσει ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλη κλίμακα (GW) για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης στη Δυτική Μακεδονία.
Το υδρογόνο, στη συνέχεια, θα αποθηκεύεται άμεσα (βραχυπρόθεσμη αποθήκευση υδρογόνου) και έμμεσα (διοχέτευση στον αγωγό φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ) και, μέσω κυψελών καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας, θα προσφέρει στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας ηλεκτρική ενέργεια ως μία σταθερή μονάδα βάσης συμπαραγωγής πράσινης ενέργειας και θερμότητας.
Η παραγόμενη θερμότητα, ως παραπροϊόν της παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, αρχικά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά στα δίκτυα τηλεθερμάνσεων της Δυτικής Μακεδονίας και μελλοντικά σε άλλες εφαρμογές που απαιτούν θερμότητα ή/και ψύξη (βιομηχανίες, data centers, θερμοκήπια κ.λπ.).
Ανάπτυξη Βιομηχανικού Ερευνητικού Κέντρου Υδρογόνου
Επιπλέον, βασικός στόχος του έργου «White Dragon» αποτελεί η ανάπτυξη, από τις συνεργαζόμενες εταιρίες, ενός ολοκληρωμένου Βιομηχανικού Ερευνητικού Κέντρου Υδρογόνου, στο πλαίσιο του Κόμβου Υδρογόνου Υψηλής Τεχνολογίας, Έρευνας, Ανάπτυξης & Καινοτομίας που θα δημιουργηθεί στη Δυτική Μακεδονία.
Ιδιαίτερα σημαντική, είναι και η σχεδιαζόμενη αναβάθμιση και κεφαλαιοποίηση των υφιστάμενων ενεργειακών υποδομών (ηλεκτρικά δίκτυα και αγωγοί φυσικού αερίου). Πρωτίστως οι αγωγοί φυσικού αερίου θα χρησιμοποιηθούν τόσο για την μεταφορά του πράσινου υδρογόνου για άλλες χρήσεις, όσο και για την έμμεση αποθήκευσή του.
Πρέπει να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση του έργου απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί, η δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για Ενεργειακό Συμψηφισμό (Energy Net Metering), ως μία επιλογή μετάβασης έως την πλήρη ανάπτυξη της οικονομίας του υδρογόνου.
Για την επιτάχυνση αυτής της ανάπτυξης, στο πλαίσιο του «White Dragon», αρχικά θα γίνει προετοιμασία του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ), ώστε να μπορεί να δεχθεί αυξανόμενα ποσοστά υδρογόνου, που θα μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα του καυσίμου και θα βοηθήσουν στο ξεκίνημα της αγοράς του υδρογόνου.
Στη συνέχεια, θα υλοποιηθεί μελέτη και κατασκευή ενός αποκλειστικού αγωγού μεταφοράς υδρογόνου στην Ελλάδα (hydrogen backbone pipeline), καθώς και η υλοποίηση των πρώτων έργων υδρογόνου για τον κλάδο των μεταφορών (απορριμματοφόρα, φορτηγά, τραίνα, αυτοκίνητα) με τις κατάλληλες υποδομές για τους σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου (HRS) και την οδική μεταφορά και διανομή του. Ο αποκλειστικός αγωγός μεταφοράς υδρογόνου θα προσφέρει δυνατότητες διασύνδεσης των αποκεντρωμένων μονάδων παραγωγής πράσινου υδρογόνου με τους μεγάλους τελικούς καταναλωτές (διυλιστήρια, βιομηχανικές μονάδες, κ.λπ.) ώστε να τους βοηθήσει να «πρασινίσουν» τις παραγωγικές τους διαδικασίες, αλλά και τις δυνατότητες διασύνδεσης με αντίστοιχα συστήματα γειτονικών χωρών.
Τέλος, μέσω του ολοκληρωμένου έργου «White Dragon» θα διερευνηθεί η δυνατότητα μεταφοράς και η εξαγωγής υδρογόνου μέσω του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), που ήδη συνδέει την Ελλάδα με τις ευρωπαϊκές αγορές.
Τα βασικά στοιχεία του έργου «White Dragon» είναι τα εξής:
Συνολικό κόστος επένδυσης: 8,063 δισ. ευρώ
Διάρκεια έργου: 2022 - 2029
Παραγωγή υδρογόνου: 250.000 τόνοι/έτος
Υδρογόνο για άλλες χρήσεις: 58.000 έως 71.000 τόνοι/έτος
Εξοικονόμηση CO2: 11,5 εκατομμύρια τόνοι/έτος
Δημιουργία θέσεων εργασίας: 18.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 29.500 έμμεσες
Ιούνιος 2021- www.worldenergynews.gr