Τελευταία Νέα

Στην τελική φάση το αρδευτικό ΣΔΙΤ του Νέστου ύψους 210 εκατ. ευρώ

Στην τελική φάση το αρδευτικό ΣΔΙΤ του Νέστου ύψους 210 εκατ. ευρώ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΘΑΛΗΣ - ΑΒΑΞ – ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΙΝΤΡΑΚΑΤ οι μνηστήρες

 

Στην τελική ευθεία για την υποβολή των οικονομικών προσφορών μπήκε το αρδευτικό ΣΔΙΤ του ποταμού Νέστου, ύψους 210,18 εκατ. ευρώ. Το μεγάλο αρδευτικό έργο που θα καλύψει τις ανάγκες της ανατολικής πεδιάδας της Ξάνθης, έκτασης περίπου 56.000 στρεμμάτων, όπου εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης, διεκδικούν όλοι οι μεγάλοι όμιλοι. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με 51 εκατ. ευρώ.
Οι τέσσερις μνηστήρες που εξέφρασαν αρχικό ενδιαφέρον περνούν με απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, στη φάση κατάθεσης οικονομικών προσφορών. Αυτοί είναι: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΘΑΛΗΣ - ΑΒΑΞ – ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Ως ημέρα κατάθεσης των οικονομικών προσφορών ορίζεται η 23η Αυγούστου 2024.

Ως προς τη διαδικασία της δεύτερης φάσης, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης του ανταγωνιστικού διαλόγου, όπου και οριστικοποιούνται οι τεχνικές και οικονομικές παράμετροι του έργου, ξεκινά το Β II΄ στάδιο, αυτό της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών. Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή της σύμβασης σύμπραξης μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ιδιωτικού φορέα σύμπραξης (ΙΦΣ).
Ο ανάδοχος θα υλοποιήσει όλες τις απαιτούμενες μελέτες, την κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία έργων απόληψης νερού από τον ποταμό Νέστο (φράγμα Τοξοτών) και διάθεσής του στην πεδιάδα της Ξάνθης, με στόχο την κάλυψη των αναγκών άρδευσης της περιοχής και την ελαχιστοποίηση απόληψης υπόγειου νερού. Η διάρκεια της σύμβασης σύμπραξης θα είναι 25 έτη και προβλέπονται πληρωμές διαθεσιμότητας.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 169,5 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Σημειώνεται ότι η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου μπορεί να ανέλθει ως του ποσού τω 51 εκατ. ευρώ (χωρίς φΠΑ) που αντιστοιχεί στο κατασκευαστικό κόστος του υποέργου, που είναι ενταγμένο στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0».

Η σημασία του έργου για την πεδιάδα της Ξάνθης

Το έργο αποσκοπεί στην αγροτική ανάπτυξη των περιοχών που διατρέχει με τη χρήση επιφανειακών υδάτων, ώστε να διευκολυνθεί η αποκατάσταση των υπόγειων υδροφορέων. Αφορά αφενός στην κατασκευή των κύριων έργων για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην ανατολική πεδιάδα Ξάνθης για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών της.
Αφετέρου, αφορά στην κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής της περιοχής Α2, η οποία είναι μία εκ των πέντε περιοχών στις οποίες έχει διαχωριστεί η πεδιάδα της Ξάνθης και περιλαμβάνει αρδευόμενες εκτάσεις περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων. Αυτές αποτελούν περίπου το 22% της συνολικής έκτασης της πεδιάδας και παρουσιάζουν τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης.

Ειδικότερα, το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει την κατασκευή των κύριων έργων μεταφοράς νερού της ανατολικής πεδιάδας Ξάνθης, που περιλαμβάνουν:
• Βελτιωτικές παρεμβάσεις έργων υδροληψίας Τοξοτών (ηλεκτροκίνηση στα υφιστάμενα θυροφράγματα, επισκευή και αποκατάσταση φθορών υφιστάμενης λεκάνης εκτόνωσης, καθαρισμός από φερτά υλικά, καθαρισμός επιφανειών βάθρων καθοδήγησης ροής στα ανοίγματα της υδροληψίας)
• Επισκευή της επένδυσης της υφιστάμενης ανατολικής προσαγωγού διώρυγας από την κεφαλή της (κατάντη των έργων υδροληψίας Τοξοτών) μέχρι τη θέση της συμβάλλουσας διώρυγας υδροληψίας σε μήκος περίπου 670 μέτρων
• Κατασκευή θυροφραγμάτων στην κεφαλή της συμβάλλουσας διώρυγας υδροληψίας και θυροφραγμάτων ελέγχου επί της ανατολικής προσαγωγού διώρυγας, αμέσως κατάντη της θέσης της συμβάλλουσας διώρυγας υδροληψίας
• Διάταξη υδροληψίας - εξάμμωσης από την ανατολική προσαγωγό διώρυγα
• Κεντρικό αντλιοστάσιο Α0
Αγωγό συμπίεσης προς τη δεξαμενή Δ0
• Αναρρυθμιστική δεξαμενή Δ0
• Διώρυγα μεταφοράς Α0, τραπεζοειδούς διατομής, μεταβλητής παροχής, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών έργων λειτουργίας της (ρουφράκτες, υδροληψίες, υπερχειλιστές ασφαλείας κλπ.), διασταυρώσεών της με μισγάγγειες (σίφωνες), Εγνατία Οδό, αγωγό ΤΑΡ, αγωγούς αερίου, διαβάσεων υφιστάμενων αγροτικών δρόμων, προσβάσεων σε παράπλευρους δρόμους, οχετών και λοιπών τεχνικών έργων προστασίας της από τις απορροές ομβρίων
• Αντλιοστάσιο Α0.6 στο πέρας της Διώρυγας
• Αγωγό συμπίεσης προς τη δεξαμενή Δ0.6 και
• Αναρρυθμιστική δεξαμενή Δ0.6
Ακόμα, στο αντικείμενο του έργου εμπίπτουν τα κύρια έργα διανομής νερού της περιοχής Α2 της ανατολικής πεδιάδας Ξάνθης, που εμπεριέχει τις πέντε αγροτικές εκτάσεις Μυρωδάτου, Αβδηρών, Βελόνης, Μάνδρας και Πεζούλας. Τα βασικά έργα είναι ενδεικτικά: Αγωγός μεταφοράς νερού Α2 από τη δεξαμενή Δ0.6 έως το αντλιοστάσιο Α/Σ 2.5 Μάνδρας, 5 αντλιοστάσια, 6 διασυνδετήριοι αγωγοί, 7 αναρρυθμιστικές δεξαμενές, 7 κεντρικοί αγωγοί διανομής και δίκτυα άρδευσης τω πέντε προαναφερθεισών περιοχών.
Προβλέπεται, παράλληλα, να εφαρμοστούν και έξυπνα αρδευτικά συστήματα, δηλαδή συστήματα τηλεμετρίας – τηλελέγχου, ηλεκτρονικές συσκευές παρακολούθησης άρδευσης με ασύρματη επικοινωνία, μετεωρολογικοί σταθμοί, συστήματα μέτρησης ποιοτικών χαρακτηριστικών κ.ά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης