Ενέργεια

Chevron: Η ζήτηση φυσικού αερίου θα υπερβεί τις προσδοκίες

Chevron: Η ζήτηση φυσικού αερίου θα υπερβεί τις προσδοκίες

Η αυξανόμενη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τη μεγάλη τεχνολογία κάνουν το ορυκτό καύσιμο να αντέχει - Ρόλο παίζει και  εξάρτηση των ΑΠΕ από τις καιρικές συνθήκες

Θα συνεχιστεί η αντοχή του φυσικού αερίου στον ενεργειακό τομέα παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να αντικατασταθεί από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), όπως υποστηρίζει πρωτοκλασάτο στέλεχος της Chevron.

Η Giant Chevron (αμερικάνικη πολυεθνική εταιρεία ενέργειας που ειδικεύεται κυρίως στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο) και η Cheniere (αμερικάνικη εταιρεία υγροποιημένου φυσικού αερίου με έδρα το Χιούστον του Τέξας) ανέφεραν ότι είναι ανοδικές οι τάσεις για τη ζήτηση φυσικού αερίου.

Ο Mike Wirth (Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron) αναμένει να ξεπεράσει τις προσδοκίες λόγω της αυξανόμενης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τη μεγάλη τεχνολογία.

Μιλώντας στο CNBC στις 6 Μαϊου, ο Wirth είπε ότι ενώ η αγορά φυσικού αερίου εξελίσσεται ταχέως, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό, αναμένει ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τα κέντρα δεδομένων.

Τα προαναφερόμενα θα συνδυαστούν με προσπάθειες ηλεκτροδότησης του αμερικανικού στόλου οχημάτων και τη μεταποίηση, για να τονωθεί η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου η οποία προβλέπει ότι «θα είναι υψηλότερη από ό,τι οι άνθρωποι εκτιμούσαν μέχρι τώρα».

Η Chevron υπολογίζει ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα εξακολουθήσουν να λείπουν από την άποψη της κάλυψης των αναγκών αιχμής λόγω της εξάρτησής της από τις καιρικές συνθήκες.

«Τα κέντρα δεδομένων δεν κλείνουν όταν δύει ο ήλιος.

Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε προμήθεια βασικού φορτίου για όλες αυτές τις ανάγκες. Νομίζω ότι το φυσικό αέριο θα είναι ένα μεγάλο μέρος αυτής της εξίσωσης στο μέλλον», είπε ο Wirth στο CNBC.

Την ίδια στιγμή, η Cheniere Energy, ο κορυφαίος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στις Ηνωμένες Πολιτείες, βλέπει ισχυρή παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο στο μέλλον και ένα επερχόμενο κύμα προσφοράς.

 

Οι εκτιμήσεις της Cheniere για το LNG

Κατά τη διάρκεια των εκθέσεων για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου, η Cheniere σημείωσε ότι 200 ​​εκατομμύρια τόνοι ετήσιας παραγωγικής ικανότητας LNG θα κυκλοφορήσουν μετά το 2025.

Στις 3 Μαϊου η Cheniere ξεπέρασε τις προσαρμοσμένες εκτιμήσεις για τα βασικά κέρδη λόγω των υψηλών του αναμενόμενου όγκου εξαγωγών που λειτούργησαν για να εξουδετερώσουν την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου.

Τον Ιανουάριο, η Cheniere προέβλεψε ότι η ζήτηση της Κίνας για εξαγωγές LNG θα μπορούσε να διπλασιαστεί την επόμενη δεκαετία, όπως αναφέρει η South China Morning Post (SCMP).

 

ΗΠΑ: Εκτίναξη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030

Στις ΗΠΑ, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να εκτιναχθεί έως και 20% έως το 2030, με βάση τα στοιχεία Απριλίου από τη Wells Fargo, με αποτέλεσμα τη ζήτηση φυσικού αερίου να αυξάνεται δυνητικά κατά 10 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα.

Επιπλέον, η Goldman Sachs προβλέπει ότι το φυσικό αέριο θα αντιπροσωπεύει το 60% της νέας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων, σε σύγκριση με το εκτιμώμενο μερίδιο αγοράς του 40% για τις ανανεώσιμες πηγές, με τους φορείς εκμετάλλευσης αγωγών φυσικού αερίου να επωφελούνται σημαντικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης